Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвъртък, 7 април

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
„Поручик Бенц“ от Димитър Димов – 34 част

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Без мечти не заспивай
водещи: Лина Мачева, Юлия Гатдерова
• Гостува проф. д-р Веселина Раева, ръководител на магистърска програма „Публична реч“ в Национална академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“. Разговор за работата и професионалния и опит.
• Представяне на рубриките „Нощна астрология“, „Време само за жени“ и „Кутията на Пандора“.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам – Концертна версия
водещ: Цвети Бахариева
Първата част на концертния албум „Live at the Royal Albert Hall“ на кръга от музиканти Snarky Puppy.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Автентичен фолклор и уърлд от Словения и Хърватия. Участват: „Вруя фром Истрия”, Мария Йерас, Треза Кюхар, Брина Вогелник и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Софийски духов оркестър, Нели Андреева, братя Виденови и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Новата червена шапчица“, автор: дете

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
„Имитаторът на животни“, по бенгалска приказка

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещ: Ивана Мурджева
• България и светът на този ден: По случай Световния ден на здравето Медицински университет - Пловдив ще представи изложбата „Завръщане към корените“ с картини на доц. д-р Георги Томов, преподавател във Факултета по дентална медицина и документалния филм „Забрава“ за д-р Стефан Черкезов, спасил четиридесет и седем души от горящ автобус през 1963 година.
• Жилищната политика в България и нейните рефлексии към най-уязвимите групи. Доклад на сдружение „Лекари на света“ и фондация „Абе Пиер“. Разговор с Росица Кратункова, съавтор на доклада.
• Главен герой
• Минути на редактора: Архитектите от фондация „Колективът“ спечелиха финансиране на стойност 461 100 лв. в конкурса „София избира зеленото“, за реализирането на проекта „Речен площад „Лъвов мост“. Как коритото на река Владайска под кръговото движение на Лъвов мост ще се превърне в атрактивно място за софиянци? Интервю с Мартин Янков, основател на фондация „Колективът“.
• Какво се случва със собствеността, как се развива законодателната рамка и как тя влияе върху обществените отношения. Защо в важен Законът за собствеността? Конференция на Висшия адвокатски съвет и Центъра за обучение на адвокати, под патронажа  на председателя на Народното събрание „70 години от приемането на Закона за собствеността“. Коментар на адв. Валя Гигова, член на Висшия адвокатски съвет.
• Какво се случва в строителния сектор след непрекъснато променящите се цени и недостига на материали? Има ли застой на пазара на недвижими имоти или се наблюдава повишен потребителски интерес? Реакциите и прогнозите на бранша.
• Сигурни всеки ден: Има ли сигурни инвестиции по време на криза, кои са най-предпочитаните сектори и какво да правим с обезценяващите се спестявания? Интервю с Тихомир Тошев, финансов консултант.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Музикална мрежа
водещ: Маргарита Заберска
Албумът Gruv Kid от 2020 г. на Джъстин-Лий Шулц – кийбордист и мултиинструменталист от Йоханесбург, Южна Африка.
В него младият музикант изпълнява авторски пиеси на баща си джаз китаристът Джулиъс Шултс, както и такива на Джеймс Лойд, Стиви Уондър и Боб Джеймс.
С участието на гост музикантите: Джералд Олбрайт, Джонатан Бътлър, Харви Мейсън, Джером Наджий Рашид, Боб Джеймс, групите Pieces Of A Dream, FunkyardX, Джеф Лорбър, Пол Джаксън младши, Алекс Ал, Брандън „Таз“ Нидерауер и Майкъл Пипокиня.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водеща: Силвия Чолева
• Започва кинофествалът „Мастър оф арт“ – разговор с Найо Тицин
• За първи път – „Текстът говори на Автора” – литературно-театрален формат на режисьора Марий Росен за галерия „Прегърни ме”
• „Гардеробът“ на Олга Токарчук представя преводачът Крум Крумов
• Репортаж от представянето на романа „Прощално танго” на украинския писател Юрий Винничук в Шумен
• Разговор с Владислав Христов, който стана първият българин носител на наградата „Haiku Hike“, организирана от Университета в Аризона, това е третото му международно отличие от началото на годината.
• Изложба на Веско Велев в галерия „Контраст“
• Чуй Антон Митов!

