Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за Пенка Коева

7
Пенка Коева с Алексей Милковски в „Тоска“
Снимка: архив на Пловдивската опера

В предаването „Български изпълнители“ на програма „Христо Ботев“ честваме 90 години от рождението на Пенка Коева, които се навършиха на 16 март. Родена и отраснала в Пловдив, певицата отрано демонстрира певческия си талант. В пловдивското училище „Свети Патриарх Евтимий“ тя е била солистка на училищния хор, по-късно постъпва и в Държавното музикално училище (днес „Национално училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“). През 1948 г. е приета в Музикалната академия в София в класа по оперно пеене на изтъкнатия български композитор и вокален педагог проф. Георги Златев-Черкин. Още в студентските си години се изявява като гостуващ солист на Шуменската, Плевенската и Варненската филхармония, както и на сцената на Софийската държавна опера.

Пенка Коева в „Русалка“ на Даргомижски
Пенка Коева завършва академията с пълно отличие през 1953 г. и животът я отвежда обратно в родния град Пловдив. Заедно със свои колеги като Алексей Милковски, Иван Вампиров, Райна Кошевска, Таня Карловска, Руслан Райчев, тя е сред артистите, положили основите на Пловдивската опера, създадена същата година. Близо 40 години певицата не слиза от сцената, превъплъщавайки се в повече от 60 роли. Освен своите запомнящи се оперни героини, Пенка Коева поднася на публиката и великолепни интерпретации на творби от камерния репертоар. Сред първите ѝ роли в театъра са Тоска от едноименната опера на Пучини, Наташа от „Русалка“ на Даргомижски и Татяна от „Евгений Онегин“ на Чайковски. Откроява се с блестящ тембър, обемен и мощен глас, и не на последно място със забележително актьорско дарование.
Пенка Коева с Алексей Милковски в „Тоска“
Изключително висока оценка дава на певицата проф. Розалия Бикс. Тя пише: „Едно наистина мащабно явление на съвременната българска оперна сцена, еднакво представително за своя театър и за българския театър изобщо. В своята барокова царственост на сценично присъствие, чувствено обагрен и необикновено красив тембър, с непресторения си драматичен патос и импулсивност в общуването с партньора. Пенка Коева носи оперния театър едва ли не като първа своя отлика, нещо като „предупредителна“ окраска за непосветените в това изкуство. Фразира изразително, насища с достатъчно звук и най-тихите динамични отсенки на вокалната си изява, вярва си, живее на сцената в почти неспирна екзалтация“.

Пенка Коева е носителка на много отличия, сред които второ място на „Международния музикален конкурс“ в Женева през 1958. Година по-късно печели първа награда и златен медал на Седмия Световен младежки фестивал във Виена. А през 1959 г. ѝ е присъдена Димитровска награда – най-висшето държавно отличие в тогавашната Народна република България за приноси в областта на науката, изкуствата и културата.


В Златния фонд на Българското национално радио са запазени ценни материали за певицата. В предаването звучат изключително редки записи на фрагменти от творби на Франческо Чилеа, Александър Даргомижски, Ойген д‘Албер, Джакомо Пучини, Джузепе Верди, Роберт Шуман. Слушайте в петък, 1 април, от 23 часа.

Снимки: архив на Пловдивската опера


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

What the Funk представя катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА

Фънк вечер What the Funk представят на 24 април катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА “Проф. Панчо Владигеров” и Общинският културен институт “Надежда”.   В  концерта участват Джаз формация “София” и студентите от класа по пеене на ас. д-р Адриана Бенова и от класа по саксофон на хон. ас. Апостол Апостолов - Толи.  Повече от..

публикувано на 24.04.24 в 16:50
Антонина Бонева

Concertissimi с Антонина Бонева и нейните ученици

По повод 40 години преподавателска дейност и още повече концертна, пианистката и клавирен педагог Антонина Бонева организира концерт. На сцената заедно с нея ще музицират настоящите и ученици Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков и Димитър Михайлов, които са лауреати на десетки награди от международни конкурси. "Реших да отбележа..

публикувано на 21.04.24 в 09:05

Операта "Лястовичката" от Пучини в директно излъчване от Метрополитън опера

Създадена в късния творчески период на италианския композитор Джакомо Пучини, операта "Лястовичката" все още трудно намира път към голямата сцена. Поръчана от Виена, първоначално като оперета, тази рядко поставяна творба интригува с яркия мелодичен талант на автора си и изобилието от модерни за времето танци. Постановката, която излъчваме тази..

публикувано на 20.04.24 в 07:50

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25