Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Истории в ефира:

Различни ли са различните деца?

Празник "Всички заедно " 28 май 2022
Снимка: Сдружение "Асоциация Аутизъм"

Децата с аутизъм са различни, затова и с тях трябва да се работи по различен начин. При голяма част от тях се наблюдават характерни сензорно моторни нарушения – например обща неловкост, некоординирана походка, проблеми при извършването на фини целенасочени движения, непоносимост към звукови и други стимули от средата.

Ето защо е важно тези децата да развиват физическите си качества. Освен това стимулирането на двигателната активност води и до подобряване на разбирането, концентрацията, устойчивостта на вниманието и уменията за учене.

Децата с аутизъм често се "затварят в себе си“, не желаят да общуват и нямат желание да развиват двигателните си умения.

"За хората с аутизъм понятието свободно време е най-абстрактното и трудно за разбиране понятие. Те тенденциозно вътрешно търсят и организират за себе си. Това да бъдат заети непрекъснато е важното за децата и юношите с аутизъм“, обяснява в "Нашият ден“ Ани Сапунджиева от сдружение “Аутизъм“.

Каузата 

Достъп до терапевтична услуга ежедневно получават около 45 деца, юноши и младежи с аутизъм в Център за социална рехабилитация и интеграция на деца и лица с нарушения от аутистичен спектър. Изграждане на адаптирана спортна площадка за спорт на открито е кауза, зад която застават членовете на Лайънс клуб "София Диамант“.

В навечерието на деня на детето от Лайънс клуб "София Диамант“, съвместно със Столична община, организират на 28 май от 11 до 18 ч. в парк "Борисова градина", лятна сцена, празник за децата под мотото "Всички заедно”. Предвидени са забавни игри и танци, детско караоке, ателиета за рисуване, оцветяване, изработване на предмети. В допълнение  организаторите са подготвили томбола и много награди, разказва Велизара Тодорова от Лайънс клуб "София Диамант".

Целия разговор с Ани Сапунджиева и Велизара Тодорова можете да чуете в звуковия файл.

Снимка - Сдружение "Асоциация Аутизъм"

По публикацията работи: Наталия Маева
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марта Георгиева

Симптомът "жестокост"

Насилието над животни е факт и все по-често се разбира за него от медии, съседи или близки. Неотдавна се разбра и за пореден опит, съвсем нарочно, да бъде прегазено куче в столичен квартал. Насилието над животни е наказуемо, но агресивните хора сякаш не се плашат от закона. В "Заедно след полунощ" с Марта Георгиева, общински съветник, юрист и..

публикувано на 03.07.22 в 10:05

Никой не може да слугува на двама господари

На всеки един от нас му се е случвало да има много грижи, но твърде често, дори без да осъзнаваме, ние сами си ги създаваме. Стремим се да уредим живота си без грижи, но колко малко от нас съумяват да го сторят. Светото евангелие предлага пътищата за постигането на този идеал. Разбира се те се различават от обикновените наши схващания,..

публикувано на 03.07.22 в 09:10

Петко Петков: Войната между хората в България е по-страшна от реалната война в Украйна

Защо Петко Петков, доброволецът, който още от началото на войната помага на украинските бежанци да достигнат до България и който въпреки бюрокрацията на министерства и институции спаси много украинци, днес остава да живее в Украйна. Колко истинска е войната, коментира  в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Петко Петков:..

публикувано на 02.07.22 в 12:25

Dolna Malina Open Fest обединява спорт, изкуство и фолклор

Dolna Malina Open Fest   е фестивал на спорта, изкуствата и образованието, който подготвя петото си издание и набира участнrци за конкурсните си програми Това  е фестивал за изкуства, който дава възможност на спортисти, музиканти, танцьори, кино- и други творци и артисти да обменят опит и да представят своя талант, включвайки се в турнири,..

обновено на 02.07.22 в 09:43
Бойко Станкушев

Бойко Станкушев: Хората, откраднали милиарди, не ги интересува репутацията

Защо СЕМ не можаха да изберат нов генерален директор на БНТ, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Бойко Станкушев, директор на АКФ (Антикорупционен фонд), бивш програмен директор на Българската национална телевизия (БНТ) и бивш член на Управителния съвет на БНТ. "Това ни казва, че като че ли всички или почти всички, които са избирани или..

публикувано на 01.07.22 в 17:30