Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петък, 15 април

| обновено на 14.04.22 в 14:11

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
„Поручик Бенц“ от Димитър Димов – 40 част

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Последно повикване
водещи: Калина Станева, Йоланта Попова
Колко са днес хората, които могат да разкажат за своя род, за миналото на предците си? Кой си ти, ако биографията ти започва от вчера, ако не знаеш откъде си, от чии си?
Сценаристът Георги Проданов пита „Ти знаеш ли от кой "Джинс" си?“

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Диляна Трачева
БНР топ 20
Класация за български песни

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Можете да се насладите на блуграс, кънтри и кънтри блус от САЩ. Изпълнението е на: „Сиера Хъл”, Джон Боудън, „Аризона Смоук Ревю”, Мери Ан Кенеди и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Любомир Гешковски, Цветанка Варимезова, Илия Аргирова, Денислав Алексиев, Кремена Станчева и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Тинтява“, по българска легенда

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
„Котенцето Златоочка“ от Анелиз Шулц

от 8.06 до 10.00 часа
Нашият ден
водещ: Александър Райчев
• България и светът на този ден: В Световния ден на културата и изкуствата представяме научния труд „Авторовият знак като самоидентификация във визуалните изкуства от античността до XX век“ на проф. Зарко Ждраков, катедра „Изкуствознние“, дисциплина история на българското изкуство
• Цените на храните ще продължават да растат – очаква ли ни глобална продоволствена криза? – репортаж на Наталия Ганчовска  
• Въвеждане на диференцирано ДДС в България? – коментар по темата на Яна Иванова, председател на сдружение „Храни и напитки България“ и икономистът Румен Гълъбинов
• Главен герой: Васил Петров е мениджмънт консултант и повече от 12 години прилага методи за подобрение във водещи компании от различни браншове в Европа, Азия и САЩ – услуги, авиация, производство и разработване на софтуер.
• Минути на редактора: 72 години българо-виетнамски отношения. История и перспективи

от 10.05 до 11.00 часа
Законът и Темида
водещ: Анелия Торошанова
Ще бъде ли дадена „зелена светлина“ на проекта за завод край село Върбовка, община Павликени за каменна вата с инсталация за изгаряне на 430 000 тона отпадъци годишно? Какви са рисковете за природата и здравето на хората? Каква е административната и процедурна хронология по казуса до момента? Има ли конфликт със стратегията за управление на отпадъците?
Събеседници:
• хората от с. Върбовка;
• кметът на Върбовка Ивелин Розинов;
• кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов;
• председателят на Общинския съвет в Павликени Христо Кавалски;
• общинският съветник от Павликени Цанко Цонев;
• инж. Мая Радева, директор на РИОСВ Велико Търново;
• Владислав Иванов, председател на Инициативен комитет „За Велико Търново“;
• представители на инициативен комитет „За Павликени“
Ще потърсим за коментар и представител на инвеститора – Тодор Тодоров, ръководител на проекта.
Коментар по темата на Данита Заричинова от сдружение „За Земята“.
Темата ще бъде с продължение и в следващо издание на предаването – на 29 април, с участието на граждани и експерти от община Севлиево, земеделски производители и на хората от с. Младен.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – По делтата
водещ: Албена Велева
• На фокус – След двугодишно прекъсване, между 14 и 16 април фестивалът „Благоевград Blues & Jazz“ се завръща със своето шесто издание. Какво се случва там ще разберем от колегата Сибила Лилова.
• Нов албум - Васко Кръпката и Подуене Блус Бенд с нов албум - „Не се продава“
• Нови сингли
• Рожденици

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Таня Димова
• Българската следа в световната филмова музика – разговор с композиторката Пенка Кунева, част от екипа на документалния филм „Жени воини: Гласове на промяната“, спечелил „Грами“ за най-добра класическа колекция
• Италианското списание „Eyeshot“ посвещава първото си издание за тази година на българската стрийт фотография – разговор с двама от представените фотографи в него Свилен Начев и Пенко Скумов.
• „Три цвята“ от Греди Асса в галерия „Интро“ – художникът разказва за благотворителната си изложба, средствата от която ще бъдат изпратени за нуждаещите се в Украйна.
• „Дамата с камелиите“ на сцената на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ във Варна – разговор с режисьорката Маргарита Мачева, директор на Благоевградския театър.
• Росен Димитров представя новата си стихосбирка „Лебедът, който изядохме“.
• Радиотеатърът с премиера за деца – постановката представя редакторът Александър Христов.

