Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Урок по съпричастност

Ученици от родопското село Любча събраха пари за училищните такси на деца от Африка

| обновено на 18.01.22 в 11:35
Снимка: facebook/SmileForAfrica

Ученици от ОУ “Христо Ботев“ в село Любча, община Доспат, област Смолян събраха пари, с които да се платят таксите на две деца в Африка, за да могат да ходят на училище.

Децата от Родопите са се впечатлили от клипчетата на Фондация “Усмивка за Африка“.

За инициативата разказва в “Нашият ден“ Десислава Лилковска, учител по биология в ОУ „Христо Ботев“ в с. Любча.

“Всичко стана много бързо и лесно, нямаше нужда от убеждения. Гледах едно предаване, в което се разказваше за инициативата – да се съберат пари за децата, защото не могат да си позволят таксата и да ходят на училище.


Хрумна ми да предложа това на нашите деца. Като разказах малко повече за начина на живот на децата в Африка и трудностите, които имат, децата сами предложиха да съберат пари, инициативата беше изцяло тяхна. Събрахме парите за един ден, включиха се всички деца и с нетърпения очакваха да видят децата, на които ще помогнат. Тази година имаме 30 ученици в училището в селото.“

Учениците се гордеят с постъпката си и дори продължават инициативата. Сами си сложиха бурканчета в стаята и когато им остават пари, ги пускат в бурканчетата, за да могат да изпратят отново пари. Такива инициативи учат децата на съпричастност. “

Чуйте в какви други кампании участват учениците от селото в звуковия файл.


Темата коментира в “Нашият ден“ Даниел Делибашев, основател на фондация. Именно качените от него клипове във Фейсбук провокират децата от село Любча да дарят средствата.

“Усмивката, която запомних първо, беше на едно дете от Африка, което видях в интернет. Много ме плени и моята мечта стана един ден да видя подобно детенце, което се усмихва по подобен начин на мен. Без тази усмивка да е предизвикана от нещо материално.

С помощта на организацията е изградено училище и детска градина в Уганда

Това се случи през 2017 г., когато бях доброволец в Гана. Нуждаещи се разбира се има навсякъде, но всеки има някакъв вътрешен подтик и моята мечта е свързана именно с Африка.

Преди това съм помагал много и на сираци и домове в България.“


Чуйте повече за благотворителната дейност, която Фондацията осъществява в Африка, от Даниел Делибашев в звуковия файл.

Снимки: facebook/SmileForAfrica
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Социално включване в действие

Проектът "Социално включване в действие" събра доброволци от петнадесет страни, сред които Полша, Словения, Словакия, Чехия, Румъния, Португалия, Турция и др. Организацията, стояща зад проекта, е Си Ви Ес България.  Идеята обхваща различни дейности и граждански инициативи, които да приобщават различни социални групи. Хора в неравностойно положение,..

публикувано на 20.05.22 в 17:39
Правосъдният министър Надежда Йорданова и водещата Анелия Торошанова (от ляво надясно)

Предизвикателствата пред съдебната реформа в България

Специализираното правосъдие вече е в историята. НС прие окончателно разработените от Министерството на правосъдието промени в Закона за съдебната власт, с които се закриват Специализираният наказателен съд, Апелативният специализиран наказателен съд и съответните им специализирани прокуратури. Това е първа стъпка в България да има един закон за всички...

публикувано на 20.05.22 в 12:30

Covid добавката влиза в пенсиите. Да, скокът ще е 20%

Вече е ясна формулата, по която ще се преизчисляват пенсиите от 1 юли. Процентът няма да е еднакъв за всички възрастни, а ще зависи от пенсията. В интервю за NOVA социалният министър Георги Гьоков разясни какво точно ще се случи с пенсиите от юли. Пенсиите ще се увеличат с 10%, а не с 20% “До този момент Covid добавката не..

публикувано на 20.05.22 в 12:00

Ще се превърне ли Турция в космическа сила?

Турция има амбициозни планове да се превърне в космическа сила. Тя прие десетгодишната си космическа програма и още догодина планира да изпрати в космоса първия си космонавт. Турция планира активно усвояване на Космоса с руска помощ Турция с успешен тест на хибриден двигател за лунарна мисия Темата коментира в “Нашият ден“ Мина..

публикувано на 20.05.22 в 11:04
Щерьо Ножаров

Антиинфлационните мерки са грешно разчетени

Партиите в Народното събрание очаквано не показаха единомислие спрямо пакета от антиинфлационни мерки, които правителството представи на брифинг в Министерския съвет. Без изненада опозицията намери кусури в представените предложения, определяйки мерките като “закъснели“, “проинфлационни“ и “популистки“. От коментарите на представители на..

публикувано на 20.05.22 в 11:00