Кино с думи

неделя (през седмица)
от 21.00 до 22.00 часа

„Кино с думи“ е съвместна продукция на Бъгарското национално радио и платформата за българско кино NO BLINK. Радиопредаването/подкастът среща слушателите с едни от най-интересните и утвърдени личности в българското кино, за да разкрие всичко най-актуално и любопитно от процесите в реализиране на една продукция в България. Епизодите се излъчват както в ефира на програма „Христо Ботев“ от 19:30 часа, така и онлайн в каналите на NO BLINK за споделяне на аудиосъдържание, в неделя, през седмица.

„Кино с думи“ има две рубрики: „Те ще ме цакат с българско кино“ с водещ Таня Димова, където под формата на дискусия се разглежда определена тема от участници, които от своята професионална гледна точка, се включват в разговора, и „Без маски в киното“ с водещ Йордан Георгиев, където позовавайки се на жанра на портретното интервю, слушателите се срещат отблизо с личност с дългогодишен творчески път или утвърдени творчески тандеми.

Екип: Таня Димова, Йордан Георгиев, Диляна Трачева, Светлана ТарашоеваПубликации

"Любовта е лудост" вече 30 години

Любовта е универсално чувство, което обединява кинематографисти от цял свят и им дава възможност да изявят своите творчески качества. Човешките чувства винаги са били обект на изследване и интерпретации. Доказва го тематиката на фестивала, който вече 30..

публикувано на 04.08.22 в 08:45

"Любовни черупки" в българското анимационно кино

Самотен охлюв, изградил собствена реалност, в която да се скрие от външния свят, излиза от черупката си заради друга такава. В нея открива любовта и желание да се справи със страховете си, но именно в техния капан се озовава. Тази поетична анимационна..

публикувано на 04.07.22 в 08:35

Киното на прехода – вчера и днес

Какви качества трябва да притежава стойностното кино? Да носи финеса на европейското такова, екзотиката на азиатското или да е гръмко като холивудското? А може би просто трябва да представя стегнат и ясен разказ, живи образи, в които зрителят да може да..

публикувано на 20.06.22 в 08:30

Българското кино зад граница

Макар и да не се хвали с мащабността на холивудското, а и на европейското седмо изкуство, с екзотичността на иранското, египетското и южнокрейското, което в момента триумфира, българското кино има своето място на световните фестивали, които определят..

публикувано на 06.06.22 в 08:43

"ЕкоЛогика" – добрият пример за зелен живот, представен в документална уебпоредица

Едни от най-обсъжданите глобални теми и в същото време недотам засегнати у нас, а именно – взаимодействието на организмите, състоянието на средата, която обитаваме, и възможността да ѝ изградим по-зелено бъдеще, замърсяването на Земята и ежедневното..

публикувано на 23.05.22 в 09:10

"Второто освобождение" и войната на историците

В часа на "Кино с думи" – разговор за филма, който всички гледат. И в същото време не се понрави на хакерите, атакували сайта на БНТ, която преди броени дни го излъчи. Филмът е и част от програмата на новия Национален фестивал на българското кино "Васил..

публикувано на 09.05.22 в 08:30

Образът на саможертвата в киното

Някога някъде един човек е жертвал себе си за всички нас – тези, които сме били вчера, но и тези, които сме днес. Всички знаем кой е той, но малцина сме наясно кои сме ние – вчера, днес и не по-малко утре. Саможертвата е висша форма на..

публикувано на 25.04.22 в 08:00

Лилия Маравиля и силата на актьорската мисъл

Когато се вгледаме в образите, на които тя вдъхва живот – както на екрана, така и на сцената, виждаме финес, женска сила, дързост, свобода и вдъхновение. Уж чуваш нейния глас, виждаш и гледаш как се движи и диша нейното тяло, а всъщност ставаш свидетел..

публикувано на 11.04.22 в 09:19

Поглед към жените режисьорки в българското кино

Киното е вселена – има от всичко и за всеки, дава живот, смисъл, палитра от чувства и емоции. Тази вселена обаче е изваяна от много и различни планети. За някои от тях по-рядко се говори, но историята и усещането, което киното прокарва, доказват, че..

публикувано на 28.03.22 в 16:05

„В сърцето на машината“ – още една песен за човека

„Кино с думи“ влиза в „В сърцето на машината“, за да стигне до сърцето на киното. Поглежда в пробойните на човешката душа, за да открие спасението. Говори колкото за кино, толкова и за човешкото в нас. Причината е една друга „Песен за човека“, вдъхновена..

публикувано на 14.03.22 в 08:40