Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неделя, 20 февруари

Избрано от програмата

от 0.30 до 2.00 часа
Радиотеатър след полунощ
„Ковачи“ от Алек Попов

от 2.00 до 3.00 часа
Хумор и сатира

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Стоян Варналиев, Гергана Димитрова, Георги Германов, Йорданка Неделчева, Димитър Димитров, Миглена Димитрова, Иван Георгиев, ОНМ на БНР, Росен Генков и други.

от 6.07 до 7.00 часа
Изгрев
водещ: Зорница Гъркова
Семейството Антония и Ивайло Койчеви от горнооряховското село Поликраище отглежда гъби и произвежда чували с гъби за домашно отглеждане от вече доста години. Тъкмо преди пандемията те започват ново начинание също свързано с гъбите. Събеседничка е Антония Койчева.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
водещ: Виолета Димитрова
• „Да си мечка е велико!“ – гостува биологът Владимир Тодоров. Той ще разкаже интересни неща за мечките; ще сподели незабравими случки, които е имал с тях и ще разкрие повече за инициативата „Мечешки истории“.
• Разговор с режисьора Бианка Бенковска за новата радиопиеса за деца по програма „Христо Ботев“ – „Вълшебната шапка“.

от 8.06 до 9.00 часа
Благовестие
водещ: Ана-Мария Кръстева
• Християнската свобода.
Притчата за блудния син ни дава красноречив пример за злоупотреба със свободата и любовта. Взет от всекидневието, сюжетът й се повтаря доста често в живота. Почти всеки един от нас постъпва в една или друга ситуация като блудния син. Спасителят ни посочва правилния изход, като чрез бащината обич, ни разкрива Божието милосърдие.
Ако се вгледаме внимателно обаче в притчата за блудния син, ще открием, че се е заблудил и изгубил не само по-малкият брат, който напуска бащиния дом, за да търси свобода и щастие в далечна страна, но и по-големият син, който остава у дома. Защо? Заедно с д-р Смилен Марков, преподавател по християнска философия във Великотърновския университет „Св. Кирил и Методий“ ще потърсим отговор на този въпрос и ще разговаряме за християнската свобода. Защото нашата съдба зависи от това как ще използваме свободата си, както казва св. ап. Яков: „Говорете и постъпвайте като човеци, които ще бъдат съдени по закона на свободата.“ Със свободата, която притежаваме, можем да заслужим награда или наказание, да се издигнем или да паднем.
• Какво се случва в християнския свят
• Християнска поезия: стихотворението „Молитва“ от Пенчо Славейков, в изпълнение на актьора Ириней Константинов

от 9.10 до 9.30 часа
Културата на бързи обороти

от 9.30 до 11.00 часа
Гласът на времето
водещ Радослав Чичев
Архитектурно наследство. Архитектурата отразява естетическите и политически гледни точки на времето. В архитектурата на града могат да се открият директни послания, от които може би искаме да се скрием или да забравим. Помним или се страхуваме? Разрушаваме или градим? Успяваме ли да постигнем баланс? На тези и на други въпроси ще се опитаме да отговорим, заедно с нашите събеседници: Анета Василева, архитект, преподавател по история и теория на архитектурата в УАСГ, критик, част от група WhATA, Невена Германова, социолог, част от екипа на Софияплан и Емилия Кълева, архитект и преподавател в УАСГ.

от 11.00 до 12.00 часа
Академия комика
Звезди посред бял ден

от 12.20 до 14.00 часа
От песен в песен
водещи: Лина Мачева, Юлия Гатдерова
• Нови записи от фонда на Българското национално радио.
• Гостуват Недялко Недялков и Костадин Генчев – кавалджии в оркестъра на радиото и гъдуларите от трио „Добруджанче” – Асен Станоев, Милен Станоев и Симеон Илиев.
• Фолклорни следи: животните като символ в българската традиция.

от 14.00 до 16.00 часа
Музикален следобед – Неделен следобед
водеща: Цветана Тончева
Изкушения за ценители – най-нови записи от европейските зали:
• Последните Моцартови симфонии с Шотландския камерен оркестър и неговия нов, млад и харизматичен главен диригент Максим Емеляничев. Запис от фестивала BBC Proms в Лондон, от лятото на 2021 г.
• Най-популярната творба на Макс Брух – Първия концерт за цигулка в сол минор, изпълнен в залата на Филхармонията в Берлин на 1 октомври 2020. Така Берлинската филхармония и диригентът Марек Яновски отбелязват 100-годишнината от смъртта на Брух, солист е първият концертмайстор на Филхармонията – американецът Ноа Бендикс-Балгли.
• Звук от фестивала SOLsberg в Олсберг – Германия, чиято движеща сила е прекрасната русокоса виолончелистка от Аржентина Сол Габета. Много рядко изпълнявана, изключително красива творба на Антон Аренски – Клавирно трио № 1 в ре минор. Изпълнение на Байба Скриде (цигулка), Сол Габета (виолончело) и Ирина Захаренкова (пиано). Запис от 28 май 2021 г.

от 16.00 до 17.00 часа
Радиотеатър в неделя
„Мисия Лондон“ от Алек Попов

от 17.00 до 18.00 часа
Покана за пътуване
водещ: Магдалена Гигова
• На Великденския остров с Мерлин Арно;
• За Занзибар разказва Невяна Троянска;
• Филипини от Магдалена Гигова.

от 18.30 до 20.00 часа
Голямата къща на смешните хора
Салон за класифицирана словесност

от 20.00 до 21.00 часа
Фотофабрика
водещ: Eми Барух
• Покани за три фотографски изложби – в София и Пловдив и разговор за срещите на поезията с образа, на словото с изображението – това са част от темите в предаването „ФотоФабрика – Факт и Фикция”.
• Гост: Йордан Ефтимов, доцент по теория на литературата в НБУ, поет и литературен критик; автор на поетически сборници, на микроесета, на анализи, на словесни провокации… Фотографията в неговото творчество е както фон, така и отправна точка.

от 21.00 до 22.00 часа
Изпята поезия
водещи: Димитрина Кюркчиева, Кристиян Бояджиев
• Изпълнения на певиците Румяна Коцева, Грасиня Лепораче, Олита Адамс, Бренда Ръсел, Даяна Пантън, Джони Мичъл и техните колеги Бил Чемплин, Ал Жаро и Ричард Пейдж.
• Песни на творческия тандем Антонио Карлос Жобим – Винисиус де Мораеш и други бразилски автори.

от 22.00 до 24.00 часа
Музикалните вечери
водещ: Ивета Грънчарова
Избрани записи на легендарния пианист Артур Рубинщайн.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 19 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 10 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Цветелина Начева, Антония Барулова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи..

публикувано на 18.07.24 в 08:30

Четвъртък, 18 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 9 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Предаването е посветено на нови продукции на не много популярни артисти – в Италия с тромпетиста Лука Акино..

публикувано на 17.07.24 в 08:10

Сряда, 17 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 8 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Кирил Чобанов, Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Три предавания, условно наречени "Плейлистът", донесъл слава на Мишел Льогран. След тях също..

публикувано на 16.07.24 в 15:42

Вторник, 16 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 7 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Финални три епизода, посветени на един от първите ни "кръстници" - Мишел Петручани с негови концерти във Франция и..

публикувано на 15.07.24 в 08:20

Понеделник, 15 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 6 част Премиера от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев Няколко концертни записа с майстори на фалшивата салса - първо, френският колумбиец Юри Буенавентура със Симфоничния оркестър на Националната опера в Нанси, където не липсва и "коронният"..

публикувано на 14.07.24 в 08:15