Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понеделник, 14 февруари

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
„Живей като другите и бъди благословен“ от Мирон Иванов – 60 част

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ
водещ: Албена Велева
• Британски прогресив.
• Прокъл Харъм - отпразнуваха 50 годишнината си с нов /и последен/ албум – „Novum „2017г. Доколко остават верни на себе си – ще си припомним един от най-силните им албуми – „Grand Hotel“ 1973 г.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам – Рецитал
Рецитал на Питър Холдър – орган, запис от фестивала BBC Proms в Лондон, от 2021 г. В програмата: творби за орган от Майербер, Лист, Сен-Санс и Видор. повторение

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Изборът е екзотичен фолклор и уърлд от остров Реюнион в Индийския океан. Изпълнението е на „Меланж Насион”, Натали Натиембе, Дейви Сикар, Меди Жервил и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Любомир Владимиров, Валерия Момчилова, Малин Домозетски, ансамбъл „Пазарджик“, Ангел Димитров и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Бяла приказка“ от Валери Петров – 1 част

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
„Сребърните камбанки“ от Васил Станилов

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещи: Милена Воденичарова, Мария Мира Христова
• България и светът на този ден: На Трифон Зарезан в Сунгурларе – разговор с председателя на читалището Тончо Тончев, организатор на ежегодните сунгурларски празненства
• Колко е вероятно Зукербърг да спре Фейсбук и Инстаграм за Европа и, ако допуснем хипотетично тази възможност, кои социални медии ще запълнят липсата им? Каква е социалната функция на социалните интернет медии, как ни пристрастяват и какъв е балансът ползи срещу вреди? Разговор с Георги Караманев – програмист, журналист и автор на сайта „Дигитални истории“ и проф. д-р Десислава Бошнакова – преподавател в НБУ.
• Главен герой: В деня на археологията главен герой в „Нашият ден“ ще бъде подводната археология. Ще ви разкажем за българския център по подводна археология, неговата дейност и по-атрактивните археологически находки в Черно море. Събеседник: д-р Найден Прахов, директор на Центъра по подводна археология в Созопол
• Минути на редактора: Глътка въздух за преуморени семейства в нужда: думи на Анна Йончева, инициатор на кампанията „Уикенд“  за предстоящия в края на седмицата благотворителен базар пред НДК
• Памет и облекло: в търсене на автентичното чрез изследване и възстановяването на артефакти от гардероба на отминали времена – с Иван Тонев Гърбача, занаятчия и член на сдружение „Хайдути“.
• В Деня на археолога с един от младите археолози на България – Йото Йотов от РИМ в Бургас: за приключенията в Странджа и Добруджа, за известните и неизвестни открития и колко е трудно да откриваш и съхраняваш миналото днес.
• „Либе“ – дебютната стихосбирка на Ива Георгиева и традицията на семейното вино – материал на Таня Димова.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Жълтата подводница
водещ: Цвети Бахариева
• Тромбонистът и автор Велислав Стоянов представя шестото издание на проекта „Биг бенд джаз академия“ - „Back to the Roots“ на „Музикална къща БНР”. Концертът ще се състои на 17 февруари 2022 г. в Първо студио на БНР.
• Пианистът и композитор Васил Спасов и вокалистката Елена Сиракова разказват за съвместния проект на група „Funkallero” и певицата. Музикантите ни поднасят и първия си сингъл „Ако спреш”.
• Нови продукции: „Never Forget My Love” на британската соул дива Джос Стоун.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Светлана Тарашоева
• Директорът на Държавния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ Георги Андреев за концертите, посветени на 70-годишнината на ансамбъла
• Книгата  на Кари Хестамар „Сбогом, Мариане“ за  голямата любов  и муза на Ленард Коен, на която той посвещава едноименната си песен – разговор с издателя Румяна Емануилиду
• 15 Национална археологическа изложба „Българска археология 2021“  с резултатите от проучванията през изминалия сезон и най-интересните находки – разговор с Христо Попов, директор на археологическия музей
• Оперната прима Мариана Цветкова за концерта „Любов без измерения“ в  музея „Борис Христов“
• Изложбата в двореца Белведере във Виена „Дали - Фройд. Обсесия“ – кореспонденция на Константин Брадваров
• Театър „Българска армия“ с жест към влюбените  на 14 февруари. Интервю със  зам.-директора на театър „Българска армия“ Йордан Алексиев
• Художникът Николай Панайотов за изложбата си с абстрактна живопис, която се открива в едно от кметствата на Париж

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед - Музикален момент
водещ: Аделина Александрова
Ако се чудите какво да празнувате днес – Трифон Зарезан или Свети Валентин – заповядайте в нашия ефирен музикален салон! Под мотото „Любовно опиянение“ ще отдадем дължимото и на двата празника! Както в живота, така и в изкуството, те много често вървят ръка за ръка – доказва го музиката на Джузепе Верди, Гаетано Доницети, Фритц Крайслер и Йохан Щраус! Със „свой принос по темата“ участват и Хосе Кура, Роландо Вийязон, Лучано Павароти и Чечилия Бартоли, Ицхак Пърлман, Андреа Бочели, Елвис Пресли, Джани Надзаро, Майкъл Болтън и Ричард Маркс.

