Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понеделник, 16 май

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Поручик Бенц" от Димитър Димов – 61 част

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Срещу понеделник
водещ: Ивана Мурджева
• Метаморфози срещу понеделник
Гости: Константин и Христина Илиеви. От изкуствознанието, галерията, градът и градския начин на живот до живота на село. Предизвикателство или пълна промяна. Изкуството да произвеждаш сам виното, което обожаваш и как да разкажеш за избора си на хората, които се страхуват да променят и най-малкото в ритъма на живота си.
• Въведение в понеделник: Какво да очакваме от седмицата.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
Джаз

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Традиционна музика и уърлд от френския полуостров Бретан. Изпълнението е на Ян Фанх Кеменер, гайдарят Жан-Ив льо Папе, Алън Стивел, "Певар Ден" и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Георги Добрев, Гергана Дачинова, Лазар Налбантов, Нели Андреева, Бисер Соколов  и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"И измислиците понякога помагат", по грузинска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Хоботчо" от Ценка Кучева

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещи: Таня Любенова, Мария Мира Христова
• България и светът на този ден: На 16 май предстои пълно лунно затъмнение – повече за явлението, за календара и свързаните с тях любопитни факти в Международния ден на светлината. Събеседник: Пенчо Маркишки, астроном в катедра "Астрономия" във Физическия факултет на СУ.
• Международен ден на светлината – светлина за украинските деца у нас. Български електронни обучения за деца вече са достъпни на украински език. Повече за целта на курсовете и тяхната разработка – интервю с д-р Ралица Дойчинова, психолог и експерт електронни обучения.
• Обзор от ССБ
• Главен герой: Светлозар Желев и представяне на сборника "Любовта за напреднали".
• Подкаст: Поколението Z или колко е лесно да мигрираш? За бъдещето на Европа и на Европейския съюз миграцията или иначе казано свободното движение на хора, е ключов фактор. Автор: Доротея Николова.
• Предаването се излъчва директно от Регионалния исторически музей в София, и на Фейсбук страниците на БНР, Наследство БГ и музеите, които участват в дискусията.
Дискусионен клуб Terra Култура: Виртуалният музей
Българските музеи се спасяват сами? Какви са необходимите законодателни промени във връзка с дигитализацията на културно наследство? Кой се страхува от виртуален музей и доколко той е в конфликт с реалния? – само част от въпросите във втората от поредицата майски дискусии в ефира на програма "Христо Ботев" с участието на: доц. Венета Ханджийска, директор на Регионалния исторически музей София; д-р Екатерина Цекова, директор на Националния политехнически музей; д-р Павел Стоев, директор на Националния природонаучен музей при БАН и д-р Красимир Косев, директор на Университетски ботанически градини към Софийския университет "Св. Климент Охридски".

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Жълтата подводница
водещ: Цвети Бахариева
• Тромбонистът и автор Велислав Стоянов представя новия албум " Make It Right, Do It Nice”  на The Essential Funk Trombone. Концертът-промоция ще се състои на 19 май 2022 г.
• Епизод от поредицата "Земя на таланти” на БНР и Музикаутор. На фокус е дейността на Петър Писарски. В разговор с Диляна Трачева и Здравко Петров певецът и автор представя песента си "Рожден ден", записана с участието на Ивайла Мацина.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Ангелина Грозева
• Международната програма за фестивала на съвременен танц и пърформанс "Антистатик". Разговор със Стефан Щерев и с участничката Соня Преград от Хърватия.
• Актьорът Иван Юруков за премиерата на филма си "До последния каприз" и за главната си роля в постановката "Илинден" на ДТ Ловеч.
- Наградите от 15-ия конкурс за хумор и сатира в Кубрат на програма "Христо Ботев". Разговор с писателя-хуморист Весел Цанков.
• Театърът на сетивата и градските утопии този сезон. Разговор с актьорите Михаил Димов и Златина Толева.
- Номинации за награда "Аскеер" в категорията "Съвременна българска драматургия". Разговор с проф. Владимир Атанасов, член на журито.

