Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Епизод 453

Театрална психоанализа

Елица Йовчева и Емил Янев
Снимка: Калина Станева

В епизод 453 „Трамвай по желание“ представя на своята публика младата ексцентрична театрална режисьорка Елица Йовчева.

Елица е завършила „Режисура за драматичен театър“ при проф. Пламен Марков, а след това и магистратура по „Театрално изкуство“ и естествено за себе си избира предизвикателството на свободен творец.

Преди това обаче тя навлиза в бездънните простори на психоанализата и подсъзнанието, като завършва психология в СУ “Св. Климент Охридски“. Увлечение, което ще трасира целия ѝ творчески път.

Професионалното развитие на Йовчева преминава под различна форма през Театър „София”, Шуменския театър, Театрална работилница „Сфумато“, Театър НАТФИЗ, Народния театър „Иван Вазов“.

Най-новата работа на Елица Йовчева е спектакълът „Жената е рибя кост“. Според краткото описание, той пресътворява женската природа и нейната духовна същност. „Монолозите, обединени в един цялостен замисъл, с дълбока интимност ваят красота, силата и уязвимостта на героините. Изкушение, любов, греховност, вяра, жертвоготовност или Жената, като начало и край, като награда и напаст, като устрем и обреченост, като…“

Как се запълва това многоточие, ще разберете от епизод 453 на „Трамвай по желание“.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Цветя от Украйна

В епизод 464 "Трамвай по желание" среща своята публика с творчеството на забележителната българска художничка Зара Мащенко, представена от своя син, режисьора Виктор Тръпков. Поводите за този спектакъл в памет на художничката са два: скорошната изложба на нейни творби в централна столична галерия и съдбовната ѝ връзка с украинската култура. В..

публикувано на 12.08.22 в 11:45

Българското кино и "Оскар"-ите: сага с продължение

Виктор Божинов изтегли филма си "Бягство" от конкурса за определяне на българската номинация за "Оскар" за чуждоезичен филм, след като в края на миналата седмица бяха обявени деветте заглавия, предложени от Националния филмов център. Решението си режисьорът и продуцентите на филма Галя Тонева и Кирил Кирилов съобщиха с писмо до изпълнителния директор..

публикувано на 11.08.22 в 10:40

Сцената на "Vox populi" e новото артпространство на открито в София

В разгара на лятото, когато повечето театри вече са спуснали завеси, София се сдоби с ново артпространство на открито. Сценичният павилион се намира в Княжеската градина, до Паметника на Съветската армия, и се казва "Vox populi" – по името на Студиото за документален театър "Vox populi", което тази година празнува десетия си рожден ден. Новото средище..

публикувано на 11.08.22 в 08:25
Мирослав Пашов

Театърът на храбрите

В епизод 463 "Трамвай по желание" отбелязва Денят на храбростта с гостуване на директора на Театър "Българска армия" Мирослав Пашов в 70-годишнината от основаването на легендарната сцена. Сградата на театъра, разположена в самия център на София, е построена през 1936 година като киносалон "Роял". Тежко пострадала по време на бомбардировките през..

публикувано на 10.08.22 в 17:05
Израелската джаз певица Дафна Леви и композиторът Кристиян Бояджиев в Банско

За 25-и път джазът завладя Банско

Най-големият джаз фестивал у нас – Банско джаз фестивал – се откри на 6 август и продължава до 13 август. Площадът в центъра на града е препълнен всяка вечер с почитатели на джаза, а началото даде виртуозният Ангел Заберски-син, неговият Биг бенд и Милица Гладнишка, които откриха празничното издание на Банско джаз фестивал. В първата..

публикувано на 10.08.22 в 14:10