Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Светове, реконструкции и резервен план

7
Вълко Чобанов, изложба в галерия ИСИ-София, детайл
Снимка: Калин Серапионов

Още неотминала епидемията, с която живеем от две години, а вече имаме и война. Бедствията неизбежно оттласкват на заден план изкуството, а още повече това прави войната. Стресът, грижите и тревогите сякаш не допускат дори мисълта за нещо друго отвъд самите тях. Но после – все в един момент – идва и изкуството. Със способността си да осмисля ставащото – през миналото и бъдещето, през интуиции, чувства и предчувствия…

Красимир Терзиев, изложба в галерия „Структура“
Изложбата „Реконструкции на предстоящото“ (02.02 – 12.03.2022) на Красимир Терзиев в галерия „Структура“ сякаш предусети войната в обобщения образ на бедствието и ентропията.

Вълко Чобанов, изложба в галерия ИСИ-София, детайл
Изложбата „Резервен план от друг свят за случайно посещение на неизразимо афтърпарти“ (10.03 – 10.04.2022) на Вълко Чобанов в галерия ИСИ-София (куратор Ваня Грозданова) е за нахлуването на символни интернет конструкции в живота и реалността ни.

Вълко Чобанов, изложба в галерия ИСИ-София, детайл
За двете изложби е разговорът с Красимир Терзиев, Вълко Чобанов и Ваня Грозданова.

Снимки: Калин Серапионов, Диана Попова

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Рок операта "Есмералда" събира на една сцена оперни и оперетни певци, поп и рок изпълнители

"Есмералда – Парижката Света Богородица" е новата премиера на рок операта на композитора Рикардо Кочанте в Държавна опера - Стара Загора.  В три поредни вечери – на 30 юни, 1 и 2 юли, от 21.00 часа на сцената на Античния форум "Августа Траяна ” под звездите на Стара Загора ще блесне новата постановка на Старозагорската опера на мюзикъла "Есмералда –..

публикувано на 30.06.22 в 15:30
World Youth Chamber Orchestra

World Youth Chamber Orchestra и Светлин Русев закриват МФ "Софийски музикални седмици"

Световният младежки камерен оркестър World Youth Chamber Orchestra (WYCO) пристига за първи път в България за два неповторими концерта със световноизвестният български цигулар Светлин Русев. Диригент е маестро Дамиано Джурана. Бургас е първият град, където ще изнесат първия концерт.  Музика от Верди, Паганини и Сарасате ще прозвучи на 30 юни..

публикувано на 30.06.22 в 08:50

Изящна игра на форми и цветове в изложбата на Аника Липсиус

Галерия "Дебют" и специалност "Дизайн и стъкло" към Националната художествена галерия представят една изключително естетска и подредена като стил изложба на младата художничка Анника Липсиус. Родена в Германия, живяла в Ирландия и Франция, в момента тя завършва магистърска степен в Националната академия, специалност дизайн на порцелан и стъкло...

публикувано на 30.06.22 в 08:30
Кирил Василев

Как да не попаднеш в капана на визуалните клишета

Как фотографията е интегрирана в другите изкуства, какво да направиш, за да не попаднеш в капана на визуалните клишета – това са част от темите в предаването "ФотоФабрика – факт и фикция" с Кирил Василев – награждаван поет и преподавател по история на модерната европейска култура в Софийския университет. Чуйте предаването от звуковия файл...

публикувано на 29.06.22 в 18:23

Теглото на душата и думите, които изчезват, а са на върха езика

"Млък" всъщност приканва за разговор. Това е призив да се обърнем към думите, които са на върха на езика, но липсата на отношение към тях понякога ги спира да заговорят. "Млък" е кантарът, който трябва да ни събуди от летаргията. Той измерва колко е точното тегло на човешката душа. И макар това да е относително, да е колкото невъзможно – толкова и..

публикувано на 29.06.22 в 12:05