Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната, която промени Рондо

Димитър Риков
Снимка: Ангелина Грозева

Детската книга „Войната, която промени Рондо“ на украинските автори – Романа Романишин и Андрий Лесив, вече излезе на български. Със своя сюжет тя провокира размисъл и отговаря на детските въпроси относно войната, като събужда надеждата и показва ценността на мира. Данко, Зирка и Фабиан живеят спокойно в малкото градче Рондо, в което цари такова щастие, че дори цветята пеят. Докато един ден не пристига Войната със своя тътен и гибелни черни цветя. Българското издание на книгата е обвързано с благотворителна кауза като Издателството дарява всички свои приходи от книгата на Български червен кръст в помощ на пострадалите от войната в Украйна. Книгата е отличена с редица международни признания, сред които: награда Bologna Ragazzi Award 2015 и награда Litakcent 2015. Включена е в престижния каталог White Ravens 2015 и е избрана за най-добра илюстрирана книга на 2021 г. според Kirkus и международна книга на 2022 г. според USBBY – Съвета на САЩ за книги за млади хора, коментира издателят Димитър Риков:

„Предизвикателството пред Данко, Зирка и Фабиан е огромно и това е войната. Техният град се оказва заплашен от войната, която те не познават, опитват се да говорят с нея, да й се помолят, но тя не ги чува. Идеята им е, че за да могат да победят войната, която ги заплашва трябва да построят машина за светлина. Авторите говорят за собствения си град, където също има една парникова оранжерия, събуждат се и разбират, че вече има война и при тях и издават тази книга още, когато Русия анексира Крим.

Посланието с този език на метафорите е следното – за да могат героите да победят това страшно нещо – войната, те трябва да се заедно, да не се отказват, да не се поддават на страха, който войната носи, да казват истината. Първият път, когато срещат войната те я чуват, тя е изобразена с много тъмни краски, няма лице, но има ръце и носи разрушение със себе си, единственият начин да я спрат всъщност е действието. И те използват талантите си, които са имали преди войната, за да я победят. Идеята е, че и накрая винаги остават белезите от войната, които не можем да скрием.“

Символите са много важни в книгата – всеки от героите има свой – единият свети със светлина, лети с хартиени криле, търсенето на новите неща, а цветята като образ, машината за светлина. Книгата описвате като вълшебна приказка, която провокира разговор за реалността – с децата ни, а и сами със себе си.

Книгата „Войната, която промени Рондо“ е вече на български и всички приходи от нея ще бъдат дарени на Български червен кръст в помощ на пострадалите от войната в Украйна.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Наближава крайният срок за "Искри" 2024

До 30 април 2024 г. всички деца, които обичат да пишат, могат да се включат в Националния радиоконкурс за детско литературно творчество "Искри". Конкурсът се организира за 41-ви път от програма "Христо Ботев" на Българското национално радио и е най-старият национален конкурс за литературни произведения, написани от деца. "Очертава се и..

публикувано на 19.04.24 в 17:15

Послеписът на художника Милко Божков

Откриването на изложбата с живопис на Милко Божков в три зали на галерията на СБХ на "Шипка" 6 изненада посетителите и зарадва приятелите на художника. За новата си мащабна експозиция с лаконичното заглавие "P.S." / "Послепис" Божков казва пред "Артефир": " Пост е, докато един художник нарисува картината, след това  скриптум е, когато..

публикувано на 19.04.24 в 15:12

"Всеки иска да живее" на българска сцена

Премиерните представления на "Всеки иска да живее" от израелския драматург Ханох Левин в Сатиричния театър "Алеко Константинов" са на 19 и 20 април . Режисьор е Елена Панайотова, сценографията е дело на Юлиян Табаков, хореографията на Росен Михайлов, музиката Христо Намлиев. Името на Ханох Левин е в списъка с водещите световни драматурзи, а..

публикувано на 19.04.24 в 14:26

Чужденци навсякъде на 60-ото Венецианско биенале

На 20 април се открива официално 60-ото издание на Венецианско биенале – най-важният световен форум за съвременно изкуство. То е под мотото "Чужденци навсякъде" и продължава до 24 ноември 2024 г. Нашият български проект също има интересно заглавие – "Съседите". Това издание е с най-голям брой артисти, екипи и артколективи – над 330.  Василена Мирчева,..

публикувано на 19.04.24 в 14:10
Ю Хуа

Десет есета за съвременен Китай

Излезе втора книга на китайския писател Ю Хуа на български език в превод на Стефан Русинов след "Живи" – един от най-популярните и превеждани негови романи.  "Китай в десет думи" е сборник с десет есета на писателя, който казва в предговора: "Ако тръгна да разказвам за всички аспекти от живота в съвременен Китай, ще се получи нещо по-дълго от..

публикувано на 19.04.24 в 14:05