Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Европейски Ден на старинната музика с изтъкнатия лютнист и музиколог Явор Генов

Снимка: earlymusicday.eu

На 20 март – ден преди рождената дата на Йохан Себастиан Бах, класическият Неделен следобед на програма „Христо Ботев“ от 14 часа чества европейския Ден на старинната музика. От 2013 година 21 март е официален музикален празник на Стария континент в чест на началото на пролетта и в почит към един от най-големите музикални гении на човечеството. Музикалните тържества, които популяризират историческото наследство на Европа, тази година са с юбилейно десето издание. Ден преди това в класическия музикален следобед звучи музика на Бах с интерпретатори като Алексис Вайсенберг и Николаус Харнонкур. От летния фестивал на Френското радио в Монпелие излъчваме част от концерт на Il Pomo d'Oro –най-почитания у нас европейски ансамбъл за исторически информирани изпълнения от епохата на барока, ръководен от българката Зефира Вълова. От залата на Kings Place в Лондон – ансамбъл Fieri Consort представя новооткрити мадригали на италианската композиторка Мадалена Казулана (1540-1583).

За европейските традиции на исторически информираните изпълнения на музика, създадена преди втората половина на XVIII век, както и „имат ли те (традициите) почва у нас“ Калина Томова разговаря с може би най-известния български интерпретатор на старинна музика – лютниста и музиколог Явор Генов.


„Да си лютнист и въобще изпълнител на ранна музика не е някаква екзотична, атрактивна професия. Това е (или би трябвало да бъде) просто част въобще от изпълнителската практика в един съвременен свят на напредващия XXI век, до който вече е достигнала една обособена и извървяла определен исторически път изпълнителска практика на възстановяване на ранното музикално наследство конкретно в Европа. И в тази практика, разбира се, да си лютнист е едно закономерно място, без да е окичено с лаврите на нещо извънредно или свръхестествено… Исторически информираното изпълнителство обръща внимание на твърде много различни аспекти, които поставят ранната музика. Първо я разглежда като някаква самостойност, нещо, което не е част от общата т. нар. еволюция на музиката (тоест всяко следващо историческо време създава по-съвършена и по-добра музика от предходното), а разглежда старата музика като един отделен етап, който е подвластен на отделни мисловни конструкции, в това число и музикални, на отделни възгледи, които не е нужно да се приравняват към нашето собствено мислене. От друга страна исторически информираното изпълнителство се базира на една изключително мащабна теоретична работа, прочит, интерпретиране и оглеждане в теоретичните сведения, които имаме от периодите, което е нещо много значимо и важно въобще за формирането на разбиране за която и да е музика, което не присъства в условно казано „модерната“ изпълнителска практика…“.

Изключително ценната информация, представена на слушателите на „Неделен следобед“ от доцент Явор Генов можете да проследите изцяло в звуковия файл.

Снимки: ФС на Ден на старинната музика
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Прочути оперни записи под палката на Ричард Бонинг

Прочутия австралийски диригент и пианист Ричард Бонинг е командор на Ордена на Британската империя за принос към музиката, носител на Ордена на Австралия и Командор на Националния орден на честта на Република Франция. Ричард Алън Бонинг е роден на 29 септември 1930 година в Сидни, Австралия. След като завърша Консерваторията в родния си град, заминава..

публикувано на 13.08.22 в 08:05

Ян Лишецки изследва нощта в последния си албум

Албумът "Нощна музика" се явява продължение на тематиката в дискографията на канадския пианист от полски произход, след като наскоро Лишецки записа и всички ноктюрни от Шопен. Издаден от Deutsche Grammmophon, това е архивен запис от концерт, състоял се във Вюрцбург през 2018 година. Екипът на "Музик мания"ще ви представи компактдиска на Ян Лишецки..

публикувано на 10.08.22 в 08:54
Тapi Project – Йогендра Санияуала, Гoурав Кападия, Суати Минакши и Бижу Намбияр (от ляво надясно)

Уикенд с квартета Tapi Project от Индия в Пловдив и в София

Кой казва, че лятото е само черноморски сезон? Tapi Project , ърбън-инди-фолк феноменът на Сурат (щата Гуджарат), отново е на турне в Европа. За четвърти път в кариерата си и за първи път след пандемията. Започнаха европейската си обиколка като хедлайнери на фестивала "Джаз на село" в Камен бряг в последния ден на юли, а в първия уикенд на..

публикувано на 04.08.22 в 15:16
Операта „Набуко“ на Джузепе Верди, 1996 г.

"Набуко“ и "Брилянтин“ на сцената на Летен театър Варна

Операта "Набуко" на Джузепе Верди е с премиера в рамките на Летен театър Варна. Това е третата опера на Верди и тя му носи славата на голям композитор. Действието се развива в Йерусалим и Вавилон през 586 г. пр.н.е и описва тежкото положение на евреите, след като са нападнати и превзети, а впоследствие заточени извън родината си от вавилонския..

публикувано на 04.08.22 в 12:39

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 август 2022

1 август 3.00 часа – Луиджи Бокерини (1743-1805), Нощна музика по мадридските улици, оп. 30. 3.14 часа – Волфганг Амадеус Моцарт (1756-1791), Концерт за кларинет и оркестър в ла мажор K 622. Изпълнява Габор Варга (кларинет) със Симфоничния оркестър на Унгарското радио дирижиран от Карло Монтанаро. 3.40 часа – Волфганг Амадеус Моцарт (1756-1791), Меса в..

публикувано на 31.07.22 в 08:10