Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комедията „Вечеря за глупаци” с премиера във Варна

„Вечеря за глупаци” е първата премиера за новата година във Варненския драматичен театър „Стоян Бъчваров”. Постановката по комедията на известния френски драматург, сценарист и режисьор Франсис Вебер е дело на Николай Кенаров.

„Вечеря за глупаци“ – тя наистина съществува! Познавам част от участниците. Мой приятел трябвало да заведе тъпак на вечеря у Кастел, но онзи тип се разболял. Приятелят ми, абсолютно полудял, се обадил на Кастел, за да го помоли да му услужи с друг тъпак… Между другото, сред тъпаците има една фатална категория. Тези, които винаги са на вашите услуги, са най-опасни. Единственото, което мога да кажа за успокоение на тъпаците, е, че и аз съм тъпак в очите на някого“, споделя за повода да напише тази пиеса авторът Франсис Вебер, който използва средствата на комедията, за да коментира сериозно съвременното общество и човешките взаимоотношения.

В представлението участват актьорите Симеон Лютаков, Александра Майдавска, Свилен Стоянов, Константин Соколов, Николай Божков, Биляна Стоева, Михаил Мутафов.

Сценографията и костюмите са дело на Габриела Кърджилова. В България пиесата е добре позната под заглавието „Вечеря за тъпаци”, след като прочутият чешки режисьор Иржи Менцел я постави у нас преди повече от 20 години.

През 1998 година Франсис Вебер адаптира пиесата си във филмов сценарий и заснема филм по „Вечеря за тъпаци”, който се превръща в касов хит във Франция и печели множество награди.

Премиерните представления на „Вечеря за глупаци” са на 8 и 9 януари на Основната сцена на Варненския театър.

Чуйте повече в звуковия файл.

Снимки – Варненски драматичен театър „Стоян Бъчваров”Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Съвременният танцов пърформанс "Опиат"

Съвременният танцов пърформанс "Опиат" е работа на младия актьор Михаил Бонев. Още в периода на обучението си той се вдъхновява от мотиви от историята на именития български поет Пейо Яворов. Първо неговата всепоглъщаща любов с Мина Тодорова, а впоследствие и турбулентния му брак с Лора Каравелов, които прерастват в идея за представление. През..

публикувано на 30.05.24 в 17:35

Нова изложба на Мариана Маринова

Експозицията е подредена в галерия "Интро" и се нарича "Фрагменти". Това по думите на Мария Ландова, която откри изложбата, са фрагментите от личния свят на художничката, свят, който "тя създава, както диша". Рисувани четири години, работите кореспондират със зрителя директно, като го увличат в космоса от цветове и скрити форми и присъствия...

публикувано на 30.05.24 в 16:15

Скулптурите на Павел Койчев гледат, приютяват и звучат

Навършиха се 20 години от основаването на софийската галерия "Ракурси". За да отбележи юбилея, галерията покани големия наш скулптор Павел Койчев да направи изложба, която беше открита преди два дни. А той е рожденик днес! Честит да е! Павел Койчев е избрал да покаже в експозицията свои ранни произведения от бронз от 1990-1991 година. Тези..

публикувано на 30.05.24 в 14:52
Зорница Маринкова, Ралица Туджаро и Венцеслав Димитров

Първи юни с Младежкия театър "Николай Бинев"

Младежкият театър "Николай Бинев" организира  детски празник за децата през уикенда като освен представленията в афиша, които зрителите ще могат да видят, ще има и ателиета с актьорите. Скоро театърът ще има и своята нова куклена сцена. А повече за това разказват актьорите Венцеслав Димитров, Зорница Маринкова и Ралица Туджаро в "Артефир".  "Празникът..

публикувано на 30.05.24 в 13:55