Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвъртък, 26 май

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Поручик Бенц" от Димитър Димов – 69 част

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Без мечти не заспивай
водещ: Божидар Любенов
Истории, които разказват за други истории
В предаването гостуват доцент д-р Веселина Вачкова – историк, културолог и изследовател, както и Румен Дечев – политолог, издател и граждански активист, един от редакторите в БНР.
Доцент Вачкова задълбочено проучва не само историческите факти, а и спомените, легендите и събитията, останали в паметта на много хора, като истории за съдбите на познатите и непознатите други и техния житейски път. Тя ще сподели и свои анализи и открития за миналото, както и за това какво са мислели за любовта и за другите човешки ценности в епохата на Късната античност и Средновековието. Ще научим и за някои интересни нейни изследвания, свързани с богомилската култура и за времето, съхранено и отразено в писмените и в художествените исторически паметници.
Румен Дечев е един от колекционерите на истории, които той е събирал по време на срещите си с представители на различните житейски кръгове. Като журналист и водещ на предаване с историческа насоченост в ТВ "7 дни", с него са споделяли интересни факти за своя житейски път политици, писатели и общественици. А като издател на книги с различна тематика, Румен Дечев е имал възможност да научи интересни факти за нашия живот, някои от които ще сподели по време на това предаване.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам – Концертна версия
водещ: Цвети Бахариева
Концертният албум "Al Jarreau and The Metropole Orkest: LIVE" на Ал Жеро и Metropole Orchestra, дирижиран от Винс Мендоса.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Автентична музика и уърлд от екзотичните острови Реюнион и Мавриций в Индийския океан. Участват: групите "Бастер" и "Софаз", Даниел Уоро, темпераментната Натали Натиембе и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ОНМ на БНР, Георги Добрев, Галя Петрова-Киркова, Стоян Ганчев, Венцислава Викентиева и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Слон без приказка", автор: дете

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Хитрият Пинокио" от Джани Родари

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещ: Люба Константинова
• България и светът на този ден: 90 години от рождението на Григор Вачков.
• Как си говорим в тези дни на България? Защо светът ни има нужда от все по-високи огради? Разговор със социолога Стефан Георгиев, с когото продължаваме по пътищата на разбирателството и агресията, самоувереността и уплахата, истината и лъжата.
• Ивана Мурджева със своята версия за това какво ни чака. Гледната точка и на хумористите на програма "Христо Ботев" - Весел Цанков.
• Истории в ефира: Истории за местата, където можем да бъдем заедно – разговор с Велизара Тодорова от Лайънс клуб "София Диамант" и с Ани Антонова, представител на организация на родители на деца с аутизъм, за изграждането на спортна площадка за деца, юноши и възрастни с аутизъм, както и за един детски празник в дните преди 1 юни.
• Минути на редактора: Мария Методиева, управител на социалното предприятие "Чудната градина" в Добрич, разказва за трудностите и успехите на нейните градинари през трите години от създаването на това пространство.
• Държавата, която спестява пари на ТЕЦ-овете си, или какво е бъдещето на енергетиката от миналото. Разговор с Владислав Панев, депутат от "Демократична България", и с доц. Владимир Зиновиев, директор на Научноизследователски център по енергиен бизнес и инфраструктура в УНСС.
• Сигурни всеки ден: енергетика и сигурност - разговор с преподавателя по енергетика в УНСС доц. Владимир Зиновиев.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Музикална мрежа
водещ: Маргарита Заберска
Най-известните песни на "АББА".

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водеща: Силвия Чолева
• Иглика Василева представя романа на Джон Банвил "Синята китара"
• Здравка Евтимова с премиера на новия си роман "Резерват за хора и вълци"
• "Среща – разговор с беларуската писателка Мария Лапо" в Къща за литература и превод – репортаж
• Международен фестивал на камерната музика в Пловдив за 57 път
• "Морета и блата" – изложба на Гергана Табакова в галерия Little Bird Place
• Чуй Антон Митов!

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед – Музикални легенди
водещ: Елена Хубанова
Диригентът отблизо – Клаудио Абадо и Рикардо Мути

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Лабиринти на познанието
водещ: Василена Мирчева
• Генно-редактиране, биохакинг, "направи си сам биология" – тези неща, звучащи като от sci-fi филм, са вече реалност, която възбужда любопитството, плаши и настоява, че науката трябва да е разбираема и да се демократизира. Как това може да се случи със средствата на изкуството – разказват Албена Баева и Невена Иванова, част от екипа на Symbiomatter.
• Колко стрес носим в себе си и как рефлектира той върху здравето и психиката ни – разговор с психолога Силвия Куманова.
• Зелени минути: разговор с Добри Машев – първия у нас строителен гео-биолог.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Звукови хроники
водещ: Даниела Найденова
Скарамуш – с музиката на Дариус Мийо, Ханс Йелинек, Лили Лисичкова, Арам Хачатурян и Луис Бонфа.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водеща: Милена Лекова
• Еднообразието на историята - разговор с Деян Кюранов - преводач на книгата "В първия кръг" на А. Солженицин.
• Интервю с брата на Димитър Воев Симеон Воев – за преименуването на улица в София на негово име и 30-годишнината от смъртта му.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Портрети
водещ: Илка Димитрова
Представяне на добруджанските изпълнители: певицата Добра Савова, акордеониста Димитър Нанков и Живко Желев, кавал.

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Метроном
водещ: Лилия Николова
Селекция на записи, осъществени в 1 студио на БНР

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Цветан Цветанов
Пряко от Пловдив с първите гости на международния фестивал за рокендрол и съвременна електронна музика Electric Orpheus и от Шоукейс конференцията за млади групи SPIKE.
А на софийската сцена имаме и ню джаз, и пост-метъл – разговор за предстоящия тази събота концерт-презентация на музикалния лейбъл Еnovae и с организаторите на съвместния концерт на групите "Бродник", "Вокил" и "Маяк".

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Джаз клуб
водещ: Мая Райкова
Гостува контрабасистът Петър Славов. Той разказва своята лична история и представя авторските пиеси от албума "Малки истории", издаден в САЩ, където живее и работи с водещи джаз музиканти.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събота, 27 юли

Избрано от програмата от 00.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Концептуални албуми - Ayreon  - The Human Equation от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 26.07.24 в 18:20

Петък, 26 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 15 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 25.07.24 в 08:35

Четвъртък, 25 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 14 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Ани Маринова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Четвъртъците, както обикновено, са посветени на нови продукции на не много популярни артисти – на 25 в Испания...

публикувано на 24.07.24 в 08:30

Сряда, 24 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 13 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Средите (17, 24 и 31) са с трите предавания, условно наречени "Плейлистът", донесъл слава на Мишел Льогран). След..

публикувано на 23.07.24 в 15:25

Вторник, 23 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 12 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Финални три епизода, посветени на един от първите ни "кръстници" - Мишел Петручани с негови концерти във Франция..

публикувано на 22.07.24 в 08:35