Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на операта "Ариадна на Наксос" в Софийската опера

На 29 и 30 април са премиерните представления на операта "Ариадна на Наксос" от Рихард Щраус. Спектакълът се посвещава на 80-годишнината на голямата оперна певица Анна Томова-Синтова. Госпожа Синтова работи с изпълнителите преди година и е непрекъснато в контакт с тях, а на пресконференцията във видеовръзка пожела на всички успех. Анна Томова-Синтова е сред всепризнатите интерпретатори на оперите на Щраус, а записите ѝ са сред най-предпочитаните от оперните ценители. Самата певица изнесе великолепен концерт с арии от опери на Щраус под диригентството на Йохан Арнел през 1996 г., с който беше открит Международният конкурс за млади оперни певци, на който тя беше председател на журито. През 2000 тя изпълни и партията на Саломе в концертното изпълнение на едноименната опера.

След "Кавалерът на розата", „Саломе“ и „Електра“ това е четвъртото заглавие на Щраус, което се представя на софийската публика.


За постановката са ангажирани известни имена. Това са диригентът Евън-Алексис Крист, който представи и "Електра". Режисьор е Вера Немирова, която се завръща в София след "Момичето от Златния запад" на Пучини и "Любовен еликсир" на Доницети. Сценограф ще бъде Йенс Килиан, с когото Вера Немирова представи в Стара Загора "Африканката" на Майербер. Костюмите са на Павлина Ойстерхус, която е автор на костюмите на цяла поредица от спектаклите за деца. Хореографията ще създаде Александър Александров, директор на балетната трупа на операта.

Дългоочакваната постановка, която беше отложена заради пандемията от ноември миналата година, носи на певците много вълнение. Радостина Николаева, Цветана Бандаловска, Габриела Георгиева, Станислава Момекова, Диана Иванова, Лилия Кехайова, Мариана Цветкова, Мартин Илиев, Костадин Андреев, Атанас Младенов, Веселин Михайлов, са само малка част от трупата, която ще пресъздаде богатата палитра от образи, вплетени от Рихард Щраус и Хуго фон Хофманстал в срещата на "комедия дел арте" и "опера серия".

Световната премиера е била на 25 октомври 1912 г., като диригент е бил сам авторът, а първата изпълнителка на Ариадна е била прочутата Мария Йерица.

В звуковия файл чуйте какво споделиха Вера Немирова и някои от солистите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30

"Севилският бръснар" с нова постановка в музикалния театър на Линц

Басът Михаел Вагнер отново блесна в Музикалния театър на Линц с дебютна роля. В премиерата на "Севилският бръснар" на Росини на 20 януари тази година той изигра д-р Бартоло. Роденият в Долна Австрия Михаел Вагнер умее да убеждава не само музикално, но и театрално. В това отношение ролята му в "Севилският бръснар" му предостави най-добри условия и..

публикувано на 17.04.24 в 08:45

Лия Петрова представя Корнголд под палката на Йоханес Калицке

Родена преди 34 години в София, Лия Петрова се превърна в откритие на международната музикална сцена през 2016-а, когато спечели първата награда на конкурса"Карл Нилсен" в Дания, ръководен от майстора на пианото Николай Шепс-Знайдер. Следващите години са белязани с поредица от постижения и артистични успехи. Нейните изразителност и талант се..

публикувано на 16.04.24 в 09:30

Музиката на "Молец", която носи усещане за свобода

Един мъдър човек каза, че откакто се е появило радиото, самотата вече не била същата. А какво да кажем за музиката в такъв случай?! Какъв разговор само водим с нея, без дума да кажем. Когато душата има нужда да замълчи и търси друга душа, музиката говори като за двама. Когато живееш между невъзможности, музиката ти показва пътя. Разкрива ти..

публикувано на 16.04.24 в 08:05