Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Виртуозност и огнени ритми в Концерт за цигулка, пиано и оркестър от Минко Ламбов

Минко Ламбов,Свeтлин Русев и Йоръм Сон
Снимка: Василка Балевска

Блестящият български цигулар Светлин Русев и прочутата корейска пианистка Йоръм Сон ще зарадват почитателите си на 9 юни от 19 часа в зала "България" с премиерно изпълнение на най-новото произведение на Минко Ламбов – Двоен концерт за цигулка, пиано и оркестър. На диригентския пулт ще застане маестро Михаил Герц, с когото във втората част на програмата филхармониците ще представят Симфония №8 от Антонин Дворжак.

Минко Ламбов
"Основата за мен при написването на композицията беше фламенко музиката. Постарал съм се да звучи хомогенно, общо и свързано. Творбата е в три части като първата е бърза с много ритмични синкопи и модулации. Втората част е бавна, романтична, а третата е с едно намигане към всички стилове" – казва Минко Ламбо.

Светлин Русев (вляво) и Михаил Герц
Концертът за цигулка, пиано и оркестър е поредна творба, която композиторът посвещава на майсторството на цигуларя Светлин Русев. От своя страна виртуозния музикант споделя – "Много неща са характерни в този концерт. На първо място, той е написан изключително добре. В него има български фолклор, латиноамерикански и джаз елементи, много импровизация, въведение и каденца. Като структура е класически концерт, който изисква много подготовка и пулсация за ритъм".

Свeтлин Русев и Йоръм Сон
Какво още споделят Минко Ламбов и Светлин Русев, можете да чуете в звуковите файлове, направени по време на подготовката. Събитието е част от програмата на 53-тото издание на Международния музикален фестивал "Софийски музикални седмици“.

Концертът се излъчва директно по програма "Христо Ботев" на 9 юни от 19 часа.Снимки: Василка Балевска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Камерният фестивал "Мотив" в подкрепа на български музиканти

Фестивалът "Мотив" е естествено продължение на поредицата за камерна музика "Мотив", която спечели сърцата на публиката с виртуозните изпълнители от световна величина преди пандемията. "Мотив" се завръща с нови вълнуващи концерти в три последователни вечери тази есен от 30 септември до 2 октомври от 19.30 ч. в София. Публиката ще..

публикувано на 26.09.22 в 14:09
Марк Кадин и Аделина Александрова

Диригентът Марк Кадин: Всеки един от нашите сезони е дългоочакван

На 30 септември, петък, Симфоничният оркестър на БНР открива своя нов концертен сезон. Водени от своя главен диригент Марк Кадин, радиосимфониците ще изпълнят творби от Лазар Николов, Сергей Прокофиев и Дмитрий Шостакович, а солист в Третия клавирен концерт на Прокофиев ще бъде Гиорги Гигашвили – феноменалният грузински пианист, който вече за втори..

публикувано на 26.09.22 в 09:48

Eторе Бастианини в Трубадур на Верди

На днешния ден, 24 септември преди 100 години е роден   един от великите оперни артисти на ХХ век. Специалисти твърдят, че в средата на миналото столетие сред баритоните Бастианини се извисява над всички. С изумително красив глас, тембрист, звънлив във височините и с кадифен оттенък в низините. Глас-чудо! Звездната му кариера продължава за жалост..

публикувано на 24.09.22 в 12:05

Мартина Митева и светът на перкусиите

Младост и енергия в съчетание с много вдъхновение и талант – това усещане изпитва човек при срещата си с перкусионистката Мартина Митева, водач на групата на ударните инструменти в Софийската филхармония. Родена през 1991 г. в Пловдив, в началото на своето обучение тя започва да свири на пиано, след което завършва музикалното училище в родния си..

публикувано на 23.09.22 в 08:02

Нова музика от Фестивала в Люцерн, 2022 – I част

В концертна версия на предаването "Контемпо" представяме компилация от фестивалните дни в Люцерн, състояли се от 8 август до 11 септември тази година. Щастливата възможност да предложим тези произведения на слушателите се дължи на любезното съдействие на Европейския съюз за радио и телевизия. За вечерта на 21 септември предлагаме специална селекция от..

публикувано на 21.09.22 в 09:11