Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвъртък, 20 януари

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
„Живей като другите и бъди благословен“ от Мирон Иванов – 43 част

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Без мечти не заспивай
водещ: Божидар Любенов
Забавни и поучителни истории от Стара София
Докато все още сме под въздействието на празниците продължаваме да разказваме за традициите и обичаите. Този път поглеждаме към миналото на нашата столица, за да разберем от какво са се вълнували столичани през годините на 20 век. Истории от отминалите дни на Стара София ще ни разказва Марияна Маринова. Тя изследва документи и факти, свързани със софийския бит и култура и хронологията на определени събития…
Ще научим за маскарадните шествия по софийските улици от онова време, за персонажите, които са вече легенда – глашатаят, „подвижният кебапчия“, бозаджията…, за суматохата и неразборията около строежа на Народния театър, за историята със софийското море и как столичани са си ходили на гости, а също и за други поучителни събития.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам – Концертна версия
В цикъла „Класиката” звучи концертния албум „Oh Me Oh My: Aretha Live In Philly” на Арита Франклин.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Традиционни унгарски ритми

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Кръстьо Димов, Христина Белева, Деян Митев, Гергана Димитрова, Иван Варимезов и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Защо мяукат котките“, автор: дете

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
„Врабчо, цар на птиците“ от Максим Асенов

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещ: Ивана Мурджева
• България и светът на този ден: Отбелязване на деня на Св. Патриарх Евтимий Търновски. Защо от всички духовни глави в Първата и Втората българска държава почитаме именно патриарх Евтимий Търновски като светец? Материали от Златния фонд.
• Дишай Перник – съвместна инициатива на местната общност и общината, насочена към подготовка на локална мрежа за измерване на атмосферния въздух. примера за действието на местната общност.
Събеседници: зам. кмет на община Перник, Гавраил Гавраилов – журналист, наблюдаващ инициативата.
• Главен герой
• Минути на редактора: Какви са резултат от първата среща между новите премиери на България и Северна Македония. Какъв е тонът и посоката на разговорите?
• Темата за иновациите в икономиката и в частност в земеделието набира скорост и значение. Новите марки в Общата селскостопанска политика все повече ще насочват вниманието си към иновативните практики и продукти. Каква е готовността на производителите и как те приемат иновативните решения в такива традиционни практики, каквито са свързаните със земеделието дейности? Ще разкажем и за инициативата „Осинови кошер“.
Събеседници: представители на екипа, разработил иновацията и на заинтересованата общност.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Музикална мрежа
водещ: Маргарита Заберска
Албумът In Sweet Harmony от декември 2021 г. на родената в Мексико, но живееща в Италия певица Ели Бруна.
Съдържа нов прочит на популярни хитове от репертоара на Ал Стюарт, 10cc, Джо Джаксън, The Bee Gees, The Beloved, Уитни Хюстън, The Isley Brothers, Ървинг Гордън, Simply Red, Джими Съмървил и Кание Уест.
С участието на музикантите: Уолтър Ричи и Аниезе Качола (вокали), Сарпай Йозчагатай (флейта), Масимо Гера (тромпет и флюгелхорн), Чиро Манна (китара) и Джузепе Тортора (виолончело).
Аранжор и продуцент: Нерио „Папик“ Поджи.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Силвия Чолева
• Премиера на новата стихосбирка на Амелия Личева – разговор с авторката
• Васил Самоковлиев за романа на Храбал „Сватби в къщата“
• Валентин Калинов за „Що е…?“ на Джорджо Агамбен
• Разговор с Пламен Петров, директор на Художествената галерия - Казанлък, за изложбата на Румен Петков „Срещи“ и новите инициативи на екипа.
• Чуй Антон Митов!

