Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поисканите оставки в Национален фонд „Култура” – мотиви и мнения

На 14 февруари министърът на културата прие оставките на изпълнителния директор и на петима от членовете на Управителния съвет на Националния фонд "Култура" (УС на НФК). Атанасов поиска оттеглянето на Управителния съвет на фонда с "цел поставяне на ново начало на работата". Няколко часа по-рано до министъра са изпратени две заявления за напускане – от д-р Мирена Станева, изпълнителен директор на Национален фонд „Култура“, и от д-р Нели Стоева, главен асистент в Катедра „История и теория на културата” на Софийски университет „Св. Кл. Охридски” и член на Управителния съвет. И двете оставки са придружени с професионално обосновани аргументи и са приети от министър Атанасов. Основен аргумент за искането на оставките на УС на Национален фонд „Култура“ са "натрупаните негативи, които не могат да бъдат пренебрегвани". 

"Моят апел за доброволна оставка на всеки от членовете на УС на НФК е убеждението, че виждам това като единствен достоен и честен начин да опитаме да върнем доверието към работата във фонда – не само публично, но и сред всички хора на изкуството, които разчитат на неговата подкрепа, за да реализират проектите си", казва министърът. "Напълно осъзнавам, че причината за съмненията за безпринципно разпределение на средства, прокарването на лични пристрастия, както и липсата на мотиви за вземането на конкретни решения, не са адресирани само към настоящия състав на Управителния съвет. Както споделих и на срещата, смятам, че една такава колективна саможертва си заслужава в името на отговорността, която предстои за фонда към всички, ангажирани в сферата на културата." – са думите на министър Атанасов.

Национален фонд „Култура“ работи от ноември 2021 г. и негова цел е да подкрепя на национално ниво създаването, развитието и разпространението на българската култура и изкуство в страната и в чужбина.

След като министърът на културата Атанас Атанасов поиска и прие оставките на ръководството на Националния фонд „Култура“, остава въпросът ще има ли ново начало и нов механизъм за работа на фонда?

Кое поражда напрежение в Национален фонд „Култура“? Какви са причините за поисканите оставки на членовете на Управителния съвет? С какви мотиви те отказват да си подадат оставките? Защо има загуба на доверие?

Разговор в "Какво се случва" със заместник-министъра на културата Юрий Вълковски, в чийто ресор сега попада Националният фонд „Култура”, Силвия Чолева, поетеса, издателка, водеща на „Артефир” и член на Управителния съвет на НФК, Велико Маринчевски, преподавател в Националната художествена академия, заместник-председател на Международния алианс за графика и също член на Управителния съвет на НФК, и проф. Борислава Танева, заместник-министър на културата в служебното правителство и преди това член на Управителния съвет на НФК.

Чуйте дискусията от звуковия файл.

Снимки – НФК


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Чупим шаблони

В редакция "Хумор и сатира" традиционно сме против шаблоните, чупим ги непрестанно, но не ги изхвърляме, че може да потрябват. Тази неделя след новините в 18 това изглежда така: - Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос". - "Истинските новини" – жителите на Канарските острови се бунтуват срещу туристите,..

публикувано на 26.04.24 в 18:35
Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев

Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев танцуват на фестивала "Екселсиор" в Сиена

В навечерието на Международния ден на танца "Артефир" запознава слушателите с една вълнуваща новина от звездната карта на световния балет. Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев на Балета на Държавна опера - Стара Загора участват в 12-ия Танцов фестивал "Екселсиор" в Сиена , под артистичното ръководство на маестро Марко..

публикувано на 26.04.24 в 15:00

"Виртуални тела 2.0" – точка на пресичане между изобразителното и танцовото изкуство

Един артистичен проект, в който пластики и картини оживяват чрез танц. Състоя се премиерата на второто издание на изложбата  " Виртуални тела 2.0" в галерия "Квадрат 500" – виртуална, интерактивна експозиция, която е съвместен проект на танцова компания "Хетероподи" и Националната галерия. В "Артефир" Росен Михайлов , главен хореограф на..

публикувано на 26.04.24 в 14:15

Девети брой на списание "Но поезия"

"Списание "Но поезия" излиза отново и за кратко след неколкогодишна пауза. Това е летният брой за 2024 г. Книжка 9 за големите неща." Това четем от името на "Но редакция"-та на списанието.  Петя Хайнрих пише в редакторския си текст: "За този брой пожелахме българските поети да ни изпращат текстове, засягащи голямото. Гранд, мега, гига, хипер, супер..

публикувано на 26.04.24 в 13:34

Награда "Рицар на книгата" – шумните герои на литературата

По случай Световния ден на книгата и авторското право (23 април) Асоциация "Българска книга" връчи за двадесети пореден път наградата "Рицар на книгата" . Наградата е знак на признание за усилията, свързани с насърчаването на четенето и популяризирането на книгата. Отличието получават личности и организации, обобщени в четири категории – за..

публикувано на 26.04.24 в 13:28