Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Културата на бързи обороти –11 - 17 април

15-то издание на проекта "Арт позитив" с тема "Свобода" в галерия "Капана" на ГХГ - Пловдив
Снимка: ГХГ - Пловдив

"Културата на бързи обороти" предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма "Христо Ботев" за седмицата 11 - 17 април. Това са някои от акцентите в предаването от десети април:

Съюзът на българските писатели ще раздаде традиционните си награди за литература за 100-тен път в навечерието на 24 май. Тази година категориите са: награда за роман, за кратка проза, поезия, есеистика и публицистика, литературна критика, драматургия, литература за деца, хумор и сатира. Творбите трябва да са издадени между 1 януари 31 декември 2021 г.

Министерството на културата обяви официално резултата от проведения конкурс за нов директор на Драматичния театър "Сава Огнянов" в Русе –режисьорът Боян Иванов е избран да ръководи Русенския театър в следващите четири години.

25 автора участват в 15-ото издание на "Арт Позитив", което се открива в галерия "Капана". Надсловът на експозицията е "Свобода". С темата участниците в изложбата призовават да се отърсим от прекомерния си фокус върху пандемията и да погледнем в пълнотата на така наболелия и безкрайно сложен въпрос за свободата – ключ към един по-добър свят. "Арт Позитив" е проект на сдружение "Изкуство днес".

Миналата седмица Министерството на културата изненада сектора с кризисен ПР и един не твърде добре премерен министерски пърформанс. Това на фона на липсваща Национална стратегия за култура и планът в следващите години бюджетите да намаляват. Оставка подаде заместник-министърът на културата с ресор "недвижимо културно наследство" арх. Бойко Кадинов. Мотивът му – липсата на реформи в министерството.

Композиторката Пенка Кунева, която създава музика за десетки холивудски филми – като "Трансформърс", "Матрицата" и "Ангели и демони", спечели "Грами" за работата си по документалния филм "Жени воини: Гласове на промяната". Филмът е създаден по идея на диригентката Ейми Андерсън, която е и продуцент на албума към него. Дискът е посветен на 60 активисти, които са се борили за правата и свободата на жените по света. В него участват няколко водещи съвременни жени композиторки на филмова и медийна музика, сред които е и Пенка Кунева. Половината от композициите в наградения албум, и по-точно седем от тях, са написани от нея. Пенка Кунева за силата на филмовата музика:

Подробности по тези теми и още културни новини чуйте в предаването от десети април.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спомени за телекоми, банки и още нещо

Редакция "Хумор и сатира" съхранява памет за почти 70 години назад, към която се връщаме често в "Голямата къща на смешните хора" – кога по-отдавна, а кога както този път в по-скорошни години. Тази неделя (3 март) след новините в 18 ще чуем: "Истинските новини" – предложението за данък свръхпечалба и спомени за телекоми, банки и хора...

публикувано на 02.03.24 в 09:25

Книгата, посветена на любовта на Ленард Коен

Излезе на български новата книга "Танцувай с мен. Ленард Коен и неговата голяма любов". Тя е на успешната писателска двойка, която пише под псевдонима Силвия Франк, създадена от психоложката и художничка Силвия Вандермер и етнологът Франк Майерверт. Книгата е посветена на любовта на световноизвестният композитор, поет и певец Ленард Коен към неговата..

публикувано на 02.03.24 в 08:45

Ивайло Ненов: Учениците не гъкват, когато слушат "Епопея на забравените"

В празничния 3 март актьорите от Русенския драматичен театър "Сава Огнянов" ще посрещнат публиката си със спектакъла "Епопея на забравените". По този начин трупата се включва в организираните от Община Русе чествания на националния празник на България. Постановката по една от най-значимите творби на Иван Вазов е дело на режисьора Ивайло Ненов...

публикувано на 01.03.24 в 16:05
Димитър Узунов

Въпроса за креативността с представление на Димитър Узунов

"Как да се превърнеш в Айнщайн за един час?" се завръща на сцена "Дерида" в своя нов формат. Това е един спектакъл, посветен на креативността. В новата му версия има и нови акценти. Сред тях е музика и звуков дизайн на Никола Груев-Котарашки: "Важно е да осъзнаем, че всеки може да бъде креативен. Това не е възможност само на талантливите, защото..

обновено на 01.03.24 в 13:48

Нова изложба на Вили Николов

Художникът представя своята нова изложба "Естетика Полифония" в галерия "Милениум". Експозицията включва разнообразни теми и сюжети, каквито са фолклорът, конете, легендите, самодивите, джазът и блясъкът на лъскавите музикални инструменти, разказва Вили Николов. "Третирам боите като графика и това ме отличава в най-голяма степен от другите..

публикувано на 01.03.24 в 12:25