Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маргита Гошева: Пожелавам пролет в душите

| обновено на 15.03.22 в 08:18
Снимка: dtp.bg

Маргита Гошева завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, специалност “Актьорско майсторство за драматичен театър”, в класа на проф. Надежда Сейкова.

Година след дипломирането си заминава за Виена като част от екипа на международния проект RUSSENHÜHN, по идея и текстове на Димитър Динев.

От 2002 се присъединява към кръга "Сфумато" и работи с проф. Маргарита Младенова и проф. Иван Добчев – както в проекти на Театрална работилница "Сфумато", така и като гост в техни представления на сцената на други столични театри.

За ролите си в най-успешните български филми за последните години “Урок” и “Слава” на режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов, Маргита печели общо единадесет награди за най-добра актриса от международни фестивали във Франция, Бразилия, Литва, Индия, Румъния, Иран, Черна гора и България.

През 2015 г., съвместно с актьорите Иван Бърнев и Мирослава Гоговска, създава и преподава в “Неделно училище по театър” за деца към ТР Сфумато. От юли 2017 е част от трупата на Драматичен театър Пловдив.

Маргита Гошева е главен герой в “Нашият ден“.

“Винаги съм вярвала, че това, което ти предстои да правиш на сцената или на снимачната площадка, задължително трябва да влезе в някаква връзка с теб самия като човек. Да се намери тази точка между героя, героинята и между теб като човек, и така всъщност да се построява образът.

Това, което те вълнува като личност и човешко същество, твоите размисли, твоя период, в който си, да влезе във връзка с това, което правиш. Аз съм го осъзнала и то ми дава възможност да правя стъпки като човек през работата си, като вид духовна практика.

Не мога да избера най-значимата си роля. Аз жестоко потъвам  във всичко, което ми предстои да правя, след което тръгвам за следващото.

Голяма популярност имат актьорите, които се явяват всяка вечер по телевизора, аз нямам чак такава и слава Богу, защото това нещо е много хлъзгаво, несигурно и подмамващо.

Когато усетя, че може да се случи така, отивам на друго място, за да се съхранявам. Навсякъде присъствам по-скоро като човека, а не като артиста, това ми се струва по-важното.

В момента се чувствам наистина добре в Пловдивския театър. Сутринта си казах, чувайки едно птиче – пролетта идва, тя всеки момент ще бъде тук. Пожелавам на всички да им разцъфнат душите! Пожелавам пролет в душите!“

Чуйте целия разговор в звуковия файл.

Снимки – ДТ Пловдив, ТР "Сфумато"



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хасковският Каунь е мястото!

Ако пишете кратка хумористична проза или стихотворения и се чудите кой би оценил таланта ви, Хасковският Каунь е мястото. Но не отлагайте много!  До 15 август можете да изпратите до три творби, съобразени с единственото ограничение, което организаторите стриктно спазват – без политически или расистки шеги .  И още – във връзка с 25-годишнината..

публикувано на 12.07.24 в 17:21
Богдана Костуркова и Емил Янев

Отчетът на "Кукерикон"

В епизод 550 "Трамвай по желание" представя на своята публика отчета на "Кукерикон" за сезон 2023/24 на Сатиричния театър "Алеко Константинов". Популярният символ на Сатирата започва своя разказ с една нестандартна проява – участието на театъра в онлайн фестивала OPEN STAGE EUROPE. Там театърът представя две свои заглавия, а именно "Една задръстена..

публикувано на 12.07.24 в 16:45

"Пейзажът в скулптурата" – където следите на човека изчезват

До 29 юли в галерия "София Прес" може да  бъде видяна една уникална експозиция – проектът "Пейзажът в скулптурата" на Света Атанасова. "Пейзажът в скулптурата" е реализиран в галерийното пространство като награда за участието на авторката в Националната изложба-конкурс за живопис и скулптура "Млади български художници" на СБХ. В..

публикувано на 12.07.24 в 16:11

За удоволствието от живота

В редакция "Хумор и сатира", напук на реалността, сме убедени, че животът е удоволствие. За това ще допринесем в неделя веднага след новините в 18 часа, когато ще можете да чуете: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от Асен Кисимов, с когото се разделихме преди 19 години. "Истинските новини" –..

публикувано на 12.07.24 в 16:09

Драматично-куклен театър "Васил Друмев" Шумен на лятно турне

Драматично-куклен театър "Васил Друмев" Шумен на лятно турне с постановките си "Дабъ дешил ине" на режисьора Теди Москов, "Робин Худ" и "Осъдени души" на режисьора Бойко Илиев и Стендъп комеди шоу с Кръстю Лафазанов. Турнето, което обхваща летните сцени в градовете Варна, Бургас, Пловдив, Созопол, Сливен, Св. Влас, Царево, Стара Загора,..

публикувано на 12.07.24 в 14:51