Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събота, 19 февруари

Избрано от програмата

от 0.15 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Нощна стража
• Гост: Младата българска банда „Electric Roxy“ , която въпреки краткото време от създаването си, вече издаде своето дебютно EP „Sonic Seduction“.
• „Fyeld“  с нов студиен албум „Nihil Ultra“.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
Прогресив рок с адрес Италия – „Ню Тролс“.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ИГ „Тунджа“, Гинка Славова, Райко Кирилов, оркестър „Щуро маке“, Любка Рондова, Стойчо Кузмов, Ана Назърова, Васил Вълканов, Татяна Скечелиева и други.

от 6.07 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
водещ: Валери Леков
На гости в един от най-младите градове в страната ни – Крън.
Кольо Кралев, председател на читалищното настоятелство, Надежда Накова – секретар на читалището, Богдан Колев – основател на мъжката фолклорна група „Нашенци” и 84-годишната Мария Петрова разказват за историята и настоящето на градчето, за читалището и неговите дейностите, за поминъка, младите хора, делниците и празниците.  

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
водещ: Ани Маринова
• Финал на радиосъстезанието „Златната ябълка“ за месец февруари;
• Писателката Юлия Спиридонова разказва за книгата си „Приключенията на Джиго“.
• История на изкуството за деца: На фестивал в Япония.

от 8.06 до 9.00 часа
За здравето
водещ: Стойчо Стоев
„Изпепеляване”... Няма да говорим за кино, а за възможностите на човешкия мозък, за мисленето и таланта, за умората и прегарянето. С д-р Фани Цуракова ще акцентираме върху последните проучвания, които не- двусмислено доказват мозъчни увреждания, следствие на Ковид или други заболявания. И още: халюцинации, съновидения, наркотици...

от 9.10 до 11.00 часа
Семейно радио
водещ: Калина Станева
• Семейни маршрути: Екатерина Терзиева ви води из непознатите кътчета на Западните Родопи, по-специално из магическите села Рибново, Лещен и Ковачевица.
• „Семейна рецепта“ – ще останем в Родопите, за да разберем какво представляват калапотските ястия и какво има в истинската циганска баница.
• С помощта на проф. дфн.Цветан Дачев от Института за космически изследвания ще погледнем към звездите и ще разберем повече за уреда, разработен от него и неговите колеги, който от НАСА ще изстрелят в космоса след броени дни.
• От другата страна: психотерапевтът д-р Огнян Димов – как да се преборим със страха от провал.
• Вкусът на истината
• Моето семейство

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Предаване без име
Гостува ни композиторът Хайгашод Агасян – 1 част

от 12.20 до 13.00 часа
Литературата. Начин на употреба
водещ: Надежда Московска  
Разлистваме Мишел Фуко и разсъждаваме доколко е редно да четем текстовете му като художествена литература, дали е адекватно да го наречем теоретик писател. Разговор за лудост, сексуалност, власт и литература с преводачката и издателя Антоанета Колева.

от 13.00 до 13.30 часа
Концерт „Златният кос“

от 13.30 до 14.30 часа
Кабаре „Фата Моргана”

от 14.30 до 15.00 часа
Джаз импровизация
водещ: Сибила Лилова
Робърт Джонсън и Джон Лий Хукър
Блусът е част от джаза и неговото развитие през миналия век. Двама от важни представители на този стил са Робърт Джонсън и Джон Лий Хукър. Тъй като линията на ритъм енд блуса, се преплита с тази на рокендрола, няма как да не обърнем внимание и на него.

от 15.10 до 16.00 часа
Европейски паралели – за музея, за галерията
водещ: Божидар Любенов
Музеят на Левски – Регионален исторически музей - Ловеч
19 февруари е един по-различен ден – ден за преклонение пред подвига и саможертвата на Васил Левски - Апостола на свободата, един от най-великите българи. В предаването гостува Елена Георгиева, главен уредник „Работа с публики“ в Регионалния исторически музей – Ловеч. С нея разговаряме за експозицията, посветена на делото и живота на Апостола, представена в музей „Васил Левски“, както и за други интересни инициативи, исторически обекти и експонати на РИМ-Ловеч.

