Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Бащата" открива Международния театрален фестивал "Варненско лято"

Най-мащабното международно театрално събитие в България се открива за 30-и път във Варна. Представлението "Бащата" открива тази вечер Международния театрален фестивал "Варненско лято". Повече разказва актьорът Юлиан Вергов, който е в ролята на Пиер в "Бащата":

"Представлението е посветено на изключителния български актьор Стойне Добрев, бащата на режисьорката Диана Добрева. Въпросът тук е как да се справим с това, което всекиго може да сполети. Много е важно да осъзнаем, че това и на нас може да ни се случи, и хубаво и лошо, и когато го осъзнаем, ще действаме по друг начин спрямо околните. Пред Пиер е въпросът как да запазиш себе си, любовта. Много е трудно в такива моменти.“

Актьорът Юлиан Вергов е носител тази година на наградата "Аскеер“ за поддържаща мъжка роля за ролята му на Иван Вазов в представлението "Народът на Вазов“, което се играе на сцената на Народния театър. Представлението получи и "Аскеер" за драматургия в лицето на Александър Секулов:

"За мен тази награда е много специална, защото я получавам в една и съща вечер с моя най-голям учител – професор Цветана Манева, което е голямо признание и за мен, и за нея. Няма нищо по-хубаво от това – колеги да ти дадат награда, затова съм благодарен на колегите от Театър "Българска армия“. Предизвикателство е да изиграя Иван Вазов, защото той е Патриархът на българската литература, всеки българин си представя Вазов по някакъв начин, ние искахме да представим един друг образ, който не е познат, надявам се, че успяхме. "Де е България“ не е въпрос на географско понятие наистина, както казва драматургът Александър Секулов, защото този въпрос обхваща много широк периметър от историята на българския народ.“

Другото представление, в което ще участва Юлиан Вергов в рамките на фестивала "Варненско лято“, е "Кафе с претенция“, една комедия, която ни пренася в София през 1966 г. Героят на Вергов е 43-годишният Милчо, началник на рекламно бюро. Това е една пиеса, която всъщност е забранена и свалена за времето си, когато е написана от Георги Марков, но изключително актуална и днес, казва Вергов:

"Оригиналното заглавие е било "Котараците“, това са двама "коцкари“, които мислят, че могат да покорят всяко женско сърце, но катастрофират. Осмива парвенющината, която е изключително актуална днес. Пиеса на Георги Марков, от малкото му пиеси, които са комедия. И след този спектакъл съм чувал едни от най-хубавите реакции от публиката – "Искам още, искам още…"

Чуйте разговора от звуковия файл.

Международен театрален фестивал "Варненско лято" е част от общата фестивална рамка във Варна, която включва и други събития с дългогодишни традиции: музикален фестивал от 1926 г., балетен конкурс от 1964 г., джаз и фолклорен фестивали от 1992 г. Основен организатор на фестивала е Фондация "Via Fest“ в постоянно партньорство с Министерството на културата, Община Варна, Българска асоциация за театър. Фестивалът е основан през 1993 г. и първите му издания се състоят от селекционирани български спектакли. След 1995 г. той се превръща в международен форум и предлага съпътстваща програма под формата на работни ателиета, изложби, конференции, семинари и др.

Фестивалните пространства се увеличават и освен традиционните домакини в лицето на Драматичен театър – Варна и Държавен куклен театър – Варна са привлечени и Фестивален и конгресен център – Варна, Градска художествена галерия – Варна, Археологически музей – Варна, галерия "Графит“ и др. Фестивалът все повече изгражда партньорства и взаимодействие с различни местни, национални и международни организации, в сътрудничество с които реализира конферентни срещи, образователни модули и копродукции.

Международният фестивал "Варненско лято" е носител на лейбъла "Европейски фестивал” – европейски сертификат за качество, част от платформата "Европа за фестивалите – фестивалите за Европа”, инициирана от Европейската фестивална асоциация. През 2017 г. фестивалът става част от 26-те лауреати на лейбъла "забележителен фестивал“ с номинация за наградата на платформата. 

Снимки – viafest.org, Народен театър "Иван Вазов"

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимка на Евгени Димитров: Джаз по Витошка (1992)

Духът на софийските улици във фотографска изложба на Евгени Димитров

Фотографът Евгени Димитров представя свои творби в изложбата "Фрагменти от уличната сцена на 90-те". В нея той включва 15 снимки от мозайката на многобройните уловени мигове през този период. Подборът им е почти естествен и включва първите улични музиканти, прославящи България и до днес, смелите копки към прогреса, зараждащите се субкултури,..

публикувано на 09.07.24 в 16:55

Пътищата на Вера Немирова към Рихард Вагнер

Вера Немирова, едно от най-ярките имена в съвременната оперна режисура в Европа, постоянен гост-режисьор на Държавната опера във Варна, представя днес, 9 юли,  в Арт салона на Радио Варна своето творчество, свързано с Рихард Вагнер.  Нейното пристрастие към оперния колос проличава във всяка от сценичните реализации на негови произведения, които тя..

публикувано на 09.07.24 в 16:16

Народният театър "Иван Вазов" с изложба и постановка за 174 години от рождението на Иван Вазов

Днес се навършват 174 години от рождението на патриарха на българската литература Иван Вазов. По този повод Народният театър, който носи името на писателя, отбелязва годишнината с изложба и постановка.  Драматургът на театъра поетесата Мирела Иванова е организатор на експозицията "Иван Вазов и Народният театър", която се открива днес, 9 юли, в..

публикувано на 09.07.24 в 16:05

"Рождественски камбани" на д-р Стефан Мачев

Стефан Мачев е лекар, завършил медицина в Хумболдовия университет в Берлин, където защитава докторат в Института по съдебна медицина с отличие.  Завръща се в родината и работи в Националната кардиологична болница, като има признати специалности по ангиология, вътрешни болести и образна диагностика.  Пише стихове от младежката си възраст, като е..

публикувано на 09.07.24 в 15:23

Какво представя проектът "Дипломантите"?

Дипломирането, момент, който всички студенти очакват с нетърпение, но когато всъщност настъпи момента идва място на една носталгия за отминалите години и един страх какво следва след това. За втора поредна година проектът на Националната художествена академия "Дипломантите" дава възможност на завършилите студенти от всички специалности да представят..

публикувано на 09.07.24 в 14:51