Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлиана Николова:

Поредното връщане на Плана за възстановяване е сигнал, че не се справяме

Снимка: sofiaxxi.eu

15 април е новата дата за оценка на Плана за възстановяване и устойчивост на България. Планът е върнат за пореден път за доработване. Какъв сигнал е това?

Темата коментира в “Нашият ден“ Юлиана Николова, директор на портал “Европа“ и Фондация “Център за модернизиране но политики“:

“Връщането на Плана е лош сигнал е, сигнал, че не се справяме. Очакваме комисията да даде положителна оценка на плана, оценка на това, че той отговаря на целите на Съюза и допринася със своите проекти и задачи и инвестиционни намерения.

Имаме няколко доработки, които допринасят за целите и политиките. Планът е променян в частта, в която да постигне по-бързо целите, но имаме още един дефицит, който е твърде неочакван.“

От това, което пише в Плана, не можем да извадим какво точно се обсъжда и как се обсъжда с Комисията, което не е кой знае какъв проблем по отношение на одобряването на Плана, но е проблем по отношение на информиране на гражданите какво точно се прави и какви ангажименти се поемат от тяхно име.

Част от проектите, които са новите и са качени, новите 12 проекта в различни области, част от тях са на английски, което също не е много красиво по отношение на българските граждани.

Вчера чухме от говорител на Комисията, че технически планът ще бъде одобрен до няколко седмици, след което Комисията ще направи решение за положителна оценка по този план и ще го даде на Съвета.

Вероятно Съветът в някои от своите формати, например във формат министри на финансите, ще се събере, за да приеме решение за одобряване на Плана на България, в който ще заложи поети ангажименти за реформи и поетапни цели – кога, колко и какво трябва да се докаже, за да се види изпълнението на Плана и съответните инвестиционни ангажименти.“

Чуйте разговора в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Теодора Иванова, Здравко Григоров, Кристина Паскалева, Камелия Спасова (от ляво надясно)

Близки срещи в далечни пътешествия

Каква е разликата между пътешественика и туриста? Кои са съвременните, необичайни пътешествия, които могат да променят живота ви? Какви са особеностите на съвременното пътешественическо кино?  Истории за откраднати обувки, за онова, което прави хората щастливи и за упоритостта на духа на пътешествениците. Това съдържа изданието на..

публикувано на 30.07.24 в 16:10

Радослав Бимбалов: Ниската избирателна активност улеснява "пазаруването на избори"

В рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден" гостува Радослав Бимбалов – рекламист, писател, анализатор и общественик. Той сподели своите виждания по някои от най-актуалните теми, свързани с политическата ситуация в страната, предстоящата предизборна кампания, възможните сценарии, Европейския парламент и ситуацията в Европа, както и изборите..

обновено на 30.07.24 в 11:51

"Еразъм+" обединява България и Гърция в проект за жени, жертви на насилие

Проектът "Нови възможности за жени, жертви на насилие, чрез изкуство", реализиран по програмата "Еразъм+", е резултат от партньорство между сдружение и неправителствена организация в България и Гърция. Основната цел на проекта е да демонстрира как различни видове изкуство и арт терапия могат да окажат положително въздействие като част от формалната..

обновено на 30.07.24 в 09:28

"Резиденция Баба" с нов формат в 10-ото юбилейно издание

Десетото издание на инициативата "Резиденция Баба" на сдружение "Фабрика за идеи" ще събере интердисциплинарна група творци и изследователи от 30-и август до 9-и септември във видинските села Делейна, Ясен и Кошава, з аедно с местните общности, те ще търсят съзидателни форми на туризъм.  В рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден" обсъждаме..

обновено на 29.07.24 в 11:44

Фестивалът за електронна музика No Signal се мести на Витоша

От 2 до 4 август на хижа "Планинец" във Витоша ще се проведе фестивалът за електронна музика, организиран от независими артисти No Signal. През последните години фестивалът се утвърди като значимо събитие в електронната сцена, но тази година организаторите са принудени да променят локацията си. Тазгодишното издание няма да се състои на обичайното си..

обновено на 29.07.24 в 10:37