Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Една модерна жена

Фигурата на Клеопатра е съизмерима с тази на Елизабет І

Снимка: БГНЕС

"Ако носът ѝ беше по-къс, днес лицето на света щеше да е различно", кисело ще каже по неин адрес един математик, живял около 18 века след нея. Коварна прелъстителка, пресметлива владетелка, пагубна красавица, чаровна умница – каква е била Клеопатра, една от най-прочутите исторически личности?

Животът и царуването на последната представителка на Птолемейската династия съвпада с повратни моменти от историята и игрите на власт между могъщи мъже като Цезар, Касий, Брут, Марк Антоний, Октавиан. С края на управлението ѝ приключва елинизмът, един от бляскавите периоди в историята.

Казват, че Клеопатра е първата жена в историята, която съумява да използва репродуктивните си способности като мъж – т.е. за да укрепи властта си.

Тя познава медицината и отровите – както знаем от историята. Била е жена с блестяща култура, режисирала е с безпогрешен усет появата си в подходящия момент на подходящото място. Съумяла е да укрепи трона си, да осигури мир и просперитет на страната си, да бъде богиня закрилница на страната си, майка на децата си и... жена.

Как да влезем в обувките ѝ и да разберем какво я е движело – вероятно този въпрос провокира Алберто Анджела, италиански антрополог, археолог и блестящ популяризатор на историята. Анджела съумява да представи интригуващо историческия фон и да приближи до нас не само "най-голямата поп-звезда на древността", но и един от решаващите европейската идентичност периоди в историята.

Чуйте разговора с Паулина Мичева за Клеопатра, Рим, Александрия и книгите на Алберто Анджела.

Алберто Анджела (р. 1962 г.) е италиански археолог, антрополог, журналист, документалист и блестящ популяризатор. От дете обикаля света с баща си, известния телевизионен журналист Пиеро Анджела, научава няколко европейски езика и придобива огромна космополитна култура. Стилът на Анджела помирява три жанра: археологическата монография (заради съдържанието), известното четиво (заради стила) и романа поради картинно пресъздадените нрави и усета за духа и атмосферата в античния свят.
Българската публика го познава от книгите му: "Един ден в Древен Рим", "IMPERIUM. Пътешествието на една монета из Римската империя", "Любов и секс в Древен Рим" и др.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Лъчезар Филчев: Ще се окаже, че образованието ни е в миналото

Обикновено, когато говорим за спътникови данни и наблюдение на Земята от Космоса, мислим за проблеми, свързани със сигурността, особено в контекста на настоящата ситуация. Истината е, че спътниковите изследвания имат множество практически приложения на Земята. Спътниковите данни могат да засекат годишното слънчево греене и на тази база да се..

публикувано на 22.05.22 в 08:20

Пътят на коприната минава през Доха

Омагьосана от коприната. Това е Анна Каранова. Тя произхожда от сливенския род Калови, чиято история стига четири поколения назад до Добри Желязков. През 30-те години на XIX век той основава първото текстилно производство на Балканите, като след това остава в историята като родоначалник на българската текстилна индустрия. Почти два века по-късно потомката..

публикувано на 21.05.22 в 09:43
Мозайка със Седмочислениците в църквата „Св. Седмочисленици“

Най-ранният словесен образ на светите Седмочисленици

Кога и как се появява образът на българските и славянските първоучители и техните ученици като група с общ култ. Въпросът кара д-р Евгени Зашев, гл.ас. в Кирило-Методиевския научен център при БАН, да потърси най-ранните писмени свидетелства за съществуването на единния образ. Открива го в една анонимна служба на гръцки език, отпечатана около 1720 г...

публикувано на 20.05.22 в 16:48
Георги Стефанов

Реалистично ли е бъдещето без фосилни горива за нас и за Европа

Покрай кризата със спрените газови доставки от Русия на дневен ред отново излезе темата за газовите находища в България. Има ли ги и може ли България да стане газово независима? "Този сегмент на проучване, добив и пласмент на изкопаеми горива е базиран така: някъде някой обявява бомбастично откритие, че е открил голямо количество, което цели..

публикувано на 20.05.22 в 13:34

Исторически тайни и срамотии

След войната обикновено победителят пише истината за нея, манипулирайки фактите, както му e изгодно. Победителите с повече историческа наглост манипулират повече, а тези с повече чувство за обективност – по-малко. Но изкушени от манипулацията са почти всички – така политиката мачка историята в услуга на пропагандата. Може би затова има скандали..

публикувано на 19.05.22 в 09:05