Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петко Георгиев: Провеждането на предсрочни избори е неизбежно

Ивайло Динев: По-вероятно е да се отиде на нови избори, отколкото да се гласува кабинет

Съвет на управляващата коалиция
Снимка: БГНЕС

Политическата криза е факт. С тези думи президентът Румен Радев коментира за първи път напускането на "Има такъв народ" на четворната управляваща коалиция.

На свой ред Бюджетната комисия в парламента отхвърли актуализацията на държавния бюджет. С 11 гласа "за", осем "против" и три "въздържал се" – на партия "Има такъв народ", актуализацията на държавния бюджет не бе одобрена от ресорната комисия.

Можем ли да прогнозираме как ще завърши поредната криза в държавното управление?

“Въпросът в момента е дали ще има опит за съставяне на друго правителство в рамките на това Народно събрание, дали ще просъществува някакво определено време, но мисля, че провеждането на предсрочни избори е абсолютно неизбежно. Днес малко повече от вчера изглежда невъзможна идеята за правителство на малцинството“, казва в “Нашият ден“ журналистът Петко Георгиев и допълва:

След като ИТН очевидно нямат никакви шансове самостоятелно да се съставят правителство, или дори да водят някакви официални преговори за съставяне на такова, а пък го предлагат, това най-вероятно означава, че ще се върви към опит за съставяне на някакъв франкенщайнски кабинет.“

Как се справи правителството?

“От първия ден беше ясно, че ще е изключително сложно. Там влизат партии, които са събрани, в някакъв смисъл по принуда, обединени от това, че това беше единствената възможна алтернатива за съставяне на правителство, недоминирано от ГЕРБ и ДПС.

Трябва да се признае, че това правителство направи няколко неща, които имат шанс да останат като дългосрочен резултат в българската политика и и българската политическа история.

Първото, което ми идва наум, е изключително бързото намиране и реализиране на алтернатива на руския газ. Нещо, за което 30 години всички политически партии, които управляваха България, обясняваха, че е невъзможно.

Щеше да е хубаво да мине бюджетът, който е предложен, тъй като в него са заложени няколко неща, които са много важни за преодоляване на кризата, предизвикана от войната в Украйна“, посочва още той.

Провал или заплаха?

“Въпросът е, че едно правителство, което овладее цените и вдигне пенсиите с 20-30% има шанс да се задържи дълго и представлява сериозна заплаха. Свалянето му точно в този момент е превантивна мярка. Бяха засегнати доста икономически интереси директно от неговите действия. 

Бойко Рашков, председател на КПКОНПИ, това е пряка екзистенциална заплаха за хората, които седят зад политически партии като ГЕРБ, ИТН и ДПС.

Прекъсването на връзките с Русия също е заплаха“, твърди още Георгиев.

“Никой няма интерес от нови избори, освен един политически играч в момента в парламента, който е единственият победител от ситуацията, в която се намира – “Възраждане“.

Ивайло ДиневДвете партии, които в момента са в този сблъсък – ПП и ИТН – влязоха в парламента от антисистемен вот. При подобен сблъсък нито една от двете партии няма да спечели“, казва в “Нашият ден“ политологът Ивайло Динев.

Според него “и двете формации осъзнават, че са временни явления“ на българския политически терен, а от това следва, че са готови на всичко или нищо.

По-вероятно е да се отиде на нови избори, отколкото да се гласува кабинет. Какво може да се състави, никой не може да каже, може само да се гадае. По-благоприятно за българското население е да се продължи в този състав. 

Правителството

“Трябва да си дадем сметка, че това правителство дойде в най-тежкия момент за България от 1989 насам. Толкова препятствия не е имало нито едно управление. 

Първият държавен бюджет на правителство беше доста социално ориентиран.

Критиката ми към тази актуализация е, че пътеката, която беше поета в началото, към по-силно социално ориентирана икономическа политика, вдигане на нивата на заплатите и пенсиите, в момента това не се предвижда.

Говори се отново за оптимизация и реформиране на структури, а в същото време инфлацията не е спряла. Това означава, че се връщаме към консервативна фискална политика“, посочва още политологът.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Наталия Недялкова и Мартин Христов

Диви зеленчуци

Наталия Недялкова и Мартин Христов от софийския квартал Филиповци са съвсем млади, не само в градинарството. Желанието им за работа и за знание е искреното и истинско желание на младостта и това е достатъчно повече от достатъчно условие за изграждането на малката им зеленчукова ферма в близост до гр. Годеч. Стремежът им за чиста храна е..

публикувано на 15.07.24 в 16:45

Master The Failure, или провалът като стъпало към успеха

Провалът като стъпало към успеха разглежда и третото издание на Master The Failure, което предстои на 16 юли . За грешките, уроците и самоусъвършенстването – разговор в "Нашият ден" с Анна Грозданова , организатор на събитието. Грозданова завършва специалност "Хотелиерство и туризъм" в Кипър, след което разработва успешни заведения в София и..

публикувано на 15.07.24 в 10:50

Мальовица посреща първото издание на Националния туристически фестивал

От 19 до 21 юли ще се състои първото издание на Националния туристически фестивал в курортния комплекс "Мальовица", на Меча поляна. В трите фестивални дни в подножието на връх Мальовица ще се съберат туристически дружества от цялата страна, почитатели на активния начин на живот и носители на златни значки от националното движение "Опознай..

публикувано на 15.07.24 в 09:34

Как да се храним в жегите?

В първия ден от народните горещници в "Нашият ден" слушаме съветите на диетолога проф. Теодора Ханджиева-Дърленска за това как да се храним и какво да пием в жегите. Горещото време е голямо предизвикателство за човешкия организъм, а най-уязвими са възрастните хора и малките деца, пояснява проф. Ханджиева-Дърленска. Съветът на..

публикувано на 15.07.24 в 09:10

Велизар Шаламанов: Какво означава да зачеркнеш един народ

Какво се крие зад прецизното нападение на болницата "Охматдит" в Киев? Какво лежи под останките ѝ? Какво представлява пактът "Украински договор" в помощ на Киев, който бе обявен в рамките на срещата на върха на НАТО във Вашингтон. Как пакетът от инициативи, както и ангажиментът за помощ към Украйна, докато надделее срещу агресията на Русия , ще..

публикувано на 15.07.24 в 08:50