Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хармонията между книга и шрифт

Първа по рода си научна интердисциплинарна конференция „Книга и шрифт. Традиция и съвременност“ се проведе в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ на 8 и 9 април. Тя събра специалисти по история на писмото, палеографи, шрифтови дизайнери и художници.

„Много горещи дебати предизвика конференцията – казва доц. Надежда Александрова, преподавател в СУ “Св. Климент Охридски“ и председател на Българското общество за проучване на 18 век. – Залата беше пълна с млади хора, докторанти от Университетите, млади художници и дизайнери. Ако говорим, че младите хора не се интересуват от това да продължат делото на учените и на графичните дизайнери – нашата конференция обори това. Когато един изследовател, да речем медиавист посегне към един дигитален шрифт, за да предаде по-автентично писмото на някой книжовник, то той среща технически и други проблеми, за да се справи с  хармонизацията между шрифта, ръката на книжовника и своя собствен научен текст. Дали обаче шрифтовете, които използваме са подходящи? Дали не е по-добре да преминем към българската форма на кирилицата? Знаем ли ние откъде да я свалим на нашия компютър?"


Едноименна изложба се откри паралелно с конференцията в СБХ, на Шипка 6 , Поли Муканова, преподавател в катедра „Библиотечни науки“, ръководител на секция „Книга и общество“ към Университетска младежка академия за управление на знанията при УниБИТ казва , че там, можем да видим шрифта в неговата реална употреба в книгоиздаването. “Към изложбата има и панел, който е свързан с книжовната култура и традиция. До каква е степен е важен шрифта за книгата- вековната история на шрифта в повечето случаи е подчинена на прагматизма и строгата функционалност.“

„Всеки елемент от старите български книги и ръкописи подлежи на специфично изследване – казва още Поли Муканова – приписките например са ръкописни индивидуални бележки и в една книга може да има такива от различни векове. Традицията на българската ръкописна книга е много дълга у нас, тя продължава почти до края на 19 век, паралелно с печатната традиция.“

Очаква се докладите от Конференцията „Книга и шрифт. Традиция и съвременност“ да бъдат публикувани и в специален сборник.

Чуйте доц. Надежда Александрова и Поли Муканова в „Какво се случва“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За музикалната поема "Рилският пустинник" и нуждата от духовна храна

По повод 100-годишнината от освещаването на храм-паметник "Св. Александър Невски" на 26, 27 и 18 юли пред Патриаршеската катедралата ще бъде представен концерт-спектакълът "Рилският пустинник".  За духовната музикална поема и необходимостта от духовен компас в едно смутно време в "Нашият ден" говори отец Кирил Попов – композитор, диригент,..

публикувано на 09.07.24 в 11:13
Лъчезар Тошев (вляво) и Емил Янев

Там, където Дунав студен край Тракия минава

В епизод 549 "Трамвай по желание" поставя на вниманието на своята публика една от най-значимите фигури на Ренесанса Пиер дьо Ронсар. През тази година светът отбелязва 500 г. от рождението на великия поет, вдъхновител на Плеядата, знаменитото поетическо обединение във Франция през XVI в., и радетел за обновлението на френския език. Любопитно е, че..

публикувано на 09.07.24 в 10:10
Проф. Красимир Станчев

Проф. Красимир Станчев: Азбука, език, идентичност

За Кирило-Методиевото дело, Международната конференция "Азбука, език, идентичност" и съхранението на българската култура извън пределите на България – разговор в "Нашият ден" с проф. Красимир Станчев , виден славист, преподавател по славянска филология в Трети римски университет и академик от Академия "Амброзиана" в Милано.   Двудневният..

публикувано на 09.07.24 в 09:36

Глухите деца влизат в приказния свят чрез театър

Театралният видеопроект "Изиграй ми приказка" провокира любопитството на глухите деца към художествената литература и изкуството. Повече за проекта, неговите цели, както и за очакваните резултати в "Нашият ден" разказва Албена Тагарева , директор на фондация "Арт бюро", инициатор на проекта. Етапите на проекта "Изиграй ми приказка" са..

публикувано на 09.07.24 в 08:36
Китана Гигова (вляво) и Теодора Церовска

Лесно ли се илюстрира романът "Под игото"?

На 8 юли 2024 г. в рубриката "Радиоколекция" на Радиотеатъра, започваща в 0.15 часа, която се излъчва по програма "Христо Ботев", тръгва феноменален проект: "Под игото" на Иван Вазов под адаптацията на актьора Руси Чанев. Тя е насочена към българчетата, които живеят извън пределите на България. За предизвикателството да илюстрираш най-популярното..

публикувано на 08.07.24 в 16:57