Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учредява се Награда „Орфей“ за нов български роман

Снимка: личен архив

Учредява се нова награда за нов български роман. Наградата се нарича “Орфей”. Нейният размер е 12 000 лева.

Нейният учредител, писателят Стоил Рошкев, разказа повече в "Артефир":

"Аз съм на мнение, че ако искаме да има България, трябва да се харчат пари за българска култура. Тъкмо за българска култура. (Защото всичко е култура – икономиката също). Но не пари за семки. А да може творецът в действителност да живее като творец, да вдъхновява хората и да славослови Родината.

Оказва се, че засега това е най-голямата награда, давана в България за роман (от началото на прехода след 1989). Фонд “13 века България” към Министерството на културата например връчва 11 хиляди лева награда за роман. Наградата “Елиас Канети” е 5 хиляди лева. Т.нар. "Награда за литература на ЕС" е 5 хиляди евро. В същото време в Испания, да речем, има 125 хиляди евро награда за литература (Наградата “Мигел де Сервантес”).

Специална тема на първото издание на конкурса няма. Бихте могли да участвате както с ръкопис на съвременна тематика, така и на историческа. Може да се включите с класически тип сюжет – от А до Я, може и с безсюжетен роман – поток на съзнанието. Или комбинация от двете. Или нещо четвърто (като например един от нашумелите съвременни романи “Ужасно силно и адски близо” на Джонатан Сафран Фоер). Подходът към вашия роман е ваше лично решение.

Изисквания от техническо естество: Обем до 500 стандартни страници (формат А4, шрифт Times New Roman 12, разредка 1.5). До един текст на автор. Анонимни творби не се приемат. Всеки роман трябва да е придружен от анотация в рамките на една страница. Произведенията ще бъдат оценявани от авторитетно жури.

Наградата “Орфей” ще бъде връчена на юни 2022 г., Еньовден.

Всеки, който иска да участва в конкурса, може да изпрати романа си на “Word” файл на адрес:

office@orpheus-prize.bg, както и на prizeorpheus@gmail.com

Началото на конкурса е 16 февруари 2022 г. Крайният срок за получаване на текстовете на романите е май 2022 г."

Чуйте повече подробности от писателя Стоил Рошкев, учредител на литературния конкурс.

Снимки – личен архив на Стоил Рошкев



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Марио Варгас Льоса и "Лудориите на лошото момиче” с ново издание

Излезе от печат един от шедьоврите на Нобеловия лауреат Марио Варгас Льоса. "Лудориите на лошото момиче " в превод на Катя Диманова вече е на книжния ни пазар. Това е любовен роман, съвършено нов за мен жанр. Във всички мои предишни книги има любовна интрига, но аз никога не съм я извеждал на преден план. Сега вече се чувствам достатъчно съзрял,..

публикувано на 28.07.24 в 10:25

Фестивалът "КиноГледка" с първо издание

На 2-ри и 3-ти август в лятното кино на с. Ново село, област Видин, ще се проведе първото издание на кинофестивала "КиноГледка". Двудневната му програма включва нови български филми. Вечерите са с вход свободен. "КиноГледка" е проект с три основни цели: Да запознае Новоселяни, приятели и гости с българското независимо кино и да възвърне..

публикувано на 28.07.24 в 09:05

Алтернативни летни олимпийски игри София 2024

В редакция "Хумор и сатира" смятаме, че мястото на олимпийските игри, особено летните, е в София и затова организирахме алтернативни. Освен информация за тях, тази неделя веднага след новините в 18 часа ще можете да чуете още: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от Коста Цонев, Жоржета Чакърова,..

публикувано на 27.07.24 в 18:34

Екстракти от живота

"Не съм спирал да чета вече 42 години, пише Светлозар Желев на корицата на стихосбирката си "Екстракти", която излезе наскоро. Издателят му Георги Гаврилов пък твърди, че той е непознат като поет, "непознат и за себе си. Затова поезията му е изследване – и на себе си, и на онези краткотрайни моменти, в които клъстерите на поетичното гнездят". Обаче..

публикувано на 27.07.24 в 08:35

Млади автори представят свои фотокниги

Дамян Думанов и Боян Кривошиев са двама млади автори, които следват фотография във Виена и в София. Те представиха свои фотокниги в лимитиран тираж в галерия " Синтезис " . „За една година успоредно се разви нашия интерес към формата на фотокнигата – казва Дамян Думанов – това са нашите първи стъпки и опознаване на формата. Личният елемент..

публикувано на 26.07.24 в 19:10