Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Кино с думи"

"ЕкоЛогика" – добрият пример за зелен живот, представен в документална уебпоредица

Едни от най-обсъжданите глобални теми и в същото време недотам засегнати у нас, а именно – взаимодействието на организмите, състоянието на средата, която обитаваме, и възможността да ѝ изградим по-зелено бъдеще, замърсяването на Земята и ежедневното подценяване на този проблем от всички нас – са в сърцевината на новата документална уебпоредица "ЕкоЛогика". Обговорените теми обаче не са представени чрез проблемите в тях, а чрез добрия пример на хората, отдали времето си на това да подобрят околната среда. 

Поредицата среща зрителите с организации като "Зелена линия София" и "Зелени Балкани“, но най-вече с техните инициативи за по-устойчив и целесъобразен начин на живот. Тя представя дейността им в различни аспекти – градоустройство, животински видове, бизнес с нулев отпадък. Целта на уебсериала е да насочи общественото внимание към тези важни за намаляването на природния отпечатък действия.

 Епизодите на "ЕкоЛогика", които са достъпни за свободно гледане в YouTube, дават възможност на всеки зрител да разбере какво сериозно влияние например оказват върху здравето и ежедневието ни собствените ни боклуци.

Наложеното ни потребителско поведение на постоянно купуване и изхвърляне на продукти еднодневки ни заблуждава, че щом попадне в кофата, боклукът става "нечий друг проблем“. Уж напредналата човешка цивилизация все още използва средновековни начини за справяне с отпадъците си – като погребване в дупки и изгаряне или чисто и просто изхвърляне, последствията от които – и очевидни, и невидими – носим всички ние. Оказва се, че във всеки един от нас живее по някое и друго токсично вещество, което несъзнателно захранваме с отпадъците, които генерираме.

До такава степен сме свикнали с храната, пакетирана в шарени опаковки, че вече не ни прави впечатление многобройната пластмаса, която употребяваме ежедневно – хляб в пакетче, мляко и сирене в пакетче, месо в пакетче, даже и плодовете и зеленчуците вече са обвити в целофан.

Всеки ден се докосваме до толкова много пластмасови опаковки, които използваме за ден-два, понякога и за броени минути, а след това изхвърляме, без дори да знаем какво се случва всъщност с тях. Опасностите, които ни носят отпадъците, не са никак малко. Въпреки това предпочитаме да не се замисляме за тях.

Ясно е, че не можем да избегнем напълно контакта с пластмасата, но пък може да го ограничим. Като например закупуваме прясна храна направо от производителя, която не е пакетирана, а е в хартиена торбичка или се предлага в стъклени буркани и шишета.

Създателите на "ЕкоЛогика" не задължават зрителя да обърне внимание на начина си на живот, но се надяват, че като покажат добрия пример, ще събудят желанието за промяна у всеки от нас. Ще поставят и началото на необходимия дебат по темата.

Ако пък в идеята за заления ринг на София, опазването на видовете и грижата за популацията, компостирането в домашни условия, зануляването на отпадъка и прогонването на предразсъдъците към еко- и биопродуктите въвлекат и бизнес средите – например чрез инициатива за оползотворяване на отпадъците на работното място, каузата им още повече ще се осмисли.

В "Кино с думи" основният гръбнак на документалния уебсериал – продуцентката Сияна Недялкова, режисьорът Георги Светломиров и операторът Младен Минев – разказва за:

· нишата, която запълва със създаването на "ЕкоЛогика";
· социалната значимост на темите, засегнати в епизодите;
· покоряването на две форми, в които всъщност екипът е начинаещ – документалистиката и уебсериалът;
· създаването на интимна обстановка в рамките на творческия процес, която да отговаря на потребностите както на всеки замесен в работата, така и на целите на поредицата;
· срещите с хората, които са в основата на това и всяко друго филмово изживяване;
· идеята да намериш съмишленици в каузата си;
· работата с неподправената емоционалност на личността в кадър и документалното кино като начин да се подчиниш на живота, чийто сценарий не може да се сравни с написаното от човек.

Чуйте всичко това и още много в звуковия файл.

Снимки – "ЕкоЛогика"
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Рок операта "Есмералда" събира на една сцена оперни и оперетни певци, поп и рок изпълнители

"Есмералда – Парижката Света Богородица" е новата премиера на рок операта на композитора Рикардо Кочанте в Държавна опера - Стара Загора.  В три поредни вечери – на 30 юни, 1 и 2 юли, от 21.00 часа на сцената на Античния форум "Августа Траяна ” под звездите на Стара Загора ще блесне новата постановка на Старозагорската опера на мюзикъла "Есмералда –..

публикувано на 30.06.22 в 15:30
World Youth Chamber Orchestra

World Youth Chamber Orchestra и Светлин Русев закриват МФ "Софийски музикални седмици"

Световният младежки камерен оркестър World Youth Chamber Orchestra (WYCO) пристига за първи път в България за два неповторими концерта със световноизвестният български цигулар Светлин Русев. Диригент е маестро Дамиано Джурана. Бургас е първият град, където ще изнесат първия концерт.  Музика от Верди, Паганини и Сарасате ще прозвучи на 30 юни..

публикувано на 30.06.22 в 08:50

Изящна игра на форми и цветове в изложбата на Аника Липсиус

Галерия "Дебют" и специалност "Дизайн и стъкло" към Националната художествена галерия представят една изключително естетска и подредена като стил изложба на младата художничка Анника Липсиус. Родена в Германия, живяла в Ирландия и Франция, в момента тя завършва магистърска степен в Националната академия, специалност дизайн на порцелан и стъкло...

публикувано на 30.06.22 в 08:30
Кирил Василев

Как да не попаднеш в капана на визуалните клишета

Как фотографията е интегрирана в другите изкуства, какво да направиш, за да не попаднеш в капана на визуалните клишета – това са част от темите в предаването "ФотоФабрика – факт и фикция" с Кирил Василев – награждаван поет и преподавател по история на модерната европейска култура в Софийския университет. Чуйте предаването от звуковия файл...

публикувано на 29.06.22 в 18:23

Теглото на душата и думите, които изчезват, а са на върха езика

"Млък" всъщност приканва за разговор. Това е призив да се обърнем към думите, които са на върха на езика, но липсата на отношение към тях понякога ги спира да заговорят. "Млък" е кантарът, който трябва да ни събуди от летаргията. Той измерва колко е точното тегло на човешката душа. И макар това да е относително, да е колкото невъзможно – толкова и..

публикувано на 29.06.22 в 12:05