Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Варненският театър подготвя премиерата на „Кървава сватба“

Станислав Кондов, Христина Джурова и Александър Евгениев (отляво надясно)
Снимка: dramavarna.com

Във Варненския драматичен театър „Стоян Бъчваров” текат последните репетиции на премиерния спектакъл „Кървава сватба”. Постановката по пиесата на големия испански драматург и поет Федерико Гарсия Лорка е дело на Стоян Радев Ге.К.

За режисьора това е своеобразно продължение и връщане към творчеството на Лорка, след като постави „Домът на Бернарда Алба“ на същата сцена преди повече от 15 години. И двете пиеси са от така наречената „селска трилогия” на писателя, която включва и пиесата „Йерма”.„Кървава сватба” е написана по действителна история на класически любовен триъгълник.

„Аз намирам тази история за много красива. Много красива, поетична любовна история. Мен винаги са ме интересували сложните човешки взаимоотношения и изобщо човекът като творение на природата. Тук тези персонажи, тези човеци са поставени в екстремални условия, подбутнати от своите любови, от своите страсти.

Способността и невъзможността ни в изборите ни. Правилното и неправилното. Веригите и способността ни да ги махаме. Кое ни дава право, когато обичаме, да загърбваме обичащите ни. Имаме ли право на това. Колко жестоки можем да бъдем в това. Встрастяването в живота. Встрастяването в смъртта... Може толкова много да се изброява и някак си всяка сцена и всеки образ носи след себе си толкова много теми, че се спираме на всяко изречение, на всяка дума. Надявам се това, което успяхме да разкажем през поетичния език на Лорка, да е вълнуващо за зрителите. За нас е!”, сподели в „Артефир” режисьорът на спектакъла Стоян Радев.

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.

Момент от репетицията на „Кървава сватба”
Сценографията и костюмите са дело на Даниела Николчова, композитор е Калин Николов, хореограф – Татяна Соколова.

Премиерните представления са на 18 и 19 януари на Основната сцена на Драматичния театър „Стоян Бъчваров”.

Снимки: ДТ „Стоян Бъчваров”
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Изложба

Украйна е тук – неотложни теми

"Украйна е тук, Украйна е в нас" е изложба на Инга Леви и Анна Придатко, представена в галерия "Структура" (продължава до 7 юни). Във военната си серия "Двойна експозиция" Инга Леви изобразява припокриването на две реалности – сравнително безопасните маршрути в Украйна и травматичните репортажи от засегнатите от войната региони. Анна Придатко представя..

публикувано на 25.05.22 в 10:25

Езикът – този любим човек

Езикът, подобно на родния ни град, подобно на страната, на която принадлежим, е един от любимите ни хора, към които трябва да подхождаме с грижа. Опознаваме го, харесваме го, доверяваме му се, но това не ни пречи да му се ядосваме за всички малки кривини, които носи и поддържа в себе си, за опита му да се нагоди спрямо времето и хората, макар да не е..

публикувано на 25.05.22 в 09:10

Културата е вечност

Националната програма "Христо Ботев" се развива и утвърждава като най-голямата и основна българска медия за култура, образование, класическа и други жанрове музика в радиоефира. От 4 януари 1971 година Втора програма на Българското национално радио носи името на Ботев. В годините след демократичните промени (през декември 1992 г.),..

публикувано на 24.05.22 в 18:35

Сребрина Тимофей предизвиква зрителите с "Локдаун номер 5"

Представлението "Локдаун №5" е авторски проект на актрисата Сребрина Тимофей. Тя изследва процесите на изолацията от собствената си практика, като в представлението Сребрина влиза в ролите и на режисьор, актьор и драматург. В работа си по представлението актрисата използва реални ситуации, като залага на факта, че в Средновековието в Европа се появило..

публикувано на 24.05.22 в 17:55

Мирела Иванова: Българският език е всеобемащата ни памет, далечният хоризонт на бъднините ни

Запознаване Родена през май. На единайсти. В София. Веднъж на трамвайната спирка я срещна Дон Кихот. Към обществото няма заслуги, освен една – обича другите, обича ги всеотдайно и без причина. Среща се с много хора – с още повече се е разминала. Решава най-безнадеждния ребус - как завинаги да остане на себе си. Не излизат понякога..

публикувано на 24.05.22 в 17:14