Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Царев брод – село с богата история, различни етноси и религии

4
Кметството в село Царев брод
Снимка: Валери Леков

Село Царев брод се намира на 10 километра от общинския си център - гр. Шумен и в него живеят над 1300 човека.

За древната му история говорят деветте могили, намиращи се около него. През 1926 г. от иманяри е разкопана Дядо Стояновата могила, но вместо съкровище в нея са открити две огромни каменни статуи на мъж и жена. В съседна могила са открити и 5 гроба. Могилите са определени като тракийски семейни некрополи, а всички находки от тях се съхраняват в историческия музей в Шумен.

Първият католически манастир на сестрите-бенедиктинки в България
Римляните също са оставили в района своя отпечатък. Намерени са предимно монети и надгробен паметник – мраморна плоча с латински надпис, който също е в Шуменския исторически музей.

Първото и най-старо известно наименование на населеното място е Яница, което след това преминава в Еница. И след различни турски наименования през 1934 г. селото приема името Царев брод.

Кметът Стефан Живков и Анна Михайлова, читалищен секретар
Още за миналото и настоящето на населеното място, за интересните му жители (дошли да живеят в него не само от всички кътчета на страната ни, но и от чужди държави), за читалището, католическия манастир, поминъка, малките радости и проблемите – в звуковия файл.

Снимки: Валери Леков

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Спас Кьосев: За хората и капитала

Познат и обичан телевизионен водещ от БНТ, който неотдавна направи завой в кариерата си и избра да работи за предприемаческата и стартъп екосистема. Цели 17 години той води новините на БНТ. Едновременно с това е репортер, редактор, сценарист, автор на документални филми. 8 години е автор и водещ на повече от 600 броя на публицистичното риалити "БНТ..

публикувано на 05.07.22 в 15:40

Владимир Симеонов: Да си човек с човека

Вероятно мнозина си спомнят неговата благородна постъпка отпреди два месеца, когато той намери и върна сумата от 140 хиляди лева. Владимир определя себе си като богат човек, притежател на най-ценното – семейството, детето, очите и ръцете си. Казва, че по-голямо богатство от това няма. Не разбира интереса към себе си и не определя постъпката си като..

публикувано на 05.07.22 в 14:50

"Джулай" за бургаските пеликани

Ако има нещо в световната история, което е абсолютно безспорно, че е 100% българско дело, то това е честването на 1 юли и празникът, наречен "Джулай"! Ще научите куп подробности относно началото, а и нашите лични спомени за събитието. А две дами от Бургас, Радостина Ценова и Борислава Симова, ще ви разкажат за инициативата "Пеликани канят",..

публикувано на 05.07.22 в 10:05

Без път до дома – немислим, но възможен казус

Борис  Махлелиев е  наш съграждани, който беше напът да остане без път до дома си. Дом, който семейството му обитава повече от 50 години. Уведомили го, че са се появили нови собственици на съседния парцел, а старият път ненадейно се оказал част от този парцел.  До неотдавна мястото е било гора, но боровете изчезнали. За да запази пътя до дома..

публикувано на 05.07.22 в 09:43

Спомен за Николай Бинев

Николай Димитров Бинев  е български театрален  киноактьор и певец. Роден на 5 юли 1934 г. в Сливен, починал на 8 декември 2003 г. в София. През 1958 г. завършва  ВИТИЗ  в класа на професор Кръстьо Мирски. Прочут е с многобройните си кино и театрални превъплъщения, както и с отдадената си работа за Младежкия театър . Дебютира с Андрей..

публикувано на 05.07.22 в 08:49