Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лятна театрална работилница

"Лятна театрална работилница" започва през юни. Тя има за цел да подготвя желаещи за кандидатстване в НАТФИЗ. В екипа на работилницата са актрисите Анастасия Ингилизова, Жаклин Даскалова, Ралица Бежан, хореографката Велислава Цветкова-Дипчикова и театралният журналист Йордан Георгиев. Работилницата включва различни лекции, работа с гласа, с танцови техники, работа с материали, които кандидат-студентите са подготвили. Повече за инициативата разказва актрисата Жаклин Даскалова:

"Аз бях първият студент на Анастасия Ингилизова, за първи път тя се осмели да го направи с мен, след това аз започнах да ѝ помагам на нея. Миналата година помагахме на 3 момичета и видяхме, че когато ги качихме на сцена, нещата стояха доста по-различно. Тогава ми дойде идеята, че наистина е много важно и аз съм имала нужда от това да имам такава подготовка преди изпита си в НАТФИЗ. Журналистът Йордан Георгиев беше поканен в няколко наши лекции – много ни е говорил за Слави Шкаров, Леон Даниел, Юлия Огнянова – и това ми беше много ценно, и си представям колко би ми било ценно, ако знаех повече за това, преди да вляза в Академията. Йордан Георгиев ще покани и гост-актьори и режисьори. До 5-и юни е отворена програмата за кандидатстване.“

Актрисата Жаклин Даскалова е част от сдружение "Суматоха“, което поучи "Аскеер“ за изгряваща звезда от тазгодишното издание на най-престижните театрални награди за представлението "Въпреки живота, всичко е любов"– едно представление на Васиел Дуев-Тайг за свободата, която се постига на открито:

"Ролята ми тук е на Илона, по този прекрасен роман "Германия, мръсна приказка“ на Виктор Пасков. Много хубава роля имам, още докато четох романа, се влюбих в това момиче. Нейната мисия е да намери спасение във Виктор – главния персонаж.“

Жаклин участва и в представлението "Бурята“ на сцената на Народен театър "Иван Вазов“ в ролята на Миранда, за което беше номинирана и за "Икар“ в категория "Дебют“. Сцената на Народния театър е дом за Жаклин и в представлението – "Нова Земя“, където влиза в ролята на Драга Филович, а в момента Жаклин репетира за първото си представление на сцената на Театър 199:

"В момента репетирам пиесата "Винсънт в Брикстън“ в Театър 199, премиерата ще бъде на 1-ви юли. Драга Филович претърпява много голяма промяна от тежката ръка на баща си, а Миранда гори от любопитство и запазва тази наивност и вяра и любов на чистото същество.“

Повече чуйте в разговора на Ангелина Грозева с актрисата Жаклин Даскалова.

Снимки – БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

През юли лятото се развихря

В редакция "Хумор и сатира" обичаме лятото не по-малко, отколкото обичаме есента, зимата и пролетта. В първата неделя от истинското лято веднага след новините в 18 часа можете да чуете: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от актьорите Антон Радичев и Пламен Сираков и писателя Мирон Иванов, които са..

публикувано на 05.07.24 в 18:10

Заветът на Чичо Чичопей оживява в литературен конкурс

Голямата загуба Загубих си джоба – Нали съм щастливец. А вътре богатства за цял милион: От чужд геврек дупка, Перчем от плешивец… И въздух, и въздух от спукан балон! Поет от национално значение Янаки Петров (Чичо Чичопей) Второто издание на литературния конкурс "Янаки Петров" на името на..

публикувано на 05.07.24 в 16:27

Група "Сигнал" с уникален спектакъл на варненска сцена

Жителите и гостите на Варна ще бъдат свидетели на  уникален музикален спектакъл на 8 юли . За първи път морската ни столица ще посрещне обичаната рок група " Сигнал", която ще се изяви съвместно с 30 музиканти от симфоничен оркестър . Шоуто, озаглавено "СИГНАЛ Symphonic", е първият такъв проект в историята на групата и обещава незабравимо изживяване за..

публикувано на 05.07.24 в 13:28

Д-р Ема Константинова: От мечтите за изкуство до преподаването на филмово продуцентство

Гост в рубриката "Разговорът" на "Нашият ден" е д-р Ема Константинова, преподавател в специалността "Филмово и телевизионно продуцентство" в НАТФИЗ. В ефира на предаването тя сподели повече за своя житейски и професионален път, разказа за проектите, върху които работи, и разкри своите виждания за преподаването, режисирането на живота и работата със..

публикувано на 05.07.24 в 11:23