Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Дивното село Дивля, в което е живял и творил Майстора

4
Дървеният паметник на св. св. Кирил и Методий в село Дивля
Снимка: Валери Леков

Село Дивля е едно наистина диво, чисто, живописно планинско село, близо до западната ни граница със Сърбия. Намира се в община Земен, на около 60 километра западно от областния гр. Перник и на 84 североизточно от София.

Читалищният секретар Добрина Асенова в музея в село Дивля
В с. Дивля е живял и творил един от най-великите български художници – Владимир Димитров-Майстора. В негова памет в центъра на селото е поставен бюст-паметник. В сградата на читалището е разположена етнографска музейна сбирка за живота на Майстора. Той е оставил неповторими по художествените си достойнства картини с тематика от този край. В сбирката са показани и оригинални материали, отразяващи бита и културата на населението, облекла, тъкани и предмети, репродукции и лични вещи на Майстора.

Леглото на Владимир Димитров-Майстора
Интересен е и факта, че в началото на миналия век мъжете от Дивля се прославят в павирането на улици и площади. В тяхна чест дивлянци изградили и Паметник на павьора в селото.

Павираният център в село Дивля
Освен него може да бъда видян още един интересен паметник от дърво на светите братя Кирил и Методий. Още за миналото и настоящето на селото и неговите жители ще научим в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Арман Постаджиян: Мъжкото или женското сърце старее по-бързо?

В България сърдечно-съдовите заболявания заемат първо място като причина за смърт и инвалидизация. Повечето хора с артериална хипертония не се лекуват, което се обяснява с ниските нива на информираност и липсата на регулярно измерване на кръвното налягане. Причините за високото кръвно налягане са свързани и се идентифицират с рискови фактори като..

публикувано на 12.08.22 в 17:00

Сила за живот, получена от семейството

Предаването "Семейно радио" разказва за житейската история на Златка Атанасова. Тя е учител в 57-о СУ и преди няколко години губи крака си при нелеп инцидент. В битката за оцеляване зад нея застава цялото и семейство.  Гост в студиото е и нейната дъщеря – Ани Атанасова, която е републикански шампион по джудо.  За превратностите на съдбата, за любовта..

публикувано на 12.08.22 в 10:18
Стоян Ангелов

В един горещ августовски ден…

Така започват приказките, нали? Така започна и при нас във все още хладното утро на 5 август, когато вече бяхме на язовира "Долна вóда", където ни чакаха безброй деца, запленени от идеята за риболов. По-точно, прегърнали мотото "Детето-риболовец може и без дрога" – една прекрасна идея, защитавана от Диана Любенова, която се вписва идеално в изпълнението..

публикувано на 11.08.22 в 16:30
Общество по интегрирана  постурология

Как да научите повече за здравето си от стойката на тялото?

Постурологията е наука за правилната стойка и е свързана със способността на човешкото тяло да поддържа баланс. За изучаването ѝ се използват методите от отоневрологията, неврологията, офталмологията и ортодонтията. Неправилната стойка на тялото крие заплаха за общото здраве на пациентите. Колко здрави или колко болни сме, анализирайки стойката на..

публикувано на 11.08.22 в 13:20
доц. Жана Казанджиева

Доц. Жана Казанджиева: Най-важните 2 квадратни метра в живота – нашата кожа

Кога и как страда човешката кожа?  Очакванията са през 2025 г. половината от европейското население да има алергични изяви – било от страна на белия дроб, на уши-нос-гърло или на кожата. Сериозен е проблемът при малките деца. При тях атопичният дерматит за 10 години е нараснал три пъти – от 8 на 20-30 процента. Причината е във все повечето алергени в..

публикувано на 10.08.22 в 16:45