Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понеделник, 21 февруари

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
„Поручик Бенц“ от Димитър Димов – 1част

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Метаморфози срещу понеделник
водещ: Ивана Мурджева
Гост: Елена Евстатиева експерт по възстановително правосъдие, психодрама-терапевт, председател на УС на Българското дружество по психодрама и групова терапия. Ще поговорим за бъдещето на възстановителното правосъдие и защо пътя към ограничаването и превенцията на насилието трябва да преминава през прошката и възстановяването на връзките, а не през възмездието
• Въведение в понеделник: Какво да очакваме от седмицата.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
Рецитал – камерни ансамбли
Концерт от фестивала „Пиано екстраваганца“ в София. Рецитал на Масимо Мерчели (флейта) и Бруно Канино (пиано). В програмата: творби от Гаетано Доницети, Алфредо Казела, Рикардо Пик-Манджагали, Лудвиг ван Бетовен.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Слънчева алпийска музика от Швейцария. Изпълнението е на йодлерклуб „АлпеБлуме”, „Ле Муверан”, хор „Ле Мерсенер”, „Ребедюл” и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Георги Добрев, Христина Ботева, Панайот Стойчев, Веселена Радева, Иван Варимезов и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Небивалиците на Таз“, по татарска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
„Княз и чума“ от Николай Райнов – 1 част

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещ: Мартина Кръстева, Мария Мира Христова
• България и светът на този ден: Нина Симон – „великата жрица на соула“ за един живот изтъкан от музика и борба за свобода и равенство. Коментар.
• Световен ден на майчиния език – кой и как го съхранява в днешния технологичен век? Разговор с д-р Магдалена Абаджиева от Института по български език към БАН и доц. Владислав Миланов, преподавател в Софийския университет.
• Главен герой: Историята на филолога Павлина Върбанова за любовта към словото и правилата, които ни правят свободни.
• Минути на редактора: Защо е важно къщичките за птици да се поставят по това време на годината и какви правила е важно да се спазват? Интервю с Димитър Градинаров от БДЗП.
• Културно наследство в гетото или как четири деца от проекта „Музиката вместо улицата“ участват в концерт с Парижката филхармония в рамките на Френското председателство на Съвета на Европа – директно включване от Париж на маестро Георги Калайджиев, създател на проекта.
• Митология и разпъването на Орфей в картините на Васил Петров в континиум с древна оброчна плочка-амулет с обредите на Бакхус – анализ на изкуствоведа и галерист Краси Алексиева и разговор с художника.
• Новини от ССБ.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Жълтата подводница
водещ: Цвети Бахариева
Нови продукции:
• „Never Forget My Love“ на британската соул дива Джос Стоун.(темата е отложена)
• „Soul Letters“ на норвежкия соул и джаз вокалист Оле Боруд.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Ангелина Грозева
• Френският писател Ерик Ноло представя у нас романа си „Последна спирка в Русе“. Разговор с автора.
• Документален филм „Свободни на този или на онзи свят“, посветен на 149-ата годишнина от гибелта на Васил Левски. Разговор с режисьора - журналистът Йордан Димитров.
• Разговор с първия VR художник у нас - Рафаела Рафаелова.
• Късометражният филм „Сутрин“ на студенти от Нов български университет печели редица международни награди. Разговор с режисьорката Невена Николова.
• Изложбата „Големите епидемии в историята“ в Археологическия музей във Варна. Разговор с куратор на проекта.
• Новата книга на писателката Юлия Спиридонова - Юлка „Сянката на щурец“. Разговор с авторката.

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед - Музикален момент
водещ: Аделина Александрова
В днешното издание на предаването колективният дух взема превес над индивидуализма. Под мотото „Да музицираш в компания“ прочути музиканти ще демонстрират как дори като член от група можеш да направиш световна кариера. В различни формации и жанрове ще се изявяват наши и световни изпълнители: Аглика Генова и Любен Димитров, „Щурците“, Ане-Софи Мутер, Андре Превен, Даниел Мюлер-Шот, Джеймс Ливайн, Струнен квартет „Петерсън“, групите „Бийтълс“, „Чикаго“ и др.

