Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Бащата" открива Международния театрален фестивал "Варненско лято"

Най-мащабното международно театрално събитие в България се открива за 30-и път във Варна. Представлението "Бащата" открива тази вечер Международния театрален фестивал "Варненско лято". Повече разказва актьорът Юлиан Вергов, който е в ролята на Пиер в "Бащата":

"Представлението е посветено на изключителния български актьор Стойне Добрев, бащата на режисьорката Диана Добрева. Въпросът тук е как да се справим с това, което всекиго може да сполети. Много е важно да осъзнаем, че това и на нас може да ни се случи, и хубаво и лошо, и когато го осъзнаем, ще действаме по друг начин спрямо околните. Пред Пиер е въпросът как да запазиш себе си, любовта. Много е трудно в такива моменти.“

Актьорът Юлиан Вергов е носител тази година на наградата "Аскеер“ за поддържаща мъжка роля за ролята му на Иван Вазов в представлението "Народът на Вазов“, което се играе на сцената на Народния театър. Представлението получи и "Аскеер" за драматургия в лицето на Александър Секулов:

"За мен тази награда е много специална, защото я получавам в една и съща вечер с моя най-голям учител – професор Цветана Манева, което е голямо признание и за мен, и за нея. Няма нищо по-хубаво от това – колеги да ти дадат награда, затова съм благодарен на колегите от Театър "Българска армия“. Предизвикателство е да изиграя Иван Вазов, защото той е Патриархът на българската литература, всеки българин си представя Вазов по някакъв начин, ние искахме да представим един друг образ, който не е познат, надявам се, че успяхме. "Де е България“ не е въпрос на географско понятие наистина, както казва драматургът Александър Секулов, защото този въпрос обхваща много широк периметър от историята на българския народ.“

Другото представление, в което ще участва Юлиан Вергов в рамките на фестивала "Варненско лято“, е "Кафе с претенция“, една комедия, която ни пренася в София през 1966 г. Героят на Вергов е 43-годишният Милчо, началник на рекламно бюро. Това е една пиеса, която всъщност е забранена и свалена за времето си, когато е написана от Георги Марков, но изключително актуална и днес, казва Вергов:

"Оригиналното заглавие е било "Котараците“, това са двама "коцкари“, които мислят, че могат да покорят всяко женско сърце, но катастрофират. Осмива парвенющината, която е изключително актуална днес. Пиеса на Георги Марков, от малкото му пиеси, които са комедия. И след този спектакъл съм чувал едни от най-хубавите реакции от публиката – "Искам още, искам още…"

Чуйте разговора от звуковия файл.

Международен театрален фестивал "Варненско лято" е част от общата фестивална рамка във Варна, която включва и други събития с дългогодишни традиции: музикален фестивал от 1926 г., балетен конкурс от 1964 г., джаз и фолклорен фестивали от 1992 г. Основен организатор на фестивала е Фондация "Via Fest“ в постоянно партньорство с Министерството на културата, Община Варна, Българска асоциация за театър. Фестивалът е основан през 1993 г. и първите му издания се състоят от селекционирани български спектакли. След 1995 г. той се превръща в международен форум и предлага съпътстваща програма под формата на работни ателиета, изложби, конференции, семинари и др.

Фестивалните пространства се увеличават и освен традиционните домакини в лицето на Драматичен театър – Варна и Държавен куклен театър – Варна са привлечени и Фестивален и конгресен център – Варна, Градска художествена галерия – Варна, Археологически музей – Варна, галерия "Графит“ и др. Фестивалът все повече изгражда партньорства и взаимодействие с различни местни, национални и международни организации, в сътрудничество с които реализира конферентни срещи, образователни модули и копродукции.

Международният фестивал "Варненско лято" е носител на лейбъла "Европейски фестивал” – европейски сертификат за качество, част от платформата "Европа за фестивалите – фестивалите за Европа”, инициирана от Европейската фестивална асоциация. През 2017 г. фестивалът става част от 26-те лауреати на лейбъла "забележителен фестивал“ с номинация за наградата на платформата. 

Снимки – viafest.org, Народен театър "Иван Вазов"

По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЮНЕСКО с поредно признание за НДФ "13 века България"

Жан Ив Льо Со, директор на Бюрото за стратегическо планиране на ЮНЕСКО, в официално писмо потвърждава от името на Генералния директор на организацията, че официалните отношения с Националния дарителски фонд "13 века България" са подновени със срок до 2027 година. "Фондът е единствената по рода си организация в България с подобен статут, казва..

публикувано на 17.08.22 в 18:15

На гости на Алберт Коен

Обичаният актьор в Израел - Алберт Коен, ангажиран в театъра, киното и дублажа, наскоро отбеляза 90 годишнината си. Доайенът на Театър "Камери" в Тел Авив е роден на 9 юни 1932 г. в София, в хубав дом на столичната улица "Раковски" 80, срещу Операта.  Още на младини емигрира в Израел. Преди това е учил в Академията за музикално и драматично..

публикувано на 17.08.22 в 14:35

От Австрия до Малтийския орден с помощта на градския транспорт

Нова визия на 11 спирки на градския транспорт в централната част на столицата са превърнати в изложбено пространство.  Фотосите са на забележителности, подбрани от дипломатическите мисии на Австрия, Швейцария, Италия, Португалия, Финландия, Грузия, Дания, Румъния, Чехия, Израел и Суверенния Малтийски Орден. На всяко изображение има кратки..

публикувано на 17.08.22 в 12:31

Неоекспресионизмът на Жан-Мишел Баския – символи и знаци

"За символите и знаците" е първата цялостна музейна ретроспекция, която показва изключителното творчество на Жан-Мишел Баския във виенския музей "Албертина" от 9 септември 2022 г. до 8 януари 2023 г. Изложбата включва 50 произведения на "гениалното дете" на неоекспресионизма , които предоставят прозрения за уникалния визуален език на Баския, като..

публикувано на 16.08.22 в 15:05
Емил Янев, Богдана Костуркова, Марта Вачкова, Кин Стоянов (от ляво надясно)

Прегръдките на Гришата

В епизод 466 "Трамвай по желание" прави дълбок поклон на артистичната легенда Григор Вачков по повод 90-годишнината от неговото рождение. Когато през 70-те години Гришата се появеше по улиците, около него се образуваше спонтанна манифестация. Едни разпознаваха в него комика от Сатиричния театър, други – творческият съекипник на Йордан Радичков, а..

публикувано на 16.08.22 в 13:36