Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 1 април Музей „Дом на хумора и сатирата“ в Габрово навършва 50 години

Снимка: gabrovo.bg

В  Деня на хумора и шегата 1 април Музеят на хумора и сатирата в Габрово отбелязва с откриване на изложби, концерт и лекция своята 50-годишнина.

В 11:00 часа се открива нова експозиция под наслов "Как Габрово стана столица на хумора".

Централната фигура в шаржа, който посреща посетителите в новата зала, е на Татяна Цанкова, дългогодишен директор на Дома на хумора и сатирата до 2016 г. До нея е художникът, известен най-вече с политическите си карикатури и голям приятел на музея – Тодор Цонев. В тяхната компания е дядо Миню Попа, действителен персонаж от габровските анекдоти. Тук е и Слави Бонев, дългогодишен режисьор на карнавала в Габрово. Разбира се, и Радой Ралин, както и Стефан Фъртунов, организатор, създател и пръв директор на веселата къща, а пред тях прочутият габровски зевзек Керката е надул фанфари.

Сред разказвачите на истории в тази зала е художникът Борис Димовски, оживил страниците на сборника “Габровски шеги“.

В 16:30 ч. започва лекцията на карикатуриста Чавдар Николов под мотото "Свободата да осмиваш", а в 18:00 часа се открива изложбата "Непорочните моми" -  с политически шаржове на карикатуристите от "Прас Прес" Алла и Чавдар Георгиеви, Христо Комарницки и Чавдар Николов.

В Залата на жирафите в музея от 19:00 часа започва концертът на блус-рок групата The Blue Jam Ways. Празничната програма на музея включва и целодневни занимания за деца. През целия ден най-малките посетители ще могат да участват в играта "Нарисувай ми шега".

За празника и изложбите разказва в “Нашия ден“ Маргарита Доровска, директор на Дома на хумора и сатирата в Габрово:

“Изложбата "Как Габрово стана столица на хумора" проследява разказа за Старо Габрово, първите моменти, в които габровската самоирония и типичният хумор, свързан с пестеливостта, са регистрирани в тогавашните сатирични издания. Показва какви са били габровските зевзеци в началото на ХХ век.

После проследяваме и какво се случва с хумора и карнавала след войните при установяване на социалистическата власт, какво се променя в сатирата и доколко възможността за критика продължава. Продължаваме и в най-ново време с днешните карнавали, но и с историята на Дома на хумора и сатирата.

Научихме, че е одобрен наш проект, с който ще реновираме целия трети етаж, ще направим една постоянна изложба, посветена на сатирата, но всъщност така ще имаме възможност да възстановим и прекрасната библиотека на Дома.“

Чуйте целия репортаж в звуковия файл.

Снимка: humorhouse/exhibitions


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В индианските резервати има различни пластове – някои от тях бутафорни

Любомир Кюмюрджиев, журналист, преподавател и създател на Българското общество по индианистика "Орловият кръг", разказва в "Какво се случва пътува" за своите посещения в индианските резервати на Северна Америка и за трагичната история на тяхното създаване.  "Изтласкването на индианците в Северна Америка започва още през 16-17 век. Става дума за..

публикувано на 03.08.24 в 12:04

В Дуванлии – селото на тракийските могили

Дуванлии е село в Горнотракийската низина и в него живеят 565 души. То се намира в община Калояново и е на 24 километра от областния град Пловдив. Край селото е открит един от най-важните тракийски некрополи. Той се състои от над 50 могили – от V век пр. Хр. до Римската епоха. Изследван е през 1926-1929 година под ръководството на професор Богдан Филов...

публикувано на 03.08.24 в 08:45

Нов конкурс на "Фолклорен извор": "Старите песни на нов глас"

От 1 до 4 август 2024 г. в с. Царевец, община Свищов, ще се провежда Дванадесетият Международен Фолклорен фестивал "Фолклорен извор". За първи път в рамките на фестивала ще се проведе и певческият конкурс "Старите песни на нов глас", организиран в партньорство между БНТ, БНР, сдружение "Фолклорен извор" и "Българско многогласие". Над 4000..

обновено на 02.08.24 в 11:11

Отбелязваме 121 години от Илинденско-Преображенското въстание

Илинден е денят, в който се почита Свети пророк Илия. По стар стил той се отбелязва на 2 август, а по нов – на 20 юли. Свети Илия се тачи от всички християни като най-големия библейски пророк, заедно с Моисей. Има поверие, че на този ден морето взима най-много жертви. Днес имен ден имат: Илия, Илиян, Илин, Илина, Илияна и Илко. На днешния ден..

обновено на 02.08.24 в 09:33

Театър "Феникс", където различията изчезват

В ефира на предаването "Нашият ден" гостува Пламена Янкова , ръководител на театрална формация "Феникс". Тя разказа за прераждането на формацията и за това как младежи с и без увреждания преодоляват границите помежду си чрез театралното изкуство. Изкуство срещу дискриминацията на хора с умствени затруднения Деца със СОП, или как да..

обновено на 01.08.24 в 11:12