Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Чуканов: Иконизирането на националните герои пречи на адекватното възприемане на миналото

Снимка: facebook/iskrenkrasimirov23

В деня, в който почитаме паметта на Христо Ботев и на загиналите за свободата на България, в “Нашият ден“ се поставя темата за националните герои и националните предатели в миналото и настоящето. Кои са националните предатели на България в ХХI век?

“Не може да съществува нация и национален наратив без национални герои. Това е нормално и е добре животът им да се изучава. Младите хора да го знаят, за да бъде модел на вдъхновение и така. Не мисля, че може да има сериозен спор по този въпрос. Но има и друга страна на медала, това, че ние често възприемаме тези свои национални герои не като хора, разположени в своя конкретен исторически контекст, хора от плът и кръв, със своите достижения, но и със своите грешки, а като икони“, казва в “Нашият ден“ историкът Кирил Чуканов и допълва:

“Когато човек възприема дадена историческа фигура изцяло като икона, изучаването на неговия живот и дело, на неговия смисъл, не е особено адекватно. Благодарение на тази иконизация, виждаме и доста кухи патетични слова на тези дати, без опит за някаква по-смислена историческа оценка, без адекватност“, казва още той и посочва:

“Това често е и лицемерно, защото се прави от настоящи политически лица, които изключително често нямат нищо общо с примерите, завещани от тези национални герои, които почитаме на дати като днешната. Според него, когато една общност, гледа на миналото си, като стилизирана група от образи, много трудно може да се мисли като сегашна общност с призвание и бъдеще:

Защото с този замръзнал поглед в миналото, който се оказва, че познават времето, включително хора, представящи се с исторически познания. Така се получава една неадекватна представа за това откъде идваме и един псевдопатриотизъм, зад който се крият неприятни неща. Това не може да бъде вдъхновение.“

Лидерът на “Възраждане“ Костадин Костадинов

“Не е ли национално предателство да се работи с всякакви средства за страна, която е обявила твоята родина за вражеска. От години във военната концепция на Руската федерация България е вражеска страна, бидейки в НАТО, а и след началото на вероломната война против Украйна тя беше и съвсем официално, сложена в този списък. Когато работиш непрекъснато за интересите на тази вражеска сила, най-малко е неадекватно да обясняваш кой е национален предател.

Става въпрос за индивид и група около него, които доста дълго време, поне от месеци, призовават за революция, а вече сплашват и с гражданска война. Това от позицията на парламентарната трибуна е изключително утежняващо обстоятелство. Имунитетът на Костадинов трябва да бъде махнат час по-скоро и той да бъде разследван.“

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кюстендил - Панагия

В Кюстендил започна празникът Панагия

Традиционно в средата на август, когато църквата почита Успението на Богородица, Кюстендил отбелязва празника Панагия - Въздигане на хляба. По този повод общинският отдел "Култура и духовно развитие" в Кюстендил организира днес ритуално замесване на Богородичен хляб. Събитието е част от културния форум "Панагия", който ще се състои  утре. Обредните..

публикувано на 14.08.24 в 12:25

От Мариупол до Одеса: Героизъм и преподаване по време на война

В ефира на предаването "Нашият ден“ актрисата Горица Радева и историкът Александър Середа споделят своите лични преживявания и впечатления от живота в Украйна по време на войната, представяйки различни аспекти от живота и предизвикателствата, с които се сблъскват. Горица Радева разказва как събитията в Мариупол я шокират и вдъхновяват..

обновено на 14.08.24 в 11:13

Когато на младите хора не се говори за сексуалната им идентичност

Когато на младите хора не се говори за сексуалната им идентичност – разговор в "Нашият ден" с Троян Михайлов , куиър младеж и студент по социология, след промените в Закона за предучилищното и училищното образование срещу "джендър пропагандата". Да си куиър, по думите на Троян, е политическа позиция и отстояване на една антинормативност ...

публикувано на 14.08.24 в 09:51

Олимпийските игри в Париж – между величието и противоречието

Олимпийските игри, които са своеобразен празник на мира, разбирателството и човешкия дух, се превърнаха в арена на крайни емоции и остър сблъсък между истина и пропаганда. Въпреки всичко в Париж тази година възтържествуваха спортните и културни постижения на епохата. За спорта, олимпийските игри , скандалите, философията и културата ни на..

публикувано на 13.08.24 в 13:05
Имане Хелиф (вдясно) и плачещата й съперничка Анджела Карини

Пол, спорт и етика, или как да направим така, че да не изключваме никого?

В "Часът на етиката", рубрика на предаването "Време за наука" беше обсъден скандалът, който избухна на Олимпийските игри, когато алжирската боксьорка Имане Хелиф и тайванската боксьорка Лин Ю Тин бяха допуснати до участие в турнира за жени, въпреки че преди това бяха отстранени от Световната боксова асоциация след хормонален тест. Темата е..

обновено на 13.08.24 в 12:45