Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Какво представлява куклотерапията за деца

Димитра Попова
Снимка: Ангелина Грозева

В България в столицата започва курс по куклотерапия за деца от 5 до 10 години. Програмата ще работи чрез метода на кукленото изкуство и чрез танца и музиката. Куклата е начин детето да се идентифицира или конкурира с нея, може и да му е параван. Когато детето е зад паравана и куклата говори, не го интересува какво ще си мислят другите – говори куклата. А така се повишава самочувствието му, казват лекторите в курса актьорите Георги Маноел Димитров и Димитра Попова:

"Куклотерапията е вид артерапия, подобно на другите видове арттерапии – музикотерапия, приказкотерапия – използва изкуството за преодоляване на няколко програми. Работи основно с кукления театър, но обеднява и другите видове арттерапии – децата могат да пеят, да танцуват да се движат, да рисуват. 

Куклите са в живота на човека от ранна детска възраст, понякога децата се доверяват по-лесно на кукла отколкото на човек. Може децата да приемат куклата за приятел, може дори да се сравняват с нея и да я конкурират с нея, да я възпитават, или пък детето да води кукла, която му служи за параван и то става по-смело. Когато говори чрез куклата, за детето е по-лесно да изкаже всичките си тревожи. И по този начин за нас е по-лесно да помогнем на децата с нещата, които ги притесняват. Този вид образователен и терапевтичен вид терапии са развити доста в Русия и в Европа, разбира се. В България тепърва навлизат. Наистина има голям положителен ефект."

Чрез куклите децата могат да разкриват различни неща за себе си, тоест терапията не е само арт, а има и психологическо въздействие. Димитра Попова учи в специалност за образователен и терапевтичен куклен театър, вярва, че куклите могат да бъдат добри приятели на децата и да им помагат да преодоляват притесненията си. Курсът куклотерапия за деца вече започна и ще продължи до юни, очаква се и второ издание на куклотерапията през есента.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

17 големи български художници в зала “2019“ на ГХГ Пловдив

Градската художествена галерия в Пловдив представя изложбата "Утвърдени творци от ХХ век до днес". Можете да я разгледате до 28 юли. Експозицията включва произведения на 17 от най-значимите родни художници от различни поколения.  Представени са техни работи от всички жанрове – живопис, графика, скулптура.  Ето техните имена Алцек Мишев, Атанас..

публикувано на 02.07.22 в 08:45

11-ият A to JazZ с музикална програма като никоя друга досега

София отново е джаз с 11-ото издание на международния фестивал за градска култура и музика "A to JazZ".  От 1 до 3 юли фестивалът ще се фокусира върху духовното и културното преживяване на публиката, а музикалната селекция е най-добрата, която е имал в цялата си история досега – 12 артисти от 8 страни. Първото голямо име от световната музикална..

публикувано на 01.07.22 в 13:45

Мариана Попова и Веселин Плачков заедно и в спектакъл

Какво е вината? Как да преминеш през самия себе си, за да осъзнаеш вината си за това, което не искаш да бъдеш? Колко струва вината? Между живота и смъртта – в търсене заедно на отговора, преминавайки през най-нелепите ситуации от реалния живот, който невинаги е за харесване! Музика, смях и реалност. Такава заявка дава новият спектакъл на..

публикувано на 01.07.22 в 10:16

Войната на пътя, от която остава само въпросът "Защо аз?"

Последните малко повече от две години ни превърнаха в статистика. Всеки от нас става безизразна графика, която просто отминава. И ако животът ни днес се диктува от статистиката, то войната на пътя винаги е следвала тази диктатура. За България тя не говори нищо добро. Според последните данни на Евростат, изчислени през 2018 г., България е на..

публикувано на 01.07.22 в 08:45

"Фотографски експерименти" на Силвио Томов

Изложбата е историко-фотографска и представя шест техники, както стари и позабравени процеси така и нови. Нестандартен поглед към фотографията – експерименти, като опит за най-пълно себеизразяване. Зрителите ще могат да се насладят и на класически концерт. Силвио Томов за изложбата: "За мен фотографията не е хоби, нито средство за запълване на..

публикувано на 01.07.22 в 08:05