Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светове, реконструкции и резервен план

7
Вълко Чобанов, изложба в галерия ИСИ-София, детайл
Снимка: Калин Серапионов

Още неотминала епидемията, с която живеем от две години, а вече имаме и война. Бедствията неизбежно оттласкват на заден план изкуството, а още повече това прави войната. Стресът, грижите и тревогите сякаш не допускат дори мисълта за нещо друго отвъд самите тях. Но после – все в един момент – идва и изкуството. Със способността си да осмисля ставащото – през миналото и бъдещето, през интуиции, чувства и предчувствия…

Красимир Терзиев, изложба в галерия „Структура“
Изложбата „Реконструкции на предстоящото“ (02.02 – 12.03.2022) на Красимир Терзиев в галерия „Структура“ сякаш предусети войната в обобщения образ на бедствието и ентропията.

Вълко Чобанов, изложба в галерия ИСИ-София, детайл
Изложбата „Резервен план от друг свят за случайно посещение на неизразимо афтърпарти“ (10.03 – 10.04.2022) на Вълко Чобанов в галерия ИСИ-София (куратор Ваня Грозданова) е за нахлуването на символни интернет конструкции в живота и реалността ни.

Вълко Чобанов, изложба в галерия ИСИ-София, детайл
За двете изложби е разговорът с Красимир Терзиев, Вълко Чобанов и Ваня Грозданова.

Снимки: Калин Серапионов, Диана Попова

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба с графични творби на проф. Иван Димов в София

Специализираната столична галерия "Графикарт" показва нова самостоятелна изложба "Графика" на големия български художник проф. Иван Димов от 28 февруари до 31 март 2024 година. Експозицията включва близо 50 от най-добрите графични творби на автора, ненадминат майстор на акватинтата. Проф. Димов е един от най-талантливите и значими български..

публикувано на 28.02.24 в 17:44
Калин Николов, Явор Гърдев, Василена Винченцо-Коломоец, Васил Дуев-Тайг и Никола Тороманов

Явор Гърдев и интерпретациите на Шекспир

Малък си, колкото да се побереш в скута на майка си, а си цял един свят. Растеш с любопитство, недосегаем си, какъвто занапред никога няма да бъдеш. Безкрайно зависим от по-големите, но още дори не разбираш какво означава това. Малък си, но си може би най-големият човек, който можеш да бъдеш. Все още не си обременен. Очакванията, на които се осланя..

публикувано на 28.02.24 в 17:15

Предпролетно Юрий Дачев ни допуска в своята "Есенна градина"

Най-новото заглавие в репертоара на Малък градски театър "Зад канала" е "Есенна градина". Текстът е вариации върху едноименната пиеса на Лилиан Хелман от 1951 година, както и с други нейни творби. Режисьор на спектакъла е Юрий Дачев За Юрий Дачев "Есенна градина" е: "Семеен портрет на есенен фон. Как да бъде довършен, когато болката е повече от..

публикувано на 28.02.24 в 15:10

Пролуките на Бохумил Храбал

Третата част от трилогията на Бохумил Храбал "Сватби в къщата", "Vita Nuova" и "Пролуки" завършва авторовия разказ за живота му, след като се запознава и жени за Елишка Плевова, наречена Пипси. И в трите си книги Храбал пише от името на Пипси, което му дава възможност да бъде доста самоироничен, да доверява на читателя своите съкровени размишления и..

публикувано на 28.02.24 в 12:05
Художникът Васил Стоилов, еп. 4

Подкастът "Контури": Щрихи от битието на големите български художници

Зад твореца стои човек. Неговия силует очертават авторите на подкаста  "Контури", който щрихира живота на едни от най-познатите български художници на XX век. Бояна Стоилова, Диана Трифонова и Илиян Ружин са в студиото на "Нашият ден", за да разкажат повече за своя аудиопроект, призоваващ слушателите към творческо вдъхновение и игра с въображението...

публикувано на 28.02.24 в 11:29