Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейски Ден на старинната музика с изтъкнатия лютнист и музиколог Явор Генов

Снимка: earlymusicday.eu

На 20 март – ден преди рождената дата на Йохан Себастиан Бах, класическият Неделен следобед на програма „Христо Ботев“ от 14 часа чества европейския Ден на старинната музика. От 2013 година 21 март е официален музикален празник на Стария континент в чест на началото на пролетта и в почит към един от най-големите музикални гении на човечеството. Музикалните тържества, които популяризират историческото наследство на Европа, тази година са с юбилейно десето издание. Ден преди това в класическия музикален следобед звучи музика на Бах с интерпретатори като Алексис Вайсенберг и Николаус Харнонкур. От летния фестивал на Френското радио в Монпелие излъчваме част от концерт на Il Pomo d'Oro –най-почитания у нас европейски ансамбъл за исторически информирани изпълнения от епохата на барока, ръководен от българката Зефира Вълова. От залата на Kings Place в Лондон – ансамбъл Fieri Consort представя новооткрити мадригали на италианската композиторка Мадалена Казулана (1540-1583).

За европейските традиции на исторически информираните изпълнения на музика, създадена преди втората половина на XVIII век, както и „имат ли те (традициите) почва у нас“ Калина Томова разговаря с може би най-известния български интерпретатор на старинна музика – лютниста и музиколог Явор Генов.


„Да си лютнист и въобще изпълнител на ранна музика не е някаква екзотична, атрактивна професия. Това е (или би трябвало да бъде) просто част въобще от изпълнителската практика в един съвременен свят на напредващия XXI век, до който вече е достигнала една обособена и извървяла определен исторически път изпълнителска практика на възстановяване на ранното музикално наследство конкретно в Европа. И в тази практика, разбира се, да си лютнист е едно закономерно място, без да е окичено с лаврите на нещо извънредно или свръхестествено… Исторически информираното изпълнителство обръща внимание на твърде много различни аспекти, които поставят ранната музика. Първо я разглежда като някаква самостойност, нещо, което не е част от общата т. нар. еволюция на музиката (тоест всяко следващо историческо време създава по-съвършена и по-добра музика от предходното), а разглежда старата музика като един отделен етап, който е подвластен на отделни мисловни конструкции, в това число и музикални, на отделни възгледи, които не е нужно да се приравняват към нашето собствено мислене. От друга страна исторически информираното изпълнителство се базира на една изключително мащабна теоретична работа, прочит, интерпретиране и оглеждане в теоретичните сведения, които имаме от периодите, което е нещо много значимо и важно въобще за формирането на разбиране за която и да е музика, което не присъства в условно казано „модерната“ изпълнителска практика…“.

Изключително ценната информация, представена на слушателите на „Неделен следобед“ от доцент Явор Генов можете да проследите изцяло в звуковия файл.

Снимки: ФС на Ден на старинната музика


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Японски авангарден джаз в неделя вечер

Един от най-великите саксофонисти в историята на японския джаз и на японската авангардна музика въобще, живата легенда на фрий джаза от последните 6 десетилетия (в световен мащаб) Акира Саката идва за първи път в България по покана на концертната серия "Аларма Пънк Джаз" на БНР заедно с най-новата си формация от Европа – Еntasis ...

публикувано на 25.07.24 в 19:24

Международният фестивал на музиката и изкуствата Jam on the River за шести път

Предстои шестото издание на Международния фестивал на музиката и изкуствата Jam on the River, което ще се проведе в село Дебнево, община Троян. Основател на форума и участник в музикалната програма е Вероника Тодорова . Началото ще бъде на 31 юли в двора на Основно училище "Иван Вазов" в село Дебнево, където ще се представят децата от..

публикувано на 25.07.24 в 08:10

"Музикална магия" – национално турне на Плевенската филхармония с маестро Йордан Камджалов на Южното Черноморие

Националното турне "Музикална магия" на Плевенската филхармония и маестро Йордан Камджалов със солист Атанас Маринов продължава с концерти в района на южното Черноморие. Обичаните музикантите ще гостуват в Созопол, Карнобат, Бургас и Несебър. Програмата на концертите включва произведения от бележити композитори като Панчо Владигеров,..

публикувано на 22.07.24 в 16:45

50 банди ще озвездят фестивала за рок и метъл Hills Of Rock

Eха! Защо не съм при вас в прохладен Балчик! Но-о-о-о... ще бъде горещо, ама много горещо в мош-пита и се налага да приключа с подготвителните дейности и да приведа в абсолютна готовност пълното бойно снаряжение, защото над 50 банди – все актуални имена, ще озвездят трите сцени, на които ще разгърне най-големият български фестивал за рок и метъл..

публикувано на 22.07.24 в 15:47

С клавирно дуо започна 15-ото издание на "Дни на класиката" в Балчик

Балчик се превърна в център на културния живот с две значими събития – Седмицата на италианската култура и фестивала "Дни на класиката" . В неделя бе открита "Седмицата на италианската култура", а в събота започна едно от най-чаканите събития в града – "Дните на класиката". Сава Тихолов , началник отдел "Култура, протокол и връзки с обществеността" в..

обновено на 22.07.24 в 09:56