Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Архитектурно-строителният бранш със 7 приоритета за устойчивото развитие на сектора

Снимка: Георги Нейков, БНР

Координационният съвет на браншовите организации в устройственото планиране, инвестиционното проектиране и строителството предлага 7 ключови приоритета за устойчивото развитие на сектора, както и конкретни политики и мерки за постигането им.

Кои са тези 7 приоритета?

Темата коментира в “Нашият ден“ арх. Владимир Милков, председател на УС на КАБ:

“Самият Закон за устройството на територията, който е действащ в момента, предлага изключително тежко административно бреме в инвестиционния процес, затова сме разделили нещата на две. Първо искаме много скорошни промени в ЗУТ (Закон за устройство на територията) и както разговаряхме в НС да се случат до края на юни.

За да може ЗУТ да функционира нормално и целия строително-инвестиционен бранш да върши добре своята работа.

Искаме още на този етап да въведем цифрово предаване, облекчаване на административната тежест, доколкото е възможно. Въвеждаме регистрационен режим на проектите.

Втората част това е изработването на нов кодекс, което трябва да обедини абсолютно всички закони, уреждащи материята в регионалното развитие на архитектурностроителни процес.“

Приоритетите

“Първият приоритет е създаване на кодекс и интегриране в него на всички закони, които уреждат материята.

Вторият основен момент е облекчаване на административната тежест, облекчаване в максимална степен на инвестиционния процес, въвеждане на дигитализация и разрешителен режим за проектите. Идеята е максимално да бъде намалена бюрократичната тежест и съкратени сроковете за изготвяне на проекти и получаване на строително разрешение.

Третият приоритет е ограничаване на предпоставките за корупция. Това трябва задължително да се случи един път със Закона за устройство на територията, отнемане монополното право на общинската администрация да се разпорежда и да одобрява проекти, второто е да се въведе абсолютна ясна дигитализация. Всички проекти да бъдат качени в една цифрова платформа и всеки да има достъп до одобрените устройствени проекти.

Другото нещо е основна реформа в Закона за обществените поръчки. Това е гаранция, че ще направим решителна крачка в ограничаване на корупцията."


Какво е инженеринг в строителството?

Темата коментира в “Нашият ден“ Марин Гергов, председател на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране:

“При стандартния инвестиционен процес се изпълнява първо проект, този проект завършва с чертежи и количествени сметки.  На базата на този проект се организира търг за изпълнение и след това започва изпълнението. Като този, който изпълнява проекта, изпълнява и авторски надзор.

Другият начин на провеждане на строителството е на инженеринг. Това е търг за изпълнение и то за изпълнение, включващо проектирането. Там проектирането се е изместило след провеждане на търга, в този момент проектантът се явява подизпълнител или дори служител на строителя.

Като едни отговорни хора ние искаме да сме от страната на възложителя. Една от причините е, че човешката дейност е нещо, в което винаги има грешки. Бихме желали нашите проекти да са на по-ранен етап, когато все още не са въвлечени големите пари на обществото.

Проектирането представлява около 5% от целия продукт и тогава да можем съвместно с възложителя, в случая община и държава, да открием нашите грешки, да прецизираме нашите проекти, да намерим най-доброто решение за обществото.

Другата причина е, че когато се прави инженеринг трудно можем да сравняваме резултатите от търга, който е за строителство. Тогава не са въведени достатъчно константи има страшно много неизвестни и различните строители предлагат различните решения.“

Чуйте от целия разговор в звуковия файл повече за исканите промени в Закона за обществените поръчки и подробности за посочените 7 приоритета.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
доц. Красимира Христова

Полезни съвети на кардиолога за хората със сърдечно-съдови заболявания през лятото

За хората със сърдечно-съдови заболявания летният период отново е предизвикателство. Особено тежки са високите температури за хората с с исхемична болест на сърцето, високо кръвно налягане, сърдечна недостатъчност и др. Високите температурни амплитуди нарушават цялата регулация на сърдечно-съдовата система. В топлото най-много се повишава броят на хората..

публикувано на 29.06.22 в 15:45

Националната здравно-информационна система – достатъчно защитени ли са личните данни?

"За изминалите 6 месеца въведохме в Националната здравно-информационна система (НЗИС) 15 електронни административни услуги . Това е улеснение не само за изпълнителите на медицинска помощ, за НЗОК и за министерството, но най-вече за хората. Пациентът вече е активен участник в процеса, т.е. – контрольор на прозрачността в здравната ни система, защото..

публикувано на 29.06.22 в 12:35

За едно съвременно семейство

Семейството – основна градивна единица, върху която се крепи обществото, или остарял конструкт, който тепърва ще се променя, докато не отпадне напълно? Оттук започва разговорът в поредното издание на предаването "Гласът на времето" с водещ Радослав Чичев. Гости в студиото са социологът и преподавател Алексей Пампоров и семейният консултант..

публикувано на 29.06.22 в 11:05

Безопасни ли са родните пътища в началото на активния летен трафик?

От 2019 г. в България 29 юни се отбелязва като Ден за безопасност на движението по пътищата. На този ден се отчитат резултати и се споделя опитът на различни организации и институции, работещи в тази област.  Сред толкова кризи и войни в световен мащаб, какво става с войната по пътищата у нас? Инж. Богдан Милчев от Института по пътна безопасност..

публикувано на 29.06.22 в 10:30

Пробег на мира свързва 10 държави по поречието на река Дунав

Посланията на Пробега на мира свързват 10 държави по поречието на река Дунав, а от 2 до 11 юли маршрутът ще премине през повече от 35 населени места в България. За мисията на пламтящия факел в Деня на река Дунав разказва в "Нашият ден" Виолета Ангелова от "Пийс рън" България. Пробегът на мира  е международна щафета, символизираща всеобщия стремеж..

публикувано на 29.06.22 в 09:05