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед – Музикални легенди
водещ: Мануела Манчева
Представяне на легендарния британски диригент сър Джон Барбироли (1899-1970) със записи на творби от Едуард Елгар, Рейф Воун Уилямс, Густав Малер, Джакомо Пучини и Жан Сибелиус

от 15.10 до 16.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Лабиринти на познанието
Автор и водещ: Василена Мирчева
• Ния Тошкова, докторант към Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН, разказва защо е важно да опазваме биоразнообразието, какво кара един учен да прекара часове и дни в пещера, увлечен от обекта на изследването си, както и за важността науката да говори човешки език и да споделя достиженията си с публиката.
• Зелени минути: Ася Чанева разговаря с Любомир Костадинов за това имаме ли наистина много реки на Балканите, защо енергията от водата всъщност НЕ е зелена, макар и да е възобновяема, както и какво представляват речните биокоридори и защо е пагубно да обръщаме изкуствено течението на реките. Разговорът е част от поредицата, посветена на инициативата „Пазители на водата“ на „Грийнпийс – България“.

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
водещ: Наталия Илиева
Поредица „Прочути вокални цикли“.
„Зимен път“ на Франц Шуберт – трета част.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Милена Лекова
Карикатурата и границите на свободата – разговор с Тони Николов и с Чавдар Николов.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Портрети
водещ: Илка Димитрова

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Метроном
водещ: Валерия Христова
• Светлана Димитрова разговаря с Олга Михайлова, която чества 30 години на сцената на Софийската опера.
• Марк Кадин за концерта на Радиосимфониците със солист Людмил Ангелов.
• Григор Паликаров представя програмата на Международния музикален фестивал „Зимни музикални вечери „Проф. Иван Спасов“.
• Славил Димитров за Концертното изпълнение на операта „Дидона и Еней“ от Хенри Пърсел.
• Мария Радоева разказва за концерта „Интимно“, заедно с музикантите от Кварто квартет.
• Кореспонденция на Юлия Ацмансторфер за концертите на Оркестър Брукнер Линц.
• Милен Венков с кореспонденция от Белгия за постановката на „Отело“ от Джоакино Росини в Кралската Опера на Валония в Лиеж.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Милена Воденичарова
Двадесет и втората ученическа конференция на Ученическия институт по математика и информатика ще се проведе на 21 и 22 януари 2022 г. За дейността на Института, и проектите, които са рецензирани и допуснати до участие ще говорим с проф. Емил Колев – ръководител на УчИМИ и Ангел Райчев, ученик от 125 СУ.
А сега внимавайте

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Джаз клуб
водещ: Кристиян Бояджиев
Пиеси от репертоара на квинтет L’Image, в състав: Майк Майниери – вибрафон; Уорън Бернхард – акустично и електрическо пиано; Дейвид Спиноза – китари; Тони Левин – бас китара и Чапмън стик; Стийв Гад – барабани.
Съвременни звукозаписи на певицата-бас китаристка Мер Сал (Мередит Салимбени); Скот Кинси – пиано; Йона Нилсон – вокали и пиано; комбо формацията „Ботъм Форти“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделя, 4 август

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Когато розите танцуват" от Валери Петров от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика редактор: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика..

публикувано на 03.08.24 в 08:20

Събота, 3 август

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Hills of Rock – ретроспекция. • Нови сингли. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Звучат изпълнения на Тома Янчев, Георги Долапчиев,..

публикувано на 02.08.24 в 15:08

Петък, 2 август

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 20 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Музикален Среднощен радиоекспрес "Плейлистите на машинистите" – Изборът на Алекс Янев "Бийтълс" от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа..

публикувано на 01.08.24 в 08:35

Четвъртък, 1 август

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 19 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Музикален Среднощен радиоекспрес "Плейлистите на машинистите" – Изборът на Алекс Янев "Роулинг Стоунс" от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Четвъртъците, както обикновено, са посветени на нови..

публикувано на 31.07.24 в 08:25

Сряда, 31 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 18 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Средите (17, 24 и 31) са с трите предавания, условно наречени "Плейлистът, донесъл слава на Мишел Льогран. След тях..

публикувано на 30.07.24 в 14:35