от 15.10 до 16.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Познати и непознати
водещ: Цвета Николова
• Различните лица на Любовта
Как Любовта преодолява предразсъдъците и не им позволява да разделя хората – това научаваме от личните истории на Айлин Фейзулла и майка й д-р Мария Орбецова; както и от историята на сем. Мариана Хаик и Росен Атанасови – тя арменка, той ром.
• История за вино и любов с продължение
Преди 3 години в рубриката „Светове“ представихме художничката Росица Миладинова, която рисува с вино.
Оказа се, че идването ѝ тогава до Радиото отваря пътя към сърцето на съпруга ѝ Андрей Захариев. Припомняме думите на Росица, научаваме предисловието на  тяхната история и какъв е животът им днес отвъд океана.

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
водещ: Роза Дамянова
Фитотерапия: Как се приготвят лекарства от лечебни растения
Често можем да чуем: „За всяка болка има билка!” Нищо чудно – растенията с лечебни свойства в света вече гонят петцифрено число! И макар, че методите за приготвяне на разнообразни препарати от тези „зелени магьосници” са много, за тях знаем твърде малко. Същото се отнася и за самите правила за направа на течни отвари, запарки, екстракти, тинктури и какви ли още не варианти за справяне с различни заболявания. Не са никак малко на брой и начините за изготвяне на сухи екстракти от растения във вид на таблетки, капсули, смеси, прахове, както и технологиите за производство на лекарства и хранителни добавки от билки.
За всички тези безкрайно богати възможности, с които ни изненадват „божиите треви” дори в наши дни, разказват техните познавачи професор Надка Бояджиева, професор Димитър Памуков и професор Рахамин Шекерджийски.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещи: Мариана Ганчева
• „Българи сме, но не съвсем“ – д- р Мина Христова от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН, за едноименното си изследване, което прави в пограничните райони между България, Сърбия и Северна Македония. С него тя спечели и първо място в област хуманитарно-социални науки в конкурс за научен труд на млад учен.
• Моята история, моята тема: Любов Костова – директор на Британския съвет разказва любовната история на нейните родители
• Дати от световната история: Годишнина от публикуването на „Одисей“ на Джеймс Джойс

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Фолклорни новини
водещ: Магдалена Маданска
• Разговор с Георги Андреев, директор на Държавен фолклорен  ансамбъл „Филип Кутев“, за предстоящите концерти по случай 70-годишния юбилей на ансамбъла.
• Диана Петрова разказва за VI Национален фестивал за стара градска и шлагерна песен „Празник на виното и любовта“.
• А заедно с народния певец и гайдар Николай Балабанов отбелязваме рождения му ден.

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Еврорадио
водещ: Елена Хубанова
• Концерт от Копенхаген, от 13 май 2021 г. Свири Датският Национален СО с диригент и солистка Барбара Ханиган, сопран. В програмата: Рихард Щраус – „Метаморфози“; Франсис Пуленк – „Човешкият глас“, едноактна монопера за сопран и оркестър.
• Концерт от Копенхаген, от 6 май 2021 г. Свири Датският Национален СО с диригент Лоренцо Виоти. От програмата: Роберт Шуман – Симфония № 2 в До мажор, опус 61.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Радослав Чичев
Наш гост ще е младата артистка Amira. С нея ще разговаряме за музикалните и театралните й занимания и как чрез изкуството можеш да направиш живота си по-добър. Очаквайте и „КиноАларма“ с Георги Петров.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Спонтанни инвенции
Милен Панайотов (In memoriam)
Заговорът на ударните



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четвъртък, 18 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 9 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Предаването е посветено на нови продукции на не много популярни артисти – в Италия с тромпетиста Лука Акино..

публикувано на 17.07.24 в 08:10

Сряда, 17 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 8 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Кирил Чобанов, Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Три предавания, условно наречени "Плейлистът", донесъл слава на Мишел Льогран. След тях също..

публикувано на 16.07.24 в 15:42

Вторник, 16 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 7 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Финални три епизода, посветени на един от първите ни "кръстници" - Мишел Петручани с негови концерти във Франция и..

публикувано на 15.07.24 в 08:20

Понеделник, 15 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 6 част Премиера от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев Няколко концертни записа с майстори на фалшивата салса - първо, френският колумбиец Юри Буенавентура със Симфоничния оркестър на Националната опера в Нанси, където не липсва и "коронният"..

публикувано на 14.07.24 в 08:15

Неделя, 14 юли

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Казаларската царица" от Иван Вазов от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Д-р Спас и неговите пациенти". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика..

публикувано на 13.07.24 в 08:30