Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Спомен за Гена Димитрова

10
Снимка: архив

"Много неща не съм успяла да направя през живота си, но смятам, че съм привилегирована – Господ ми даде толкова много талант, че колкото и да ми подливаха вода, аз все бях отгоре. Животът, който обаче живях, бе жертван в името на кариерата ми. Вече мечтая за тишина..." – тези слова на българското сопрано Гена Димитрова, родена на 6 май 1941 г. в плевенското село Беглеж и наричано "гласът на Арена ди Верона", могъщ Божи дар, ураган и природна стихия, звучат като предусещана раздяла със света и в този момент най-силно можем да възкликнем като една от емблематичните ѝ героини Тоска: "Да, тя живя от изкуство, живя от любов. Дари песента си жарка на небето, на звездите и засияха те по-бързо…".

В ролята на Абигаил от „Набуко“ на Верди
В книгата на д-р Магдалена Манолова за великата българка може да се прочетат още откровения на незабравимата певица: "Пих вода от много кладенци, работих с различни педагози, диригенти, режисьори, а те самите бяха от старата генерация и знаеха много. Предадоха ми своите знания, но и ме научиха на морал"... и още думи за Верди: "Музиката на маестрото разпалва като вятър огъня в нас. При него всичко е гениално, защото подсказва какво трябва да направиш. Неговите героини са ми носели голямо щастие, те обогатяват душевността ми. Не мога да кажа, че героините от друга страна влияят на живота и характера ми, но те ми помагат да преосмисля философски много неща. Днес вървим към бъдеще, което ми се струва лишено от чувства. Така че потапянето в тези отминали светове дава много. За мен операта не е развлечение. Операта е храм". Ето това е признанието на един голям артист!

Гена Димитрова в дома си в София
В предаването на 11 юни от 20 часа ще чуете избрани фрагменти от оперите "Атила" на Верди, "Андре Шение" на Джордано, "Бал с маски" на Верди, "Джоконда" на Понкиели, "Макбет" и "Набуко" на Верди, "Норма" на Белини, "Тоска" и "Турандот" на Пучини, от кантата "Смъртта на Клеопатра" на Берлиоз. Нейни партньори са звездни гласове като Хосе Карерас, Пиеро Капучили, Никола Гюзелев, Лучано Павароти, Мария Киара, Александрина Милчева и