Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомир Аламанов:

Социалните мрежи са завладени от армии от тролове

В процеса на комуникация трябва да има отговорност, а не само права

Снимка: Rawpixel

“В момента социалните мрежи са завладени от огромни армии от тролове, които ни внушават мисли и идеи, които не са наши. Това е платена армия от профили, които споделят идеи, мисли, предложения, стремейки се да облагодетелстват чужда държава.“

Това обясни в предаването “Нашият ден“ на БНР Любомир Аламанов, комуникационен експерт, който призова на страницата си във Фейсбук - “4 април да бъде "ден без тролове“ и в 4 часа и 04 минути всички онлайн издания да изключат коментарите под статиите си":

“Можем да кажем направо, че това са пропутински тролове, които целенасочено разклащат нашата убеденост в цивилизационния ни избор да сме част от западната демокрация. Случа се така, че почти всеки, който се опитва да каже нещо нормално, да каже, че ние сме част от Европа, бива нападнат, обиждат и осмиван.

Всичко това се прави с инструментите на западната демокрация, а именно правото на изразяване и свободата на словото. Тези профили употребяват правата, без да се опитват да имат и грам отговорност към това, което правят.

В процеса на комуникация трябва да има отговорност, а не само права. Именно това е нашата идея, да възприемем някакъв нов обществен договор, който да казва, че в Интернет и в социалните мрежи освен правото да се изразява мнение или да се споделят някакви възгледи, трябва да има и отговорност. Отговорността човек да се държи нормално, културно и с уважение към правата на другите.“

Любомир Аламанов

Хората се влияят от фоновия шум

“Не всеки човек има времето да се запознава подробно с всяка една информация и често се влияе от това, което споделят неговите приятели и близки. Хората са влияят от фоновия шум, от масовката на това, което се пише и споделя. Когато масово се споделя, че Путин е велик, хората започват да се разколебават в собствените си мисли, казват си – “само аз мисля по някакъв различен начин“.

Министърът на електронното управление Божанов беше споделил, че само преди две седмици са блокирали над 45 000 руски IP адреса, от които се бълва пропаганда в посока на България. Ако си представим, че всеки един от тези адреси направи по няколко профила, това са над 250 000 профила, които бълват лъжи. В един момент е много по-лесно човек да се подведе, когато вижда такава масирана атака и да помисли, че той нищо не е разбрал.“

Да изгоним трола от себе си

“Спазването на правата не е цензура, а червен светофар, който трябва да започнем да слагаме сами, за да може понякога да спираме, за да не се самоунищожим като нормално комуникиращо общество.“

Чуйте разговора в звуковия файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Легендите на сцената: Спомени от първите издания на "Аполония"

В импровизираното студио на предаването "Нашият ден" проведохме разговор с Маргарита Димитрова, директор на Празниците на изкуствата "Аполония", за миналото, настоящето и бъдещето на този значим културен фестивал. Празниците на изкуствата "Аполония" се организират от фондация "Аполония", създадена през 1991 г. Фестивалът, чийто първи издание се проведе..

публикувано на 28.08.24 в 10:23
Рашко Младенов

Началото на уличното изкуство на "Аполония": Рашко Младенов разказва

Историята на Празниците на изкуствата "Аполония" е изпълнена с уникални моменти, които са оставили траен отпечатък в културната памет на страната. Един от тях е първото участие на Рашко Младенов, заедно с Веселин Ранков и Иван Петрушинов, в уличното изкуство на фестивала през 1987 година . Това събитие бележи началото на нова традиция, която не само..

публикувано на 28.08.24 в 08:46
Проф. д.н. Любомир Стойков и д-р Петър Шойлев след защитата на дисертацията.

Избрано: Българин на 88 години с докторантура: Петър Шойлев доказва, че никога не е късно

През август в  "Нашият ден" припомняме едни от най-интересните разговори, прозвучали в ефира на предаването. Сред тях е този с 88-годишния Петър Шойлев, наскоро завършил докторантура във Факултета по журналистика на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той доказва, че никога не е късно да се учиш и да се стремиш към нови върхове...

публикувано на 27.08.24 в 11:35
На път към Черни връх

129 години от основаването на Българския туристически съюз

Преди 129 години на Черни връх е основан Българският туристически съюз от Алеко Константинов. За заветите на Щатливеца  и бъдещето на планинския туризъм в България разговаряме с Лъчезар Лазаров – изпълнителен секретар на БТС. Организираното туристическо движение цели участниците в него да опознават България, като същевременно култивират в..

публикувано на 27.08.24 в 09:57