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед – Звезден експрес
водещ: Даниела Найденова
Мюзикълът „Завръщане на забранената планета“ на Боб Карлтън по „Бурята“ на Шекспир

от 15.10 до 16.30 часа
Мрежата
водещ: Николета Атанасова
• Каква е разликата между журналистиката на пропагандата и журналистиката на мнението. Събеседник: проф. Димитър Вацов, главен редактор на сп. „Критика и хуманизъм“, преподавател по философия в НБУ
• Разследващи журналисти от The New York Times излязоха с 9 минутен филм за войната в Украйна, „сглобен“ само по мета данни – звукови файлове и снимки. Какво е open-source journalism (журналистика на данните) и до колко достоверна е тя? Събеседник: Атанас Чобанов, главен редактор на разследващия сайт Bird.
• Медиен или политически е казусът с предложението на ИТН Мартин Карбовски да бъде член на СЕМ? Събеседник: Ирина Недева, председател на АЕЖ (Асоциация на европейските журналисти) - България.
• EURACTIV България организираха конференция на тема: „Войната в Украйна и рисковете за Западните Балкани“. Как политиците от региона използват войната в Украйна? Събеседник: Георги Готев, главен редактор на EURACTIV България

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
водещ: Елена Хубанова
В зората на Ораторията – с музика от Емилио ди Кавалиери, Джакомо Карисими, Алесандро Скарлати, Георг Филип Телеман и Йохан Матезон.

от 17.00 до 18.00 часа
„Ефир приключение”: И рибар съм, и ловец съм
водещи: Росен Мирчев, Асен Масларски
15 април е ключов в живота на всеки рибар. От тази дата влиза в сила забраната за риболов и водните обитатели ще бъдат оставени на спокойствие за размножителния им период.
Гости: Георги Михайлов, председател на УС на Българската федерация по риболовни спортове; Станил Йотов, отговорник за връзките с обществеността, и Ивайло Христов, член на УС и председател на секцията по риболов на лед към БФРС, с които ще си говорим за развитието на риболовните спортове в България, за настоящата и бъдеща дейност на Федерацията, както и за редица наболели и нерешени проблеми с опазването на рибното богатство на България.

от 18.30 до 19.30 часа
БНР представя
водещ: Цвети Бахариева
Документални записи от концерта “Yes and No” на саксофониста и композитор Томи Смит и Биг бенда на БНР, дирижиран от Антони Дончев. Събитието се състоя на 11 май 2017 в Първо студио на БНР.

от 19.30 до 21.30 часа
Музикални вечери
водещ: Цветелина Начева
Свири пианистката Тамара Янкова.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Цветан Цветанов
• Comfort Club – българската зин-сцена на английски език – представяне на текстовете в третия брой на независимото списание за алтернативна култура.
• Нови издания на лейбъла за съвременна некомерсиална електронна музика „Амек“.
• За предстоящия концерт на американската продуцентка на съвременна електронна музика Хиро Коне в София – гости: Ангел Симитчиев и Иван Шопов.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Български изпълнители
водещ: Мария Вълчанова
Представяме Петя Бъговска, контрабас.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделя, 28 април

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Нежна е нощта" от Франсис Скот Фицджералд от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Хоум офис". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на..

публикувано на 27.04.24 в 08:35

Събота, 27 април

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Концептуални албуми: "Great Wide Nothing" и тяхното разбиране за катарзиса - "Hymns for Hungry Spirits, Vol. I, Vol. II". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 26.04.24 в 18:32

Петък, 26 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Хайку от Людмила Христова от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Надежда Атанасова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен..

публикувано на 25.04.24 в 09:35

Четвъртък, 25 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "На геврека в дупката", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Втора част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00..

публикувано на 24.04.24 в 08:20

Сряда, 24 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Будител за лично ползване", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 23.04.24 в 15:02