Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Истории в ефира:

25 години посланици на доброто – историята на “Карин дом“

Борислава Черкезова
Снимка: Личен архив

25 години посланици на доброто – през всички тези турбулентни процеси и достатъчно трудни години в които, за да помагаш, наистина се изисква сърце. В „Нашият ден“ гостуват разказвачите на тази благородна история – Борислава Черкезова, изпълнителен директор на “Карин дом“, и Илияна Добрева, майка на дете със специални потребности.

"25 години за гражданска организация в едни нелеки и турбулентни години, това за нас като организация и като екип е повод за радост и ако погледнем през призмата на подкрепените родители и семейства. Над 2900 подкрепени семейства през годините и над 9000 подкрепени и обучени специалисти в социалния сектор и образованието“, разказва Борислава Черкезова, изпълнителен директор на "Карин дом".

Как мечтата на един човек – Иван Станчов, прераства в общност, за която няма невъзможни мечти?

"Карин дом“ е една от първите граждански организации в България, създадена през 1994 г. по идея на дипломата и филантроп Иван Станчов. Целта на организацията е институционалната грижа на децата с увреждания да придобие качествено нов подход към децата със специални нужди и техните семейства. Иван Станчов започва работа с идеята да създаде нов модел за услуги за деца със специални нужди, за да може изоставянето на тези деца в домове да бъде прекратено. Той успява да убеди семейството си да предостави наследствената вила „Три кладенци“ в Морската градина на Варна за целите на фондацията, която кръщава Карин дом – на името на своята първа братовчедка Карин, родена с церебрална парализа, която е имала независим живот. През 1996 г. първите деца постъпват в центъра, а част от родителите по-късно създават първите родителски организации във Варна.

25 години в 25 фотографии

На 11 май peзидeнциятa нa пocoлcтвoтo нa Beлиĸoбpитaния в Coфия бе любезен домакин на благотворителна фотоизложба, която разказва за изминaлитe 25 гoдини в 25 фотоса, нaпpaвeни в “Kapин дoм“, c дeцaтa, cпeциaлиcтитe, пo вpeмe нa cъбития или пo вpeмe нa тepaпия, c poдитeли и пpиятeли, yлoвeни oт фoтoгpaфи пpoфecиoнaлиcти пo paзлични пoвoди.

Събитието бе организирано с любезното домакинството на посланик Роб Диксън в подкрепа на изграждането на новия терапевтичен център, който "Карин дом“ строи във Варна и изцяло е предвиден и оборудван за прилагане на съвременни методи за терапия на деца.

Какво е да си родител и да ти бъде подадена ръка в най-тежкия момент?

"Нашата история започна през 2016 г., когато синът ми беше на 2 години и не беше диагностициран. Забелязахме известно изоставане в неговото развитие. Тогава ни посетиха консултанти от "Ранна интервенция“ – психолог, социален сътрудник и терапевт“, разказва Илияна Добрева и допълва, че самата е преминала продължителен курс на обучение от експертите в "Карин дом" за социален сътрудник.

Посланията

"Новият център да бъде много светъл, много слънчев. А родителите и децата да се чувстват приети и свободни“, пожелава Добрева.

"Бих искала тази приказка да не свършва. Ще има много такива истории на подкрепени родители и деца, стига самите те да преодолеят себе си и стигмата, стига и самите специалисти, които работят с деца със специални потребности, да приемат различията. И на есен да отворим новия център“, споделя Черкезова.

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.

Снимки: Личен архив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Образование в Лондон, кариера в България: Историята на Кристиян Доброславов

В рубриката „Темите на деня“ на предаването „Нашият ден“ гостува Кристиян Доброславов – млад човек, който въпреки образованието си в Англия, избира да се развива в България. Разказвайки за живота си в Обединеното кралство и предизвикателствата пред младите хора, Кристиян сподели своите лични преживявания и мотиви за връщането си в родината...

обновено на 25.07.24 в 10:24

Проф. д-р Мария Николова: Увеличава се броят на трайно излекуваните от HIV

Най-голямата годишна конференция по въпросите на HIV и СПИН се провежда в Мюнхен, като събира над 10 000 участници и ще продължи до 26 юли. Това е първото провеждане на конференцията в Германия от 1993 година насам. Лекари, експерти в областта на общественото здраве и активисти от около 175 държави са поканени да се включат в 25-ата Международна..

обновено на 24.07.24 в 14:14

Частните лечебни заведения и Директива 2014/24 за обществените поръчки

ЕКИП (Експертен клуб за икономика и политика) подготви първия по рода си в България публичен сравнителен правен анализ и оценка на въздействието във връзка с транспонирането на Директива 2014/24 за обществените поръчки по отношение на частните лечебни заведения в България и наказателната процедура на ЕК срещу България по този повод. В Lege..

публикувано на 24.07.24 в 14:10

Трансплантираните спортисти от България доказват: Донорството е живот

Единственият българин с два трансплантирани органа, Георги Пеев, спечели четири златни медала в дисциплината плуване на Европейските игри за трансплантирани и диализирани в Лисабон . Пред екипа, придружаващ българския отбор на игрите, Пеев сподели: "Показваме чрез физическа активност, че хората с трансплантации могат да бъдат активни – не..

публикувано на 24.07.24 в 12:50

Защо лекарка от Варна избира да помага на бежанци от Украйна?

Д-р Христина Димитрова, общопрактикуващ лекар и носител на приз за застъпничество от платформата TimeHeroes, разказва за своята доброволческа работа с украинци със специални потребности във Варна и за менторството и подкрепата към украински медици, желаещи да упражняват професията си у нас. В интервю за "Нашият ден" д-р Димитрова споменава..

обновено на 24.07.24 в 12:20