Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Урок по алтруизъм със световнопризнатия проф. Минко Балкански

Снимка: БГНЕС

"Бъди скромен, бъди добър", гласно и негласно шептят писмата на Миню Балкански до неговия син – световнопризнатия професор по физика, един от най-значимите учени на нашето време, проправил пътя на България към катедрата на света, преподавателя в университета "Пиер и Мария Кюри" в Париж – Минко Балкански.

Събрал в книга завета на баща си, днес Минко – както обича да го наричат – с радост разказва за значението на думите, които имат силата да те държат буден за живота, към който нямаш право да подхождаш по друг начин освен с уважение.

Напътствията към добрина и достойнство са побрани в "Завет – писмата на баща ми", втората книга на професора след "Устрем и воля". В нея чрез думите на големия Балкански читателят разбира какъв е бил пътят на малкия човек, осмелил се да покори както света на науката, така и този, с който всички ние се борим ежедневно.

Минко Балкански напуска бащиния дом на 17-годишна възраст. Оттогава до ден-днешен той препрочита тези над 3000 писма, за да си припомня добрия пример и самият той да не спира да се стреми да бъде такъв. Както за своите деца, така и за тези на другите, до които достига благодарение на преподавателската си дейност.


За своите почти 95
 години професорът е представял изследванията си в 34 университета в Европа и Америка и е преподавал в една голяма част от тях. Заслужил е четири пъти да бъде обявен за "Доктор хонорис кауза", носител е и на още не по-малко значими отличия – премията van Hippel, рaвнозначна на Нобел; Почетен легион, висш орден на френската република; орден "Стара планина"; командир на Полския орден за заслуги и на награда за заслуги на Индия. Въпреки това най-силно го занимава пътят на бъдещите покорители на науката. Той търси и подпомага развитието на таланта – от една страна, със създадената от него фондация "Миню Балкански", която вече 27 години пробужда интереса към културата и технологиите на младите, а от друга – с доверието, което е изградил в престижни училища и университети във Франция и по света.

Всяка година от школите на фондацията излизат по няколко млади специалисти във всички области, които достигат до най-високите нива в научните среди – с постиженията си и с това, че продължават традицията на българите във Франция, поставила началото си от самия Минко Балкански.


За всичките тези години обаче урокът, който професорът най-силно иска да предаде на другите, е този по алтруизъм. Според Минко важният жест в живота е да даваш.

"Да даваш – това е едно чудесно приключение", казва той и е убеден, че само любовта може да ни върне към обществото, от което сме и трябва да бъдем част.

"Във всеки човек има набор от добри неща, но е наша задачата да ги издирим, намерим и да им се радваме. За тази цел просто трябва да подходим към другия с интерес."

Любовта е и тази, която създава личността на проф. Минко Балкански – човекът, за когото даването е извор на щастие. Пътят на любовта за него тръгва от родителите му и писмата на баща му и стига до човека, който му придава смисъл – жената на живота му.

"Най-важната заслуга за постиженията на един човек има жената до него", каза с усмивка професорът.

Жената, която е направила Минко този, когото познаваме днес, се казва Нели. Тя е любовта, която го подкрепя и до днес.

Повече за това чуйте в звуковия файл.

"Завет – писмата на баща ми" е не просто книга, а и филм, вдъхновен от силната връзка на Миню и Минко Балкански и създаден от Албена Ненкова, директор "Програма и развитие" на фондация "Миню Балкански", и оператора Петър Димов - Българевеца. Документалният късометражен филм беше представен за първи път пред публика на 29 април, а специален гост на прожекцията беше самият професор. Или Минко, както все така продължава да обича да го наричат всички.


Снимки: БГНЕС, ФС на клуб "Перото"

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Чупим шаблони

В редакция "Хумор и сатира" традиционно сме против шаблоните, чупим ги непрестанно, но не ги изхвърляме, че може да потрябват. Тази неделя след новините в 18 това изглежда така: - Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос". - "Истинските новини" – жителите на Канарските острови се бунтуват срещу туристите,..

публикувано на 26.04.24 в 18:35
Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев

Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев танцуват на фестивала "Екселсиор" в Сиена

В навечерието на Международния ден на танца "Артефир" запознава слушателите с една вълнуваща новина от звездната карта на световния балет. Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев на Балета на Държавна опера - Стара Загора участват в 12-ия Танцов фестивал "Екселсиор" в Сиена , под артистичното ръководство на маестро Марко..

публикувано на 26.04.24 в 15:00

"Виртуални тела 2.0" – точка на пресичане между изобразителното и танцовото изкуство

Един артистичен проект, в който пластики и картини оживяват чрез танц. Състоя се премиерата на второто издание на изложбата  " Виртуални тела 2.0" в галерия "Квадрат 500" – виртуална, интерактивна експозиция, която е съвместен проект на танцова компания "Хетероподи" и Националната галерия. В "Артефир" Росен Михайлов , главен хореограф на..

публикувано на 26.04.24 в 14:15

Девети брой на списание "Но поезия"

"Списание "Но поезия" излиза отново и за кратко след неколкогодишна пауза. Това е летният брой за 2024 г. Книжка 9 за големите неща." Това четем от името на "Но редакция"-та на списанието.  Петя Хайнрих пише в редакторския си текст: "За този брой пожелахме българските поети да ни изпращат текстове, засягащи голямото. Гранд, мега, гига, хипер, супер..

публикувано на 26.04.24 в 13:34

Награда "Рицар на книгата" – шумните герои на литературата

По случай Световния ден на книгата и авторското право (23 април) Асоциация "Българска книга" връчи за двадесети пореден път наградата "Рицар на книгата" . Наградата е знак на признание за усилията, свързани с насърчаването на четенето и популяризирането на книгата. Отличието получават личности и организации, обобщени в четири категории – за..

публикувано на 26.04.24 в 13:28