Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Годишните награди на Столична библиотека

16
Столична библиотека
Снимка: Радостина Билярска

За седми път Столична библиотека връчи своите годишни награди за писател и читател. Те се присъждат за най-четени съвременни автори на българска литература и за най-активни читатели – Писател на годината & Читател на годината.

Изборът за най-четените съвременни автори на българска литература се прави от читателската аудитория на Столична библиотека въз основа на статистика от електронната система за обслужване. Всички участници в церемонията – наградени и награждаващи, дадоха много висока оценка на усилията на Столична библиотека за популяризиране на четенето и съвременните български автори.
Наградените писатели дариха над 50 свои книги с автографи за фонда на най-новия филиал на Столична библиотека в район „Овча купел“, който предстои да бъде открит през месец февруари т.г.

Столична библиотека благодари на всички свои приятели и читатели за подкрепата през изминалата година.
Събитието уважиха с присъствието си: Йорданка Фандъкова – кмет на Столична община, Мирослав Боршош – зам.-кмет по направление „Култура, образование, спорт и младежки дейности“ на Столична община, Биляна Генова – директор на дирекция „Култура“ на Столична община, проф. Мариела Модева – зам.-министър на туризма, Юрий Вълковски – зам.-министър на културата, доц. Михаил Груев – председател на ДА „Архиви“, Кирил Вълчев – генерален директор на БТА, проф. Пламен Дойнов – ректор на НБУ, Трайчо Трайков – кмет на район „Средец“, проф. Ирена Петева – ректор на УниБИТ, Диляна Димитрова – гл. редактор на „Площад Славейков“, Пенка Иванова – директор на дирекция в МОН, д-р Ваня Кастрева – началник на РУО, София-град, проф. Стоян Денчев – председател на Общото събрание на УниБИТ, Калин Терзийски, Мирела Иванова, Здравка Евтимова, Кристин Димитрова и много други приятели и съмишленици на Библиотеката на София.
Чуйте разговора с Юлия Цинзова, директор на Столична библиотека. „Човекът, който чете, няма свободна ръка да удря, няма свободна ръка да пише грозни статуси в социалните мрежи. Този човек е малко по-чувствителен. „Рано или късно всичко се превръща в книга…“ се казваше в текст на Борхес. Това, което живеем, ще се превърне в книга и това е оптимистичен край – нещата се превръщат в книга. Нека има и читатели!“ – каза на Георги Господинов – писател на годината на Столична библиотека 2021.

Чуйте разговора с Георги Господинов.
Наградените Писатели & Читатели за 2021 година са:
Писател на годината
1. Георги Господинов (най-четен автор на художествена литература)
2. Захари Карабашлиев
3. Елена Алексиева
Най-четен поет
1. Недялко Йорданов и проф. Цочо Бояджиев поделят първото място.
3. Иван Ланджев
Най-четен автор на научна и научнопопулярна литература
1. проф. Пламен Павлов
2. проф. Иво Христов
3. Мадлен Алгафари
Най-четен автор на биографични книги
Георги Тошев
Най-четен автор на детска литература
1. Милен Хальов
2. Катя Антонова
3. Сотир и Пенко Гелеви
Специална награда – за съпричастност към духовната кауза на библиотеката – на поета Георги Константинов.
Наградени читатели
Читател на годината – доц. д-р арх. Панайот Савов (41 г.)
Читател на годината (дете) – Александър Маслинков (7 г.)
Най-четящо семейство – семейство Дачеви и децата им Севдалина (12 г.), Иван (11 г.) и Александра (6 г.)
Читател на българска художествена литература – Зорница Шепкова (49 г.)
Сред наградените медии, най-ярко представящи книжовното наследство, дигиталните ресурси и културните събития на Столична библиотека през 2021 г., са: Нова телевизия – новини, БТА, тв предаване „Култура. БГ“ на БНТ, електронното издание на „Дневник“, бТВ радио, медия за култура „Площад Славейков“, журналистката Анжела Димчева.

Снимки – Столична библиотека
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов роман на Джон Банвил

Спокойно може да се каже, че романите на ирландския писател Джон Банвил са уроци по писане. Не заради многобройните награди, които е получил, а най-вече заради стиловото съвършенство, заради боравенето му с богатството на езика, заради това, че не се вълнува от модното разказване на "истории“, които често пъти забравяме преди последната страница на..

публикувано на 27.05.22 в 17:35

Импровизации на глас и саксофон

Вера Морайш и Христо Големинов са главените герои в "Нашият ден“. В рамките на  53-тото издание на "Софийски музикални седмици”  днес от 19 ч. в Български културен център е предвиден концерт с тяхно участие , който е плод на сливането на поезия и импровизация. На сцената музикална двойка е заедно от три години. Оригиналният замисъл на този..

публикувано на 27.05.22 в 15:25

Пърформансът "In C" на известната хореографка Саша Валц

Немската хореографка, танцьорка и режисьорка Саша Валц, известна със стратегиите на съвременния танц, които прилага, за да съживи и изследва исторически и нови опери и балети, налага жанра на хореографската опера. Последният ѝ проект, който ще може да се види и в България на сцената на "Топлоцентрала", се нарича "In C". Пърформансът е вдъхновен от..

публикувано на 27.05.22 в 14:22

Пътят на българската музика към ефира отвъд спора за квотите

Къде се прекъсва връзката между автори, разпространители и медии, и как в нашия ефир да звучи повече, по-добра и по-разнообразна българска музика?   Четирима души с ясен поглед върху музикалната индустрия в България коментират поредното изплуване на повърхността на темата за квотите за българска музика в националния и в частния ефир . Гостуват в..

публикувано на 27.05.22 в 14:00
Архивна снимка на връчване на наградите

Кои са отличените деца в конкурса "Искри" 2022

Журито на XXXIX Национален конкурс за детско литературно творчество "Искри" 2022 – Иван Голев, Николай Милчев, Виктор Самуилов, Весела Фламбурари и Ирина Вълчанова, реши да награди следните участници: • Борис Иванов Цветков – на 9 години от град Плевен • Борислав Батаа Тунгалаг – на 9 години от град София • Доника Гочева – на 9 години от град Варна •..

публикувано на 27.05.22 в 11:41