от 16.00 до 17.00 часа
Плешивото куче
водещ: Ивайло Кицов
• Дани Баницата, който бяга кокетно между пространства, години и ноти. Голям чешит и колорит. Честит рожден на Йордан „Дани“ Ганчев! Разговор с именития кийбордист и басист във втория формат на легендарната група „Тангра“ за:
- Какво е да живееш и твориш от двете страни на Желязната завеса, бидейки невъзвращенец и син на индустриалец с конфискувана фабрика за каучукови изделия
- От Дани Баницата край Перловската река и над семейното пиано „Зайлер“, през Югославия, Словения, Норвегия, Финландия, Холандия и Белгия, до европейския бог „Тангра“ обратно в България.
- Кога и къде се е чувствал най-свободен - като човек и като музикант, избран за най-добрия басист на Югославия от DZUBOKS Мagazin, и оставил своя почерк в редица знаменити формации, певци и изпълнители на рок, поп, фолк и джаз, сред които „Ютро“ (първообраз на бъдещите „Биело дугме“), „Сонча Пот“, „Септембър“, „Транс его експрес“ и „Хазард“
- Какво да очакваме от реновираната Тангра“ и специалния концерт в Sofia Live Club на 15 март, когато се навършва една година от кончината на Константин Марков
- Авторската песен на Дани Ганчев „Ще повторя“, преаранжиран вариант на „Неделя сутрин края на април“ и култовата „Жулиета“ - запис на живо с Борислав Мудолов - Боби Косатката на фронта (премиерно в ефира на програма „Христо Ботев“)
• В нощите на скъпите покойници с Плешивото куче. 80 години от рождението на композитора, мултиинструменталист - основно кийбордист -  форте пиано и орган, флейта и перкусии, текстописец и изпълнител на соул, блус, поп, джаз-рок и електронна музика Чеслав Ниемен (по паспорт Чеслав Юлиуш Виджицки), роден на една и съща дата с Йордан Ганчев - 18 февруари. От къде идва неговият артистичен псевдоним и каква е българската му връзка с фестивала „Златният Орфей“.
• „Корона, чао“ от македонското дуо Дац и Александар с брастет Скопие

от 17.00 до 18.00 часа
Трамвай по желание
водещ: Емил Янев
епизод 452 – 90 години Марко Ганчев
гости: Ганчо Ганчев, Михаил Вешим.

от 18.30 до 19.00 часа
Документално студио
„От Панчарево до Тропика на Рака“ от Милан Огнянов и Джони Пенков

от 19.00 до 20.00 часа
Ефир приключение: А сега накъде
водещ: Оля Стоянова
• Маршрути: Как една жена се отказва от професията си и грабва фотоапарата, защото той я води по едни много по-различни маршрути? Ивелина Чолакова разказва за пристрастията си към Италия, Ирландия и към уличната фотография.  
• Зелени истории: Пътешествията по света на един ентусиаст - градинар и привърженик на биоземеделието – Радина Калдамукова ни води в Непал и ни разказва за биологичното земеделие и как едно обикновено семейство в Катманду се грижи за своето еко стопанство. За уроците, които Радина е научила по света и за нещата, които се опитва да промени тук.

от 20.00 до 24.00 часа
На опера в събота
водещ: Светлана Димитрова
Спомен за големия диригент Михаил Ангелов, по случай неговата 90 годишнина.
В специално интервю Михаил Ангелов разказва за различни срещи през творческата си кариера, както и постановки, чийто български премиери е осъществил той.
Програма на вечерта:
• „Галантни Индии“ от Жан Филип Рамо – постановка на Софийската опера от 25.11.1965 г. Пролог - В градината на Хебе. В ролите: Мати Пинкас (Хеба - богиня на младостта), Йорданка Димчева (Белона - богиня на войната), Петя Иванова (Амур);
• „Дидона и Еней“ на Хенри Пърсел – постановка на Благоевградската опера от 12.07.1978 г. В ролите: Валерия Широканска (Дидона), Камен Тодоров –(Еней), Александра Димитрова (Магьосница), Тони Христов (Вещица), Светлана Котленко (Вещица), Магда Василева (Белинда);
• „Дон Жуан“ на Волфганг Амадеус Моцарт – постановка на Софийската опера от 5.06.1975 г. В ролите: Павел Герджиков (Дон Жуан), Боян Кацарски (Лепорело), Минчо Попов (Дон Отавио), Живко Пранчев (Мазето), Неделчо Павлов (Командор), Анна Томова-Синтова (Донна Анна), Лиляна Барева (Донна Елвира), Петя Григорова (Церлина);
• „Италианката в Алжир“ на Джоакино Росини – постановка на Софийската опера в запис от гостуване в Болшой театър, Москва от 26.09.1981 г. В ролите: Стефка Минева (Изабела), Минчо Попов (Линдоро), Асен Селимски (Тадео), Павел Герджиков (Мустафа), Мария Димчевска (Елвира), Мила Дюлгерова (Зюлма), Петър Бакърджиев (Али).



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделя, 28 юли

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "От земята до небето" от Никола Русев от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения..

публикувано на 27.07.24 в 09:06

Събота, 27 юли

Избрано от програмата от 00.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Концептуални албуми - Ayreon  - The Human Equation от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 26.07.24 в 18:20

Петък, 26 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 15 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 25.07.24 в 08:35

Четвъртък, 25 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 14 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Ани Маринова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Четвъртъците, както обикновено, са посветени на нови продукции на не много популярни артисти – на 25 в Испания...

публикувано на 24.07.24 в 08:30

Сряда, 24 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 13 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Средите (17, 24 и 31) са с трите предавания, условно наречени "Плейлистът", донесъл слава на Мишел Льогран). След..

публикувано на 23.07.24 в 15:25