Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Варненският театър подготвя премиерата на „Кървава сватба“

Станислав Кондов, Христина Джурова и Александър Евгениев (отляво надясно)
Снимка: dramavarna.com

Във Варненския драматичен театър „Стоян Бъчваров” текат последните репетиции на премиерния спектакъл „Кървава сватба”. Постановката по пиесата на големия испански драматург и поет Федерико Гарсия Лорка е дело на Стоян Радев Ге.К.

За режисьора това е своеобразно продължение и връщане към творчеството на Лорка, след като постави „Домът на Бернарда Алба“ на същата сцена преди повече от 15 години. И двете пиеси са от така наречената „селска трилогия” на писателя, която включва и пиесата „Йерма”.„Кървава сватба” е написана по действителна история на класически любовен триъгълник.

„Аз намирам тази история за много красива. Много красива, поетична любовна история. Мен винаги са ме интересували сложните човешки взаимоотношения и изобщо човекът като творение на природата. Тук тези персонажи, тези човеци са поставени в екстремални условия, подбутнати от своите любови, от своите страсти.

Способността и невъзможността ни в изборите ни. Правилното и неправилното. Веригите и способността ни да ги махаме. Кое ни дава право, когато обичаме, да загърбваме обичащите ни. Имаме ли право на това. Колко жестоки можем да бъдем в това. Встрастяването в живота. Встрастяването в смъртта... Може толкова много да се изброява и някак си всяка сцена и всеки образ носи след себе си толкова много теми, че се спираме на всяко изречение, на всяка дума. Надявам се това, което успяхме да разкажем през поетичния език на Лорка, да е вълнуващо за зрителите. За нас е!”, сподели в „Артефир” режисьорът на спектакъла Стоян Радев.

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.

Момент от репетицията на „Кървава сватба”
Сценографията и костюмите са дело на Даниела Николчова, композитор е Калин Николов, хореограф – Татяна Соколова.

Премиерните представления са на 18 и 19 януари на Основната сцена на Драматичния театър „Стоян Бъчваров”.

Снимки: ДТ „Стоян Бъчваров”
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Празна е стаята на удоволствието" – пътуване във вътрешния свят на човека

"Празна е стаята на удоволствието" е втората част от трилогията на Emergency Theater, в която творческият екип продължава да изследва аспектите на празнотата, които са като "гилотина“ за желаното удоволствие – този път в много интимен контекст. Представление-изследване, което има за цел да отвори публично крехки и неизречени болестотворни аспекти на..

публикувано на 28.11.23 в 16:52

Каква остава да се види на Киномания 2023

След редица широко посетени прожекции в зала 1 на НДК 37-ото издание на Киномания продължава до 3 декември в София, в Пловдив и във Варна, както и в Neterra TV+. Предстои да гледаме филмите на Хаяо Миядзаки, Тайка Уайтити, Фернандо Труеба и Хавиер Марискал и много други. Във втория фестивален уикенд на тазгодишната Киномания на най-големия киноекран..

публикувано на 28.11.23 в 16:40
Светлозар Желев и Анна Лазарова

За четенето с удоволствие

"От авторите и читателите за книгите и четенето" е издание, съставено от Светлозар Желев и Анна Лазарова, което събира 42 лични разказа от известни съвременни наши писатели, автори, журналисти, които си припомнят своите първи стъпки в полето на четенето. Те отговарят и на анкета, в която споделят важните за тях заглавия, онези, които помнят цял живот..

публикувано на 28.11.23 в 16:10

Малък куклен театър "Слон" разкрива тънкостите на водния куклен театър

Предстоят премиерите на най-новите уъркшопи за воден куклен театър. Заглавията са "Хидродинамични особености при създаването на обекти за водна среда" и "Техники на производство на кукли за воден куклен театър" на доцент доктор Мирослав Цветанов и екипа му от Малък куклен театър "Слон" ще бъдат представени на 29 ноември 2023 г. Събитията ще се..

публикувано на 28.11.23 в 15:25

Как изграждаме "Черти, лица и образи" днес

На 29 ноември ще се проведе лекция и дискусия с мултидисциплинарения артист Юлиан Табаков в галерия "Топлоцентрала – Куб". Ще се предадат работни изображения от процеса на създаване на персонажи чрез костюм и среда / сценография. Повече по темата ще научите в звуковия файл от разговора с визуалния артист Юлиан Табаков, който гостува в "Артефир"...

публикувано на 28.11.23 в 14:05