Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Енчо Господинов: Хората трябва да знаят как да се организират в случай на бедствие

Петър Бонев: Обучението по Гражданска защита зависи от класните ръководители в момента

Снимка: БНР

Какво е състоянието на гражданската защита в страната ни, как да се решат предизвикателствата, свързани с възстановяването на бомбоубежищата, поддържането на системите за оповестяване и обучението по гражданска защита? Кои са добрите европейски и световни примери?

Темата коментира в “Нашият ден“ Енчо Господинов, хуманитарен дипломат, бивш специален съветник на еврокомисаря за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакции:

“Години наред говорим едно и също, бием камбаните, но малко неща се променят. Има положителни елементи в плановете за подготовка за бедствия, аварии, технологични заводи, но, какво ще правим, ако Европа пламне във вида, в който сега пламна Украйна и се заговори за бомбоубежища, за скривалища и т.н.

Като млад журналист, някъде в началото на 80-те години на миналия век, бях изпратен в командировка в Швейцария да пиша репортажи за вестник “Поглед“ и бях шокиран, когато в разговор с министъра на външните работи на Швейцария тогава, ми беше казано как Швейцария се готви за ядрена война.

Заведоха ме да видя едно бомбоубежище – дълбоко под земята имаше помещения, оборудване като един наш третокласен хотел – с легла, с чисти чаршафи, с вода за пиене, имаше и шоколад, който се сменял на всеки шест месеца.

Едно от нещата, които трябва да направим е обучението в училищата и в университетите, хората трябва да бъдат подготвени.

Медиите имат ключова роля, особено на Националното радио, хората трябва да знаят как да организират евакуацията си в случай на бедствие.

За поддържането на скривалищата даже ми е неудобно да говоря, има специалисти, които трябва да кажат защо сме в това положение. Защо скривалищата ни са толкова занемарени?“

Системата за ранно оповестяване

“В различните държави има различни практики за поддържане на системите за ранно оповестяване. В различните държави те се изучават и тренират даже в детските градини децата учат разпознаването на тези сигнали.“

Чуйте разговора в звуковия файл.

Темата коментира в “Нашият ден“ Петър Бонев от Координационния център за реагиране при извънредни ситуации в Брюксел:

“Службите на гражданска защита в държавите членки в момента показват изключително високо ниво на готовност. Възможностите за реакция са широкоспектърни.

От една страна, по линия на хуманитарна помощ ЕС и държавите членки са най-големият дарител в световен мащаб.

Огромно количество стоки и финансови помощи се даряват всяка година. По линия на “Гражданска защита“ Европейската комисия разработва с държавите членки различни методи и общи възможности за реакция, като координира дейностите о механизма за гражданска защита на ЕС.“

Ангажиментите на България като член на Механизма за гражданска защита на ЕС

“Нашите ангажименти са законово установени. Решението, с което е приет механизма, в част от българското законодателство, България е членка на механизма от 2001 г.

Има много случаи, в които е предоставена помощта от наша страна при различни бедствия и аварии.

Отговорностите на страните членки са приети още 1949 г. с “Женевската конвенция“.


Как да се оптимизират системите?

“Системите, свързани с гражданска защита у нас, са обвързани с финансовата част. Страната не е с големи възможности, но въпреки това разполага със системи за ранно оповестяване – сиренната система, която се тества на 1 април и на 1 октомври.

Като страна членка на ЕС имаме достъп и до общите системи за информация, както при наводнения, горски пожари и радиационни опасности.

В момента в законодателството в България е разписано, че кметовете са ръководителите на място, тези, които най-добре познават района, жителите и т.н. Как ще бъде установено е въпрос на законодателя да прецени.

Още в най-ранна възраст трябва да бъдат залегнали в образованието основните навици на най-малките за реагиране. Това трябва да стане навик. В момента обучението по темата в голяма степен зависи от класните ръководители.“

Чуйте разговора в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Етиката като инструмент за посрещане на бъдещето

Етически комисии, етически стандарти, етически кодекси биват формирани във все повече тясноспециализирани полета – медицина виртуални пространства, експерименти и прочее – като опит за превръщане на етиката в инструмент за взимане на решения.   Неизбежен ли е прогресът и дали онова, в което виждаме положителна промяна днес, няма да се окаже в..

публикувано на 01.10.24 в 12:10

Кристина Божилова: Нидерландия остава водеща дестинация за българските студенти

Изложението "Световно образование" предоставя чудесна възможност за задълбочаване на познанията относно тенденциите в образователната сфера, както и за отговор на редица въпроси – запазва ли се интересът към образование в чужбина, дали България се утвърждава като привлекателна дестинация за обучение, продължава ли Нидерландия да бъде лидер и..

публикувано на 01.10.24 в 11:26
Юлияна Антонова-Мурата

Юлияна Антонова-Мурата представя "Хай, хай, Япония": Уроци за радостта в ежедневието

Юлияна Антонова-Мурата разказа с топлина и лични примери за своята втора родина – Япония, като сподели, че не е търсила сензации в историите си, нито е сравнявала Япония с България . Тя подчерта, че историите в книгата "Хай, хай, Япония" са простички и човешки, без да се стреми към сензационност или драматизъм. За нея е важно да предаде усещането..

обновено на 01.10.24 в 11:18

Българският застрахователен пазар през 2024 година

Днес се връчват наградите "Застраховател на годината" – празник за всички служители в застрахователния сектор. Гост в "Нашият ден" е Мария Велева , изпълнителен директор на дружеството, което миналата година получи награда за цялостен принос в застрахователното посредничество. Велева запознава слушателите със състоянието на..

публикувано на 01.10.24 в 10:11

Днес се връчват наградите "Застраховател на годината"

Днес  за 16-та поредна година се връчват наградите "Застраховател на годината" . Награда ще бъде присъдена за пенсионноосигурително дружество на годината и за застрахователен брокер на годината, като отличени ще бъдат най-добрите компании в сектора. Организатори на събитието са Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), Асоциацията на..

публикувано на 01.10.24 в 09:16