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед – Музикални легенди
водещ: Мануела Манчева
Представяне на легендарния британски валдхорнист от ХХ век Денис Брейн.

от 15.10 до 16.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Лабиринти на познанието
водещ: Василена Мирчева
• В близост до 12 април – Международния ден на космонавтиката и авиацията и 43 години от полета на първия български космонавт на 10 април 1979 г. започваме поредица разговори с учените от Института по космически изследвания и технологии към БАН във връзка с 50-годишнината му.
Гостуват: проф. Йорданка Семкова, Валери Васев, който отговаря за връзките с обществеността на института и проф. дфн Цветан Дачев, началник на секция по „Слънчево-земна физика“ и един от отличените 49 български учени в авторитетната ранглиста на Станфордския университет за най-влиятелни учени в света.
• Науката не спи: също на космическа вълна с плановете на частните космически компании да подменят изцяло модулите на Международната космическа станция до 2027 г.

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
водещ: Даниела Найденова
Поредица „Карнавална музика“. Карнавал във Венеция

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Яна Пункина
Има ли място независимата сцена под шапката на НДК?
Как оцеляват Театър „Азарян“ и Пространството за съвременен танц и пърформънс „ДНК“ при новите условия, които Националният дворец на културата поставя, как Дворецът би могъл да се справи с финансовите си затруднения и има ли изход от създалата се ситуация? Мнения и коментари за бъдещето на ДНК от:
• Илко Ганев, PR на Съюза на артистите в България.
• Мира Тодорова, артистичен директор на ДНК.
• Пени Раева, изпълнителен директор на ДНК.
• Независими артисти, работили с ДНК.
• Ангелина Грозева следи казуса с Театър „Азарян“.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Портрети
водещ: Илка Димитрова
Представяне на прочутите инструменталисти: Теодосий Спасов (кавал) и Христина Белева (гъдулка).

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Метроном
водещ: Валерия Христова
• Ансамбъл „КласикАрт“ разказват за програмата и участниците в концерта им озаглавен „Пролетен бал“ на 10 април.
• Мария Митева за съвместния концерта заедно с Евгения Радославова на 11 април и представянето на новия диск „Ways” в Стара Загора.
• Калина Василева за програмата на Симфониета - Шумен през месец април.
• Елена Драгостинова за предстоящите събития през месец април на Музикалния център - Музей „Борис Христов“.
• Документален запис от концерт на струнен квартет „Vision”, състоял се в рамките на Международния музикален фестивал „Мартенски музикални дни“ Русе.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Милена Воденичарова
• За последните постижения на епигенетиката, забавянето на стареенето и как начинът на живот може да управлява гените ни – разговор с д-р Милена Георгиева.
• А сега внимавайте: новия албум на Dropkick Murphys

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Джаз клуб
водещ: Кристиян Бояджиев
Тромпетисти – 2. Изпълнения на: Джеймс Морисън, Дон Елис, Лю Солоу, Чък Уинфийлд, Крис Боти, Фреди Хъбърд, Чат Бейкър



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделя, 1 септември

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Гойя" от Лион Фойхтвангер от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика Избрано от "Дамско парти" и "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения..

публикувано на 31.08.24 в 08:15

Събота, 31 август

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража Водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна..

публикувано на 30.08.24 в 16:50

Петък, 30 август

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция от 0.30 до 2.00 часа Музикален Среднощен радиоекспрес от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 29.08.24 в 08:10

Четвъртък, 29 август

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 39 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Музикален Среднощен радиоекспрес от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Четвъртъците са по-разнородни и следват обещанието за актуалност: от посветения на Пако де Лусия дуетен албум на Диего Амадор..

публикувано на 28.08.24 в 08:23

Сряда, 28 август

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 38 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Музикален Среднощен радиоекспрес Редактор: Александър Янев "Плейлистите на машинистите" – "Форинър". от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Средите са различни фасети на филмов джаз. От суинга във..

публикувано на 27.08.24 в 14:23