Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Премиера на операта "Ариадна на Наксос" в Софийската опера

На 29 и 30 април са премиерните представления на операта "Ариадна на Наксос" от Рихард Щраус. Спектакълът се посвещава на 80-годишнината на голямата оперна певица Анна Томова-Синтова. Госпожа Синтова работи с изпълнителите преди година и е непрекъснато в контакт с тях, а на пресконференцията във видеовръзка пожела на всички успех. Анна Томова-Синтова е сред всепризнатите интерпретатори на оперите на Щраус, а записите ѝ са сред най-предпочитаните от оперните ценители. Самата певица изнесе великолепен концерт с арии от опери на Щраус под диригентството на Йохан Арнел през 1996 г., с който беше открит Международният конкурс за млади оперни певци, на който тя беше председател на журито. През 2000 тя изпълни и партията на Саломе в концертното изпълнение на едноименната опера.

След "Кавалерът на розата", „Саломе“ и „Електра“ това е четвъртото заглавие на Щраус, което се представя на софийската публика.


За постановката са ангажирани известни имена. Това са диригентът Евън-Алексис Крист, който представи и "Електра". Режисьор е Вера Немирова, която се завръща в София след "Момичето от Златния запад" на Пучини и "Любовен еликсир" на Доницети. Сценограф ще бъде Йенс Килиан, с когото Вера Немирова представи в Стара Загора "Африканката" на Майербер. Костюмите са на Павлина Ойстерхус, която е автор на костюмите на цяла поредица от спектаклите за деца. Хореографията ще създаде Александър Александров, директор на балетната трупа на операта.

Дългоочакваната постановка, която беше отложена заради пандемията от ноември миналата година, носи на певците много вълнение. Радостина Николаева, Цветана Бандаловска, Габриела Георгиева, Станислава Момекова, Диана Иванова, Лилия Кехайова, Мариана Цветкова, Мартин Илиев, Костадин Андреев, Атанас Младенов, Веселин Михайлов, са само малка част от трупата, която ще пресъздаде богатата палитра от образи, вплетени от Рихард Щраус и Хуго фон Хофманстал в срещата на "комедия дел арте" и "опера серия".

Световната премиера е била на 25 октомври 1912 г., като диригент е бил сам авторът, а първата изпълнителка на Ариадна е била прочутата Мария Йерица.

В звуковия файл чуйте какво споделиха Вера Немирова и някои от солистите.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделен следобед с осем годишни времена: Вивалди, Пиацола и Джошуа Бел

Концертната разходка из летните европейски фестивали за класическа музика в "Неделния следобед" на 3 юли завърши с една августовска вечер на 2021 година, когато в рамките на най-големия и демократичен фестивал за класическа музика в света – BBC Proms в Лондон, са представени "Осемте годишни времена" на знаменития американски цигулар Джошуа Бел и..

публикувано на 04.07.22 в 09:06

"Нос" на Шостакович, спектакъл на Баварската държавна опера

Операта "Нос" на Дмитрий Шостакович е първата му реализирана творба в този жанр. Написана е през 1927-1928 година на основата на едноименната повест на Николай Василиевич Гогол от 1836 година. Либретото е от самия композитор с добавки от Евгений Замятин, Александър Прейс и Георгий Йонин. Самият Шостакович споделя: "Когато пишех музиката, най-малко..

публикувано на 02.07.22 в 08:35

"Нос", опера в три действия от Дмитрий Шостакович

Музика: Дмитрий Шостакович Либрето: Дмитрий Шостакович, Евгений Замятин, Александър Прейс, по едноименната повест на Николай Василиевич Гогол Премиера: 18 януари 1930 г. Действащи лица: • Платон Ковальов, колежански инспектор – баритон • Иван Яковлевич, бръснар – бас • Прасковя Осиповна, негова жена – сопран • Квартален надзирател – тенор • Иван,..

публикувано на 01.07.22 в 18:44
Надежда Табакова-Димитров и Йоанна Каменарска

Среща между пиано и цигулка

В рамките на 53-тия Международен фестивал "Софийски музикални седмици" на 1 юли в камерна зала "България" ще се състои концерт на Йоанна Каменарска, цигулка, и Надежда Табакова-Димитров на пианото. В програмата са включени произведения на Бах, Рихард Щраус, Васко Абаджиев. Дуото на Йоана и Надя се събира в Хамбург преди повече от години, където..

публикувано на 01.07.22 в 14:51

Румен Бояджиев-син: Най-големият враг на изкуството е егото

Той носи името на баща си и се гордее с това, но макар и двамата да се занимават професионално с музика, твърди, че "се борят в различни жанрове". Скромен и самокритичен е и упреква сам себе си, че не проявява достатъчно самодисциплина, за да работи толкова, колкото би му се искало. В разгара на един много успешен и плодоносен творчески сезон,..

публикувано на 01.07.22 в 09:35