от 15.10 до 16.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Познати и непознати
водещ: Цвета Николова
• За майчиния език с Любов
За съхраняването на майчиния език на някои от етносите в България разговаряме с журналистите Вартануш Топакбашян Шефкие Чакър и Валери Леков, както и актрисата Наталия Цекова. За последните изследвания на ромския език ни разказва д-р Христо Кючуков. И тъй като сме в месеца на любовта, в предаването ще прозвучи и любовна лирика на арменски, турски и ромски езици.
• „НЕОнавтиката и сетивата“ – Катрин Димитрова представя новия спектакъл на Театъра на сетивата.

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
водещ: Роза Дамянова
Фитотерапия: Лечение с билки
Една легенда разказва, че Бог направил от кал човешкото тяло и го оставил да пренощува, за да му вдъхне на другия ден душа. Ала се появил дяволът и с една тояга надупчил тялото. На сутринта като видял това, Бог набрал различни треви, затъкнал с тях дупките, вдъхнал душа и така оживил човека. Оттогава лековитите билки са познати на хората. Знае се, че те са много и разнообразни, а лечението с тях има редица предимства. Не бива да забравяме обаче и за някои странични ефекти, които поражда прилагането им.
За да се ориентираме в „джунглата” от лечебни растения и техните свойства ще ни помогнат професор Надка Бояджиева и доктор Румен Николов. От тях ще разберем кои билки се използват за укрепване на имунната система; какво да вземаме при липса на апетит и морска болест, при проблеми с черния дроб, жлъчката и язвата; защо трябва да сме внимателни при лечението на полови заболявания, как растения от нашата трапеза влияят на мозъка, и други.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Мариана Ганчева
• Подценява ли се работата на музейните работници и при какви условия ще се откажат от протестните си намерения?
Събеседници: гл. ас Огнян Тодоров, директор на Природонаучния музей в Пловдив и заместник-председател на Сдружението на музеите, и проф. Николай Ненов, директор на Регионалния исторически музей - Русе
• Дати от световната история: Нина Симон

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Фолклорни новини
водещ: Магдалена Маданска
• Петко Кънев представя нова песен на оркестър „Тракийско настроение“.
• За тракийската култура и винопроизводството, дискутирани на V Научен семинар „Траките и виното“ разказва Весела Георгиева.
• Ангелина Илиева дава подробности за VI Национален фестивал на маскарадните игри „На гости у Шопско“.

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Еврорадио
водещ: Цветелина Начева
• Концерт от залата на Елбфилхармонията в Хамбург, от 15 октомври 2019 г. Свири Филхармонията на Осло с диригент Василий Петренко и солист Лейф Уве Андснес – пиано. В програмата: Арне Нордхайм – Канцона за оркестър; Едвард Григ – Концерт за пиано и оркестър в ла минор, опус 16; Сергей Рахманинов – Симфония № 2 в ми минор, опус 27.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Радослав Чичев
• Как заниманията с история могат да те доведат до фотографията и защо личната биография е важна за разбирането на един град. Наш гост ще е младия историк Силвио Томов, които ще ни разкаже за книгата си „Щрихи от новата история на Самоков“ и за работата си в музея в Самоков.
• КиноАларма

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Спонтанни инвенции
водещ: Милен Панайотов (In memoriam)
Албумът „Мед и пепел“ на Михаел Рислер.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделя, 18 август

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Училище за жени" от Жан Батист Молиер от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика Избрано от "Д-р Спас и неговите пациенти" и от "Голямата къща на смешните хора" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа..

публикувано на 17.08.24 в 08:30

Събота, 17 август

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Австралийски прогресив рок – Unitopia. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен..

публикувано на 16.08.24 в 17:32

Петък, 16 август

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 30 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Редактор: Александър Янев "Плейлистите на машинистите" – Алис Купър от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Редактор: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа..

публикувано на 15.08.24 в 08:15

Четвъртък, 15 август

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 29 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Музикален Среднощен радиоекспрес редактор: Александър Янев "Плейлистите на машинистите" – "Бони Ем" от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Знаменателният спектакъл от 12 май в Братислава на..

публикувано на 14.08.24 в 08:10

Сряда, 14 август

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 28 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Музикален Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев "Плейлистите на машинистите" – "Бий Джийс" от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Различни фасети на филмовия джаз – афрокарибските ноти на..

публикувано на 13.08.24 в 14:57