Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

„Малки монументи“ на скулптора Рафаил Георгиев - Рафо

Реплики на скулптури от различни страни в столичната галерия „Сердика“

Под името „Малки монументи“ скулпторът Рафаил Георгиев - Рафо представя реплики на свои мащабни скулптурни творби, реализирани в различни страни в столичната галерия „Сердика“. 

Това е една много различна изложба, която съдържа фотографии на реализирани мащабни скулптури в различни публични пространства в Южна Корея, Израел, Румъния, Германия, Турция, Франция, Китай и разбира се, България, и до тях едни мънички макети на тези огромни скулптури. 

Рафаил Георгиев - Рафо гостува в "Артефир":

"Монументът или публичната скулптура е трансформирана в модел на самия себе си. Това от много години ми се въртеше в главата като възможност, като едва ли не трета стъпка в една причинно-следственост въобще на презентирането на публичната скулптура. Това не са просто сувенири на работите, които са изпълнени, това е просто една гледна точка.

В заглавието "Малки монументи" се съдържат два концептуални парадокса, които играят ключова роля за осъществяване на настоящия проект. Първият е свързан с навика "от причина към следствие" – да виждаме първо проектите за публична скулптура, създадени за конкретна среда/конкурс, журирани за ангажирана та аудитория в изложбена зала с цел обществено обсъждане, оценяване и критика. 
В този проект обаче правя обратното – смалявам и компресирам до такава степен, че да се поберат отново в изложбената зала вече реализирани публични скулптури, които в новия си мащаб се превръщат в "малки монументи", споделя творецът Рафаил Георгиев - Рафо.
Проектът се реализира по програма „Творчески инициативи“ на Национален фонд „Култура“.

Експозицията може да бъде видяна до 15 април в столичната галерия „Сердика“

Чуйте подробности от звуковия файл.

Снимки – галерия „Сердика“
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

За първи път "Уроците на Блага" се срещна с българската си публика

Филмът, който всички очакваха – "Уроците на Блага", се срещна за първи път с българската си публика на 41-вата "Златна роза" . Носителят на три награди от тазгодишния фестивал в Карлови Вари – за най-добър филм, за най-добра женска роля в лицето на Ели Скорчева, която се завърна на екрана след 30-годишно отсъствие от българското кино, и наградата на..

публикувано на 26.09.23 в 17:53
Хари Стайлс

Хари Стайлс завладя света в биографията от Шон Смит

Ако музикалната сцена през 2023 година си има свой крал, то това безспорно е поп сензацията Хари Стайлс. 13 години след като британският изпълнител направи своя дебют като част от популярната момчешка банда "One Direction", той е по-известен от всякога – превръщайки се в икона и модел за подражание на няколко поколения.  Но кой е феноменът Хари Стайлс?..

публикувано на 26.09.23 в 17:25
Весела Райчинова

"Израел – моят възлюбен" започва в Пазарджик през октомври

От 6 до 8 октомври в Пазарджик ще се проведе международният фестивал "Израел – моят възлюбен" с израелско и българско участие. Събитието е свързано с празника Сукот – един от трите главни празника, които древните евреи почитали, лутайки се из пустинята, преди да стигнат до Обетованата земя. Сукот съвпада с узряването на плодовете, с което се бележи и..

публикувано на 26.09.23 в 17:01

Парченца улично изкуство

"Street art за вкъщи" е проект на фондация "Visionary" и "Sito studio" София, в рамките на която 16 художници на градското изкуство от България  и чужбина ще обединят усилията си и ще представят уникална изложба с принтове, които след това ще могат да се откупят. Целта на инициативата е от една страна да изгради по-силен интерес към колекционирането..

публикувано на 26.09.23 в 16:56

Променливи хоризонти – изложба на мексиканския художник Франциско Казарес

Галерия "Литъл бърд плейс" представя първата си по-мащабна изложба за началото на сезона, свързана и с резидентската програма в село Лещен. Това е самостоятелната експозиция на мексиканския художник Франциско Монтоя Казарес, който живее и работи в Берлин, и прави третата си изложба в София, като сегашната има заглавие: "Променливи хоризонти"...

публикувано на 26.09.23 в 12:18