Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Свилена Димитрова:

Спирането на плановия прием е лош сигнал към обществото

Насилието над медици не трябва да има само вербално осъждане

Снимка: Pixabay

“Спирането на плановия прием е лошо послание към хората, че болниците всъщност са място, където е опасно да отидат заради Covid, което всъщност не е точно така, тъй като лечебните заведения отдавна създадоха организация и ред, по който да се гарантира възможното капсулиране на заразата“ – каза в предаването “Нашият ден“ на БНР Свилена Димитрова, председател на Българска болнична асоциация.

“Очевидно основна цел на това е наистина лечебните заведения да нямат проблем с приема на Covid болни. С изключение на някои райони, в които има по-малък брой легла, където предполагам, че ще се направи организация за пренасочване в други близки градове, в този момент системата показва, че работи.

Както експерти и лекари сигнализират в последните дни, за пореден път, спирайки плановия прием, всъщност ограничаваме достъпа на останалите хора, които се нуждаят от медицинска помощ.“

“Апелирам към това, когато имат проблеми, хората да не ги неглижират заради страха от заболяването от коронавирус. Статистиката, която излиза след две години подобна картина, е плашеща.

Тук има и друга тревога – спирането на плановия прием лишава първо гражданите от лечение, но и самите болници, които съществуват като структури с организация и персонал. Те не могат да осъществят дейността си и увеличаващите се разходи не съответстват на намаляващите приходи. Болниците са нещо, което е необходимо дългосрочно и е много важно да са в добро състояние.

Това е и една от причините от Българска болнична асоциация да апелираме за спешен поглед върху бюджета за здравеопазване за следващия период и компенсиране на разходите на повишаващата се електроенергия и газ.“

Насилието над медици

“Насилието над медици категорично трябва да бъде не просто осъдено вербално, но наистина да има последици, които да дадат ясен знак на хората, че техните лични проблеми не могат да се решават по този начин.“

Чуйте разговора в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Владимир Зиновиев

Владимир Зиновиев: Енергетиката ще има тотално различна форма и архитектура

В състояние ли e  България да извърви трудния път за сигурност и устойчиво енергийно развитие? Ако оставим настрана темата за социалната справедливост, то по отношение на политическата справедливост сме на прав път? "Има съществено несъответствие до разбирането на засегнатите социални групи от населението и по отношение на управлението на..

публикувано на 26.05.22 в 15:05
Владислав Панев

Владислав Панев: Енергетиката ще претърпи тотално преосмисляне

Какво се случва с енергетиката в държава, която спестява пари на ТЕЦ-овете си, или какво е бъдещето на енергетиката от миналото? Защо има енергийна трансформация ? “Ясно е, че и в България, и в ЕС тя настъпва първоначално вследствие на идеята за Европейския зелен пакт, целите, които то си поставя до 2050 г., а от друга страна, на..

публикувано на 26.05.22 в 13:10

Как фондация от Добрич създаде работа за хора с интелектуални затруднения

В последно време сме свидетели на това как държавата постепенно се оттегля от подкрепата – такава, каквато я даваше до момента – за украинците, избягали от войната у нас. Многото доброволчески организации обаче, които се ангажираха с помощ за тези хора, продължават своята работа. Така беше и по време на Covid кризата. Така, за съжаление,..

публикувано на 26.05.22 в 11:18
Стефан Георгиев

Стефан Георгиев: Има разделения, които пораждат ниско доверие

“Социалните мрежи, троловете, пропагандата и тролските ферми със сигурност са неща, които съществуват, но те влияят в едни или други социално-икономически условия. Те не са се появили отникъде и инсталирани в нашето общество“, казва в “Нашият ден“ социологът Стефан Георгиев : “ Има разделения, които са отвъд пропагандата, която битува в..

обновено на 26.05.22 в 10:09

Малко читалище оцелява като туристическа дестинация – как?

От "живите библиотеки“ до живото наследство от бабини времена – как читалището в едно малко градче поддържа интереса към културните традиции от региона ? Читалището в град Момин проход отдавна си е спечелило авторитета на една от най-дейните културни институции в община Костенец. Членовете на екипа му предпочитат да търсят решения за..

обновено на 26.05.22 в 08:00