Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Комедията „Вечеря за глупаци” с премиера във Варна

„Вечеря за глупаци” е първата премиера за новата година във Варненския драматичен театър „Стоян Бъчваров”. Постановката по комедията на известния френски драматург, сценарист и режисьор Франсис Вебер е дело на Николай Кенаров.

„Вечеря за глупаци“ – тя наистина съществува! Познавам част от участниците. Мой приятел трябвало да заведе тъпак на вечеря у Кастел, но онзи тип се разболял. Приятелят ми, абсолютно полудял, се обадил на Кастел, за да го помоли да му услужи с друг тъпак… Между другото, сред тъпаците има една фатална категория. Тези, които винаги са на вашите услуги, са най-опасни. Единственото, което мога да кажа за успокоение на тъпаците, е, че и аз съм тъпак в очите на някого“, споделя за повода да напише тази пиеса авторът Франсис Вебер, който използва средствата на комедията, за да коментира сериозно съвременното общество и човешките взаимоотношения.

В представлението участват актьорите Симеон Лютаков, Александра Майдавска, Свилен Стоянов, Константин Соколов, Николай Божков, Биляна Стоева, Михаил Мутафов.

Сценографията и костюмите са дело на Габриела Кърджилова. В България пиесата е добре позната под заглавието „Вечеря за тъпаци”, след като прочутият чешки режисьор Иржи Менцел я постави у нас преди повече от 20 години.

През 1998 година Франсис Вебер адаптира пиесата си във филмов сценарий и заснема филм по „Вечеря за тъпаци”, който се превръща в касов хит във Франция и печели множество награди.

Премиерните представления на „Вечеря за глупаци” са на 8 и 9 януари на Основната сцена на Варненския театър.

Чуйте повече в звуковия файл.

Снимки – Варненски драматичен театър „Стоян Бъчваров”

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Небеса" – първата стихосбирка на Димитър Пишев

Актьорът и музикант Димитър Пишев представя първата си стихосбирка "Небеса". Стиховете са писани в продължение на години. Редактор на книгата е Росен Карамфилов. А илюстрациите към нея са на художника Кольо Карамфилов, а нейн редактор е синът му – Росен Карамфилов. Димитър споделя, че е подготвял смелост да издаде стихосбирката дълго време:..

публикувано на 23.03.23 в 09:05

Ключове към Биньо Иванов

В Културния център към Софийския университет се проведе разговор-четене по повод антологията "Зрящият е хляб" – избрано от поезията на Биньо Иванов. "Зрящият е хляб" е третата книга от поредицата "Поет за поета", в която съвременни поети представят автори от предишно поколение през своя поглед и подбор – нещо като "своя книга за другия", както пише..

публикувано на 23.03.23 в 08:55

Светла Ненова, изкуственият интелект и феноменът "гледна точка"

Когато искаш да видиш себе си, какво друго ти остава, освен да започнеш да се оглеждаш в нечие отражение? В света, в който живеем, да дадеш близък план на идентичността си – изглежда точно толкова лесно, колкото и да приближиш другия до теб. Ако той е изкуствен суперинтелект, е напълно възможно и да осъзнаеш, че другият – това си ти. Точно тук..

публикувано на 23.03.23 в 08:25

Живите легенди: Кийт Джарет

Продължение на темата от миналия път за живите легенди ни връща към Кийт Джарет.  Два негови концерта излязоха с нов ремастеринг в началото на тази година. Първият е от половин век, в "Драматен театър" Стокхолм. От него слушаме първа, втора, трета част и бис, където Джарет свири на флейта. Другият е почит към Майлз от три десетилетия,..

публикувано на 22.03.23 в 22:40
Нева Мичева

Актриса зад кулиса

В епизод 493 "Трамвай по желание" среща своята публика с известната театралната и литературна преводачка Нева Мичева. Преводачът е оскубан петел, споделя някога пренебрежително в свое интервю големият писател Емилиян Станев. "В театъра звезди най-често стават актьорите. Но в превода, където драматург е авторът, а преводачът изпълнява функциите на всеки..

публикувано на 22.03.23 в 17:15