Кино с думи

неделя (през седмица)
от 21.00 до 22.00 часа

„Кино с думи“ е съвместна продукция на Бъгарското национално радио и платформата за българско кино NO BLINK. Радиопредаването/подкастът среща слушателите с едни от най-интересните и утвърдени личности в българското кино, за да разкрие всичко най-актуално и любопитно от процесите в реализиране на една продукция в България. Епизодите се излъчват както в ефира на програма „Христо Ботев“ от 19:30 часа, така и онлайн в каналите на NO BLINK за споделяне на аудиосъдържание, в неделя, през седмица.

„Кино с думи“ има две рубрики: „Те ще ме цакат с българско кино“ с водещ Таня Димова, където под формата на дискусия се разглежда определена тема от участници, които от своята професионална гледна точка, се включват в разговора, и „Без маски в киното“ с водещ Йордан Георгиев, където позовавайки се на жанра на портретното интервю, слушателите се срещат отблизо с личност с дългогодишен творчески път или утвърдени творчески тандеми.

Екип: Таня Димова, Йордан Георгиев, Диляна Трачева, Светлана ТарашоеваПубликации

NB! – Екипът говори

Екипът на „Кино с думи“ застава зад микрофона, за да разкаже повече за любовта си към българското кино и вдъхновението да „влюби“ зрителите в него. Поглеждаме към случващото се и с нотка критика – изключително важно е да бъде изразена, най-вече към това,..

публикувано на 22.07.21 в 08:25

Георги Дюлгеров в „Без маски в киното“

„Без маски в киното“ с участието на проф. Георги Дюлгеров – един от най-ярките и обичани кинорежисьори в България, сценарист, дългогодишен педагог в катедрата „Филмово и телевизионно изкуство“ в НБУ и вдъхновител за създаването на NO BLINK. Той създава..

публикувано на 21.07.21 в 12:35

Режисьорското дуо Кристина Грозева и Петър Вълчанов

За първи път рубриката „Без маски в киното“ представя разговор с творчески тандем!  Режисьорското дуо Кристина Грозева и Петър Вълчанов създава едни от най-успешните български филми в последните години, селектирани на множество международни кино форуми...

публикувано на 28.06.21 в 15:05

Защо да не пиратстваме българско кино

В голяма част от епизодите дотук една от основните теми, засегнати от участниците в разговорите, беше тази за пиратството на филмово съдържание като пречка за развитие на българското кино. Опитите на държавните власти за неговото ограничаване са оскъдни и..

публикувано на 15.06.21 в 16:30

Стефан Вълдобрев в „Без маски в киното“

Разговорът в най-новия епизод на рубриката ни „Без маски в киното“ е много цветен и любопитен, защото събеседник на Йордан Георгиев е обичаният актьор, композитор, певец и текстописец Стефан Вълдобрев. Името му зрителите свързват с превъплъщенията му в..

публикувано на 31.05.21 в 10:10

Визуалният свят на филма

В киното необикновеното се превръща в обикновено. Художниците са творците, които успяват да материализират вътрешния свят на филмовите герои, за да създадат реални или магични пространства, които подпомагат пътуването във времето на една кино продукция..

публикувано на 21.05.21 в 17:30

В началото бе сценарият

Езикът на драматургията облича в думи добрата филмова идея и все пак, как се превръща тя в добър сценарий? Историята е това, което може да грабне зрителя или изцяло да го отблъсне. Какви са тънкостите в това тя да звучи достоверно и в същото време изкусно..

публикувано на 12.04.21 в 18:58

Изкуството на филмовия монтаж

След като дадохме 10 млн. лева на продуцентите, за да разберем в какво биха ги вложили така, че да ни ги върнат и всички да сме на печалба, а след това предизвикахме каскадьорите да паднат правилно от коня, с който препускат през снимачната площадка, и..

публикувано на 30.03.21 в 12:57

Яна Титова в „Без маски в киното“

"Кино с думи" представя най-новия епизод от рубриката „Без маски в киното“, който съдържа изключително любопитен разговор с актрисата и режисьор Яна Титова. Тя е позната на киноманите с ролите си в незабравимите ленти „Стъпки в пясъка“, HDSP: Лов на..

публикувано на 15.03.21 в 12:50

Киносалоните vs. Стрийминг платформите (А къде е телевизията?)

В най-новия епизод на подкаста в словесна битка са изправени Киносалоните срещу Стрийминг платформите! Какви са перспективите за развитието на седмото изкуство? Ще успеят ли изцяло стрийминг платформите да изместят традиционното гледане на кино? От какво..

публикувано на 05.03.21 в 16:00