Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Архитектурно-строителният бранш със 7 приоритета за устойчивото развитие на сектора

Снимка: Георги Нейков, БНР

Координационният съвет на браншовите организации в устройственото планиране, инвестиционното проектиране и строителството предлага 7 ключови приоритета за устойчивото развитие на сектора, както и конкретни политики и мерки за постигането им.

Кои са тези 7 приоритета?

Темата коментира в “Нашият ден“ арх. Владимир Милков, председател на УС на КАБ:

“Самият Закон за устройството на територията, който е действащ в момента, предлага изключително тежко административно бреме в инвестиционния процес, затова сме разделили нещата на две. Първо искаме много скорошни промени в ЗУТ (Закон за устройство на територията) и както разговаряхме в НС да се случат до края на юни.

За да може ЗУТ да функционира нормално и целия строително-инвестиционен бранш да върши добре своята работа.

Искаме още на този етап да въведем цифрово предаване, облекчаване на административната тежест, доколкото е възможно. Въвеждаме регистрационен режим на проектите.

Втората част това е изработването на нов кодекс, което трябва да обедини абсолютно всички закони, уреждащи материята в регионалното развитие на архитектурностроителни процес.“

Приоритетите

“Първият приоритет е създаване на кодекс и интегриране в него на всички закони, които уреждат материята.

Вторият основен момент е облекчаване на административната тежест, облекчаване в максимална степен на инвестиционния процес, въвеждане на дигитализация и разрешителен режим за проектите. Идеята е максимално да бъде намалена бюрократичната тежест и съкратени сроковете за изготвяне на проекти и получаване на строително разрешение.

Третият приоритет е ограничаване на предпоставките за корупция. Това трябва задължително да се случи един път със Закона за устройство на територията, отнемане монополното право на общинската администрация да се разпорежда и да одобрява проекти, второто е да се въведе абсолютна ясна дигитализация. Всички проекти да бъдат качени в една цифрова платформа и всеки да има достъп до одобрените устройствени проекти.

Другото нещо е основна реформа в Закона за обществените поръчки. Това е гаранция, че ще направим решителна крачка в ограничаване на корупцията."


Какво е инженеринг в строителството?

Темата коментира в “Нашият ден“ Марин Гергов, председател на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране:

“При стандартния инвестиционен процес се изпълнява първо проект, този проект завършва с чертежи и количествени сметки.  На базата на този проект се организира търг за изпълнение и след това започва изпълнението. Като този, който изпълнява проекта, изпълнява и авторски надзор.

Другият начин на провеждане на строителството е на инженеринг. Това е търг за изпълнение и то за изпълнение, включващо проектирането. Там проектирането се е изместило след провеждане на търга, в този момент проектантът се явява подизпълнител или дори служител на строителя.

Като едни отговорни хора ние искаме да сме от страната на възложителя. Една от причините е, че човешката дейност е нещо, в което винаги има грешки. Бихме желали нашите проекти да са на по-ранен етап, когато все още не са въвлечени големите пари на обществото.

Проектирането представлява около 5% от целия продукт и тогава да можем съвместно с възложителя, в случая община и държава, да открием нашите грешки, да прецизираме нашите проекти, да намерим най-доброто решение за обществото.

Другата причина е, че когато се прави инженеринг трудно можем да сравняваме резултатите от търга, който е за строителство. Тогава не са въведени достатъчно константи има страшно много неизвестни и различните строители предлагат различните решения.“

Чуйте от целия разговор в звуковия файл повече за исканите промени в Закона за обществените поръчки и подробности за посочените 7 приоритета.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В индианските резервати има различни пластове – някои от тях бутафорни

Любомир Кюмюрджиев, журналист, преподавател и създател на Българското общество по индианистика "Орловият кръг", разказва в "Какво се случва пътува" за своите посещения в индианските резервати на Северна Америка и за трагичната история на тяхното създаване.  "Изтласкването на индианците в Северна Америка започва още през 16-17 век. Става дума за..

публикувано на 03.08.24 в 12:04

В Дуванлии – селото на тракийските могили

Дуванлии е село в Горнотракийската низина и в него живеят 565 души. То се намира в община Калояново и е на 24 километра от областния град Пловдив. Край селото е открит един от най-важните тракийски некрополи. Той се състои от над 50 могили – от V век пр. Хр. до Римската епоха. Изследван е през 1926-1929 година под ръководството на професор Богдан Филов...

публикувано на 03.08.24 в 08:45

Нов конкурс на "Фолклорен извор": "Старите песни на нов глас"

От 1 до 4 август 2024 г. в с. Царевец, община Свищов, ще се провежда Дванадесетият Международен Фолклорен фестивал "Фолклорен извор". За първи път в рамките на фестивала ще се проведе и певческият конкурс "Старите песни на нов глас", организиран в партньорство между БНТ, БНР, сдружение "Фолклорен извор" и "Българско многогласие". Над 4000..

обновено на 02.08.24 в 11:11

Отбелязваме 121 години от Илинденско-Преображенското въстание

Илинден е денят, в който се почита Свети пророк Илия. По стар стил той се отбелязва на 2 август, а по нов – на 20 юли. Свети Илия се тачи от всички християни като най-големия библейски пророк, заедно с Моисей. Има поверие, че на този ден морето взима най-много жертви. Днес имен ден имат: Илия, Илиян, Илин, Илина, Илияна и Илко. На днешния ден..

обновено на 02.08.24 в 09:33

Театър "Феникс", където различията изчезват

В ефира на предаването "Нашият ден" гостува Пламена Янкова , ръководител на театрална формация "Феникс". Тя разказа за прераждането на формацията и за това как младежи с и без увреждания преодоляват границите помежду си чрез театралното изкуство. Изкуство срещу дискриминацията на хора с умствени затруднения Деца със СОП, или как да..

обновено на 01.08.24 в 11:12