Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Епизод 452

Професия несъгласие

Снимка: Калина Станева

В епизод 452 „Трамвай по желание“ отдава дължимото на една от най-значимите фигури на съвременната българска култура – писателя, сатирика и гражданина Марко Ганчев.

Повод за радиопортрета на Марко Ганчев е неговата юбилейна 90-годишнина, която българското общество отбеляза на 13 февруари т. г. 

В спомени и разсъждения за майстора на словото в студиото на „Трамвая“ влизат синът Ганчо Ганчев, журналистът Кин Стоянов и писателят Михаил Вешим. Легендарният в. „Стършел“ е посветил голяма част от последния си брой на невероятния творец и това е добра възможност да се запознаем с най-актуалните произведения на големия сатирик.

Разбира се, в разговора намират място сюжети за любими на обществото произведения на Марко Ганчев, както и позабравени ситуации, в които майсторът на словото показва как интелектуалецът може да брани своето достойнство и гражданска позиция на честен човек. Поетът, който определя мерената реч така: „В поезията, ако има 10 неща, римата е десетото“.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Цветя от Украйна

В епизод 464 "Трамвай по желание" среща своята публика с творчеството на забележителната българска художничка Зара Мащенко, представена от своя син, режисьора Виктор Тръпков. Поводите за този спектакъл в памет на художничката са два: скорошната изложба на нейни творби в централна столична галерия и съдбовната ѝ връзка с украинската култура. В..

публикувано на 12.08.22 в 11:45

Българското кино и "Оскар"-ите: сага с продължение

Виктор Божинов изтегли филма си "Бягство" от конкурса за определяне на българската номинация за "Оскар" за чуждоезичен филм, след като в края на миналата седмица бяха обявени деветте заглавия, предложени от Националния филмов център. Решението си режисьорът и продуцентите на филма Галя Тонева и Кирил Кирилов съобщиха с писмо до изпълнителния директор..

публикувано на 11.08.22 в 10:40

Сцената на "Vox populi" e новото артпространство на открито в София

В разгара на лятото, когато повечето театри вече са спуснали завеси, София се сдоби с ново артпространство на открито. Сценичният павилион се намира в Княжеската градина, до Паметника на Съветската армия, и се казва "Vox populi" – по името на Студиото за документален театър "Vox populi", което тази година празнува десетия си рожден ден. Новото средище..

публикувано на 11.08.22 в 08:25
Мирослав Пашов

Театърът на храбрите

В епизод 463 "Трамвай по желание" отбелязва Денят на храбростта с гостуване на директора на Театър "Българска армия" Мирослав Пашов в 70-годишнината от основаването на легендарната сцена. Сградата на театъра, разположена в самия център на София, е построена през 1936 година като киносалон "Роял". Тежко пострадала по време на бомбардировките през..

публикувано на 10.08.22 в 17:05
Израелската джаз певица Дафна Леви и композиторът Кристиян Бояджиев в Банско

За 25-и път джазът завладя Банско

Най-големият джаз фестивал у нас – Банско джаз фестивал – се откри на 6 август и продължава до 13 август. Площадът в центъра на града е препълнен всяка вечер с почитатели на джаза, а началото даде виртуозният Ангел Заберски-син, неговият Биг бенд и Милица Гладнишка, които откриха празничното издание на Банско джаз фестивал. В първата..

публикувано на 10.08.22 в 14:10