Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варненският театър подготвя премиерата на „Кървава сватба“

Станислав Кондов, Христина Джурова и Александър Евгениев (отляво надясно)
Снимка: dramavarna.com

Във Варненския драматичен театър „Стоян Бъчваров” текат последните репетиции на премиерния спектакъл „Кървава сватба”. Постановката по пиесата на големия испански драматург и поет Федерико Гарсия Лорка е дело на Стоян Радев Ге.К.

За режисьора това е своеобразно продължение и връщане към творчеството на Лорка, след като постави „Домът на Бернарда Алба“ на същата сцена преди повече от 15 години. И двете пиеси са от така наречената „селска трилогия” на писателя, която включва и пиесата „Йерма”.„Кървава сватба” е написана по действителна история на класически любовен триъгълник.

„Аз намирам тази история за много красива. Много красива, поетична любовна история. Мен винаги са ме интересували сложните човешки взаимоотношения и изобщо човекът като творение на природата. Тук тези персонажи, тези човеци са поставени в екстремални условия, подбутнати от своите любови, от своите страсти.

Способността и невъзможността ни в изборите ни. Правилното и неправилното. Веригите и способността ни да ги махаме. Кое ни дава право, когато обичаме, да загърбваме обичащите ни. Имаме ли право на това. Колко жестоки можем да бъдем в това. Встрастяването в живота. Встрастяването в смъртта... Може толкова много да се изброява и някак си всяка сцена и всеки образ носи след себе си толкова много теми, че се спираме на всяко изречение, на всяка дума. Надявам се това, което успяхме да разкажем през поетичния език на Лорка, да е вълнуващо за зрителите. За нас е!”, сподели в „Артефир” режисьорът на спектакъла Стоян Радев.

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.

Момент от репетицията на „Кървава сватба”
Сценографията и костюмите са дело на Даниела Николчова, композитор е Калин Николов, хореограф – Татяна Соколова.

Премиерните представления са на 18 и 19 януари на Основната сцена на Драматичния театър „Стоян Бъчваров”.

Снимки: ДТ „Стоян Бъчваров”


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За къде пътува господин Бианки

Най-новото заглавие в репертоара на Университетски театър на Нов български университет е "Чудното пътуване на господин Бианки" по мотиви на Джани Родари. Драматизацията и режисурата са на тандема Мила Коларова и Румен Гаванозов. Всеки ден на г-н Бианки е досущ като предишния – отива на гарата в Пот и се качва на влака за Пает, където работи в голяма..

публикувано на 15.04.24 в 15:33

Представят премиерно "Мъртвешки танц" на Стриндберг

Въпросът за демоните в човека и търсенето на пътя между доброто и злото в отношенията между мъж и жена. Какво застава между двама души и как страховете и слабостите им представят танца на смъртта, а какъв точно е той? – Тези и още много въпроси на драматургията на Стриндберг провокират актрисата Ивелина Колева да дебютира като режисьор със заглавието..

публикувано на 15.04.24 в 14:45
Митко Новков, Доротея Табакова, Мария Дамянова и Асен Масларски (от ляво надясно)

Песните на площада, посланията под открито небе

Бардовете. Преди години те бяха едни от най-популярните и обичани гласове на българската музикална сцена… Дали в наши дни те като че ли позаглъхнаха и позамлъкнаха? Едва ли е така? Бардовете ги има и като доказателства могат да бъдат посочени концертите, които правят, фестивалите, на които участват, песните, които създават. Как е със здравето..

публикувано на 15.04.24 в 12:55
Дани Бо

Нишката на радостта в акварелите на Дани Бо

Срещата на художничката Дани Бо с акварелната техника е любов от пръв поглед. "Terra Култура" открива Даниела Бошнакова (Дани Бо) далеч от френетиката на София – в Бреша, Северна Италия. Повод за разговора е изложбата с акварели в пазарджишката галерия "Георги Машев", която може да бъде видяна до 24 април.   Поглеждайки около себе си сега,..

публикувано на 15.04.24 в 11:49

Малкият човек в една от най-сложните човешки епохи

В нямото кино, което и днес казва толкова много, образът на Малкия човек отрази една от най-сложните човешки епохи. Утре (16 април) се навършват 135 години от рождението на Чарлз Чаплин . "Terra Култура" отдава почит на Скитника, на безумния талант или разумния творец – една от най-значимите личности в киното на ХХ век – Чарли Чаплин. Чаплин е..

публикувано на 15.04.24 в 10:30