Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Истории в ефира: Александър Алексиев

Украйна е прегръдката на раздялата между баща и дъщеря

Силата да носиш в сърцето си човешки истории за страдание

Александър Алексиев
Снимка: Facebook /Александър Алексиев

Актьорът Александър Алексиев повече от три месеца, докато репетира, снима и продуцира изкуство, всекидневно помага на пострадали от войната в Украйна. Събира помощи и средства за Украйна.

Александър Алексиев си позволява да не спи над 40 часа, за да спасява украински бежанци, на които помага да се устроят в България. Доставя хуманитарни помощи в Украйна. Той е от онези, които имат силата да носят в голямото си сърце човешки истории на страдание, раздели, счупени животи и въпреки това да даряват надежда и светлина. Благодарение на кампания, в основата на която са две музикантки – Лора Чекоратова, която живее в Ню Йорк, и Венета Нейнска, бяха събрани 25 000 лева.

Хора като него са истинско вдъхновение и доказателство, че човек може много, когато го прави в името на другите, не за да изпъкне, а защото ситуацията го налага. Една от историите, която актьорът ще запомни завинаги, е прегръдката на бащата, който изпраща дъщеря си в България. След която се отправя към Харков, за да защитава своята родина.

Украйна е прегръдка – прегръдка на раздяла между баща и дъщеря, любим и любима, които не знаят кога и дали отново ще се видят. Спасител за хората от Украйна и каква беше неговата последна мисия? Ето какво разказва актьорът в "Нашият ден".

Истории за спасението от войната

"Последното пътуване беше по-подготвено, защото трябваше да занесем основно хирургични инструменти за болниците във Виница и Днепропетровск“, споделя Алексиев и допълва: 

"Ние видяхме жажда за живот и хора, които ще живеят, и са нация, истинска нация“.

Посланието

"По-краен съм в мислите си, спрямо човека съм по-краен. Вярвам, че трябва да намалим цялата “popcorn култура“ и наистина да наблегнем още по-силно и сериозно върху образованието. Трябва да могат да бъдат канени при вас и при ваши колеги от цяла България хора, които да говорят за адекватна реформа, която ни е необходима в образованието. Заради образованието имаме толкова много "деменции“. Имаме крайна необходимост от истински лидери“, посочва още актьорът.

Целия разговор с Александър Алексиев можете да чуете в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спомен за Николай Бинев

На днешен ден през 1934 г. в Сливен е роден българският актьор и певец Николай Бинев. Той остава в историята с многобройните си кино и театрални превъплъщения, както и с отдадената си работа в Младежкия театър. Режисирал е седем постановки, а някои от тях и превежда . Николай Бинев: Актьорът с брилянтен усет за комичното и драматичното..

публикувано на 05.07.24 в 09:31

Пътуване с усмивка и лимонада. Какво ни казва един шофьор в Атина?

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" редакторът Светла Тодорова споделя интересна случка от пътуването си в Гърция. Тя разказва за преживяване в автобус, който свързва пристанището Пирея с летището на Атина. Рано сутринта в началото на седмицата Светла и семейството ѝ се отправят към летището, за да хванат полет за София...

обновено на 05.07.24 в 09:18

Екстремно лято

Екстремните спортове са необятна вселена, в която пристъпваме върху дъска за kite surf. Още по-необятна и труднодостъпна вселена са облеклата за екстремни спортове, в частност за кайт сърф. Марианна Калъчева – Мери и Калина Палавеева влизат в тези две вселени почти на шега, с лекотата и свободата на младостта, но и с увереността, че могат..

публикувано на 04.07.24 в 17:30
Мемориалът в планината Ръшмор

В Деня на независимостта на САЩ празнуваме българо-американското приятелство

На днешната дата (4 юли) САЩ отбелязва своя национален празник – Деня на независимостта . През 1776 година след Американската революция бившите 11 британски колонии обявяват своята независимост от британската корона. С подписването на Декларацията за независимостта тогавашният Конгрес поставя основите на американската държава, като "страна на..

обновено на 04.07.24 в 16:25

Европейско финансиране за семейни фирми и креативни индустрии – възможности и успехи

В рубриката “Темата на деня” на предаването “Нашият ден” обсъждаме с адвокат Биляна Тончева възможностите за европейско финансиране за развитие на креативните и творчески индустрии. Европейските фондове предоставят до 150 хиляди лева безвъзмездно финансиране за български предприятия и фирми от творческите индустрии по оперативна програма “Иновации и..

обновено на 04.07.24 в 12:06