Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Царев брод – село с богата история, различни етноси и религии

4
Кметството в село Царев брод
Снимка: Валери Леков

Село Царев брод се намира на 10 километра от общинския си център - гр. Шумен и в него живеят над 1300 човека.

За древната му история говорят деветте могили, намиращи се около него. През 1926 г. от иманяри е разкопана Дядо Стояновата могила, но вместо съкровище в нея са открити две огромни каменни статуи на мъж и жена. В съседна могила са открити и 5 гроба. Могилите са определени като тракийски семейни некрополи, а всички находки от тях се съхраняват в историческия музей в Шумен.

Първият католически манастир на сестрите-бенедиктинки в България
Римляните също са оставили в района своя отпечатък. Намерени са предимно монети и надгробен паметник – мраморна плоча с латински надпис, който също е в Шуменския исторически музей.

Първото и най-старо известно наименование на населеното място е Яница, което след това преминава в Еница. И след различни турски наименования през 1934 г. селото приема името Царев брод.

Кметът Стефан Живков и Анна Михайлова, читалищен секретар
Още за миналото и настоящето на населеното място, за интересните му жители (дошли да живеят в него не само от всички кътчета на страната ни, но и от чужди държави), за читалището, католическия манастир, поминъка, малките радости и проблемите – в звуковия файл.

Снимки: Валери Леков

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Веселина Вълканова: СУ все повече се отваря към света

Софийският университет "Свети Климент Охридски" отбелязва своя 135-годишен юбилей с голяма празнична церемония. Откриването на академичната година е особено вълнуващо събитие за студентите и преподавателите на университета, което традиционно се отбелязва с празнично шествие. Шествието, което събира хиляди участници, започва в 10.00 часа пред..

публикувано на 02.10.23 в 15:59

Проф. Боян Биолчев: Нивото на СУ е близо до европейските стандарти

Софийски университет "Свети Климент Охридски" отбелязва 135 години от създаването си.  Откриването на академичната година е особено вълнуващо събитие за студентите и преподавателите на университета. Традиционно този ден се отбелязва с празнично шествие, което започва в 10.00 часа от Ректората на Софийския университет и преминава през някои от..

публикувано на 02.10.23 в 11:01
Сергий Кузан и Николета Атанасова

Сергий Кузан: Всякакви призиви за мир всъщност са призиви за капитулация

Как руската пропаганда завладява обществата през медиите и политиците. Какъв е опитът на Украйна срещу дезинформацията. Как се разследват военни престъпления по време на война? За всичко това разказва Сергий Кузан , председател на Украинския център за сигурност и сътрудничество за военните престъпления . "Руснаците си поставят за основна цел..

публикувано на 02.10.23 в 09:00

Усмихнете се! Днес е Световният ден на усмивката

Всеки първи петък на октомври се отбелязва Световният ден на усмивката, един чудесен повод да се изразим с най-прекрасния жест – усмивката. Инициатор на този невероятен празник е американският график Харви Бел , известен със създаването на популярното усмихнато емотиконче, което всички обичаме и използваме в ежедневната си комуникация. Още от..

публикувано на 02.10.23 в 08:42