Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

„Бавно“ на Милан Кундера с ново издание

Знаковата творба „Бавно“ на един от най-големите съвременни писатели – Милан Кундера, сега излиза в превод на Росица Ташева. Това e първата художествена творба на Кундера, написана на френски език и публикувана през 1995 г. Представлява размисъл за влиянието на модерността и технологиите върху светоусещането на човека. 

Жива легенда на европейската литература, Милан Кундера владее до съвършенство изкуството на романа, полифонията и фарса. Роден е през 1929 г. в Бърно, Чехословакия, но от 1975 г. живее във Франция. Постига международна известност с творби като „Книга за смеха и забравата“, „Смешни любови“, „Животът е другаде“, „Валс на раздяла“, „Безсмъртие“, „Шегата“, „Самоличност", „Непосилната лекота на битието“ (екранизиран през 1988 г. под режисурата на Филип Кауфман). Не по-малко завладяващи са есеистичните му произведения: „Завесата“, „Една среща“, „Изкуството на романа“.

В „Бавно“ Кундера разсъждава: "Защо изчезна удоволствието от волното безгрижие? Къде са нявгашните друмници? Къде са пройдохите от народните песни, празноскитащите, които денем навестявали мелниците, а нощем спели под открито небе? Дали не изчезнаха заедно с полските пътища, с ливадите и поляните, с природата? Те, които – както един чешки израз определя сладкото им безделие – са съзерцавали прозорците на Дядо Боже. Съзерцаващият прозорците на Дядо Боже не скучае; той е щастлив. В нашия свят желанието да не се занимаваш с нищо се е превърнало в липса на занимание, а това е вече съвсем друго: лишеният от занимание се чувства ограбен."

Александра Александрова представи книгата в „Артефир“, в разговор с Димитрина Кюркчиева.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

По следите на българската култура в Берн и Женева

Случайността понякога е добър пътеводител. Доверила ѝ се, Майя Праматарова попада на изложбата "Чудотворни икони и свети мощи на Балканите" в храма "Св. Мария Магдалина"/ Temple de laMadeleine. Сградата от 15-и век е реставрирана след пожар през 17-и век, но още от 5-и век е място за поклонение и е чудесна среда за експозицията, която гостува в Женева по..

публикувано на 16.05.22 в 08:20

Европейската нощ на музеите – 2022 година

За осемнайсети път българските музеи и художествени галерии участват в инициативата „Европейски нощ на музеите“, която е посветена на Международния ден на музеите – 18 май. В това предаване гостува Мария Конакчиева – „Връзки с обществеността“ на Френския институт в София. Тя разказа за интересните прояви, организирани от Френския институт, както и..

публикувано на 14.05.22 в 16:20

"Обекти на тежестта" на Александър Лазарков

"Обекти на тежестта" е името на самостоятелна изложба на младия визуален артист – Александър Лазарков в столичната галерия "Little Bird Place". Куратори на проекта са Теодора Константинова и Радослав Механджийски. Младият визуален артист поставя под въпрос понятието за "тежест", доколко самите ние сме зависими от физичните явления, доколко ги..

публикувано на 14.05.22 в 10:05
Ана Бландиана

Ана Бландиана: Не мога да разбера понятието "политическа коректност"

На тържествена церемония в Аулата в Ректората румънската писателка Ана Бландиана бе удостоена с почетното звание "доктор хонорис кауза" на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Предложението за удостояването с почетното звание на най-старото висше училище в България е на Факултета по славянски филологии с подкрепата на Факултета по..

публикувано на 13.05.22 в 15:00

Стефка Янорова: Изключително съм обнадеждена от младите хора в театъра

Фондация "Академия "Аскеер" обяви номинациите за тазгодишните награди "Аскеер”, които се присъждат на най-добрите постижения в театралното изкуство за изминалия творчески сезон. Обект на разглеждане са представленията, създадени от 1 май 2021 година до 30 април тази година. Кои от номинираните ще получат престижното отличие, ще стане ясно на..

публикувано на 13.05.22 в 14:28