Кино с думи

неделя (през седмица)
от 21.00 до 22.00 часа

"Кино с думи" среща слушателите с едни от най-интересните и утвърдени личности в българското кино, за да разкрие всичко най-актуално и любопитно от процесите по реализиране на една кинопродукция в България.

"Кино с думи" има четири рубрики: "Те ще ме цакат с българско кино", където под формата на дискусия се разглежда определена тема от участници, които се включват в разговора от своята професионална гледна точка; "Извън кадър", където – позовавайки се на жанра на портретното интервю, слушателите се срещат отблизо с личност с дългогодишен творчески път или утвърдени творчески тандеми; "Киното на младите", където на фокус са младите таланти на българското кино и тяхната представа за седмото изкуство у нас, и "В кината", където се представят най-новите български филми, които могат да бъдат гледани на широк екран.

Екип: Таня Димова, Диляна Трачева

Публикации

Андреа Попова, която създаде физическия свят на "Диада"

За да бъде необикновеното обикновено в киното, някой трябва да го създаде. И не просто някой, а едни конкретни хора. Познаваме ги като сценографите в киното. Тези художници на вътрешния свят на филмовите герои, създателите на реални и магични..

публикувано на 24.11.23 в 11:32
Георги Златарев

Извън кадър, но навътре в човека: Георги Златарев в "Кино с думи"

Има много повече от черно и бяло в нас, има цветове, които се преливат. За тази непрестанна вътрешна трансформация разказват персонажите, в които се превъплъщава Георги Златарев. На пръв поглед всеки един от тях е очевидното, но само защото хората често..

публикувано на 06.11.23 в 09:25

Перспективите пред българското кино според НФЦ

Националният филмов център иска да се създаде фонд " Българско кино " , захранван с отчисленията от стрийминг платформите, които предлагат съдържание у нас – като Netflix, HBO Max и Disney +. За целта изпълнителната агенция инициира законодателни..

публикувано на 23.10.23 в 08:45

Маргарита Стойкова, която впечатлява с дебюта си в "Диада"

"Този филм разкрива една истина, която много хора ги е страх да кажат. Особено за това, което се случва в училище с децата, взаимоотношенията между тях и учителите", казва Маргарита Стойкова за новия филм на Яна Титова. Още с първата ѝ поява в..

публикувано на 09.10.23 в 09:26

Бъди и ти "Добрият шофьор"

Да изпитваме емпатия към другите – това е единственият ни шанс да бъдем по-добри хора. За това и говори "Добрият шофьор". След като Съюзът на филмовите дейци у нас го отличи като най-добрия дебют в игралното кино за 2023 година, същото направи и 41-вото..

публикувано на 02.10.23 в 10:30
Кадър от

"Златната роза" на сериалите

Фестивалът на българския игрален филм за първи път включи сериали в програмата си. През януари 2022 година в Закона за филмовата индустрия влязоха в сила промените, според които сериалите могат да получават държавна помощ – 3 млн. лева на година по..

публикувано на 25.09.23 в 11:30

"Моралът е доброто" – изкуството да казваш истината (в очите на силните днес)

"Моралът е доброто" на Веселин Диманов достигна върха в българското документално кино. Статистиката от 2015 година насам показва, че филмът, който разказва за живота и работата на известния юрист, интелектуалец и общественик доц. д-р Кристиан Таков, е..

публикувано на 11.09.23 в 09:05

Кинематограф.БГ и мъдростта на късото кино

Разказът на история е един от най-ефектните методи за учене, усещане на емоции и предаване на опит, а когато историята е разказана добре, то тя е и изкуство. Зад тези думи застават създателите на Кинематограф.БГ – първата в България платформа,..

публикувано на 14.08.23 в 09:45

Българското кино като водеща новина

"Уроците на Блага" ще докосне много хора и ще достигне до широката публика", смята продуцентката на наградения с "Кристален глобус" на Карлови Вари филм Катя Тричкова , член на Европейската филмова академия. За нея е  отговорност и удоволствие да..

публикувано на 03.08.23 в 14:15

Ели Скорчева и "Кристалният глобус"

Когато положението не е "като на кино", а "като в живота" и екранът е най-точният достоверен източник на историите, на които искаме да вярваме, едва ли в момента има причина да говорим за друг филм освен за "Уроците на Блага" на Стефан Командарев...

публикувано на 17.07.23 в 09:02