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед – Музикален момент
водещ: Аделина Александрова
"Кой ще каже какво е любов" – музикална импресия с творби от Моцарт, Верди, Де Файя, Мартини и Крайслер и изпълнения на Рамон Варгас, Етери Гвазава и Хосе Кура, Нат Кинг Кол, Стиви Уондър, група Чикаго, Георги Станчев и Тоника СВ.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Познати и непознати
водещ: Цвета Николова
• Толерантността между религиозните общности в България
• Социално включване в действие – среща с международния екип на СиВиЕс, който работи за равно включване на хора с физически или интелектуални затруднения и незрящи хора във всякакви граждански инициативи.
• Светове: Светът на фотографа Алберто Стойков между Логиката и Емоциите

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Елена Кортел
Светът на подправките – 2 част
Канела, карамфил, босилек, джоджен, дафинов лист... освен поетичен образ, подправките са и визитни картички на различните кулинарни традиции и школи. Средиземноморието ухае на риган, босилек, магданоз и мащерка.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водеща: Милена Лекова
• Радой Ралин. 100 години от рождението му - тема на новия брой на сп. Култура. Разговор с Тони Николов.
• Платформата "Книговище" и детската медия "Вижте" празнуват своите рождени дни с победителите в априлското им състезание по четене и раздават Годишните награди на "Книговище" – репортаж от събитието

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Фолклорни новини
водещ: Магдалена Маданска
• Росен Димитров разказва за XXII Международен фолклорен фестивал "Нишавски хоровод".
• Диригентът на Оркестъра за народна музика на БНР – Димитър Христов отправя покана за предстоящия концерт "Приказки за малки и големи".
• Стефан Печикамъков дава подробности за I Национален фолклорен фестивал "Потомци".

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Еврорадио
водещ: Даниела Найденова
Концерт от фестивала BBC Proms в Лондон, състоял се на 3 август 2021 г. Свири Филхармонията на БиБиСи с диригент Бен Джърнън, солистка – Елизабет Браус, пиано. В програмата: Йозеф Хайдн – Симфония № 103 в Ми бемол мажор "С тремоло на тимпан"; В. А. Моцарт – Концерт за пиано и оркестър № 23 в Ла мажор, К. 488; Лудвиг ван Бетовен – Симфония № 4 в Си бемол мажор, опус 60.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Радослав Чичев
• Поетът Маламир Николов ще ни разкаже за своите мистерии и рухването им и затова как се учим да оцеляваме и да запазим приятелството и любовта. Ще чуем и поезия от дебютната му стихосбирка "Въпрос на оцеляване".
• КиноАларма

от 23.00 до 24.00 часа
Рецитал
водещ: Цветелина Начева
Рецитал на Клавирно трио "Гулд", състоял се в Уигмор Хол, Лондон на 1 март 2021 г. В програмата: Ейми Бийч – Клавирно трио в ла минор, опус 150; Франц Шуберт – Клавирно трио № 1 в Си бемол мажор, D. 898.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделя, 28 юли

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "От земята до небето" от Никола Русев от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения..

публикувано на 27.07.24 в 09:06

Събота, 27 юли

Избрано от програмата от 00.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Концептуални албуми - Ayreon  - The Human Equation от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 26.07.24 в 18:20

Петък, 26 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 15 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 25.07.24 в 08:35

Четвъртък, 25 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 14 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Ани Маринова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Четвъртъците, както обикновено, са посветени на нови продукции на не много популярни артисти – на 25 в Испания...

публикувано на 24.07.24 в 08:30

Сряда, 24 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 13 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Средите (17, 24 и 31) са с трите предавания, условно наречени "Плейлистът", донесъл слава на Мишел Льогран). След..

публикувано на 23.07.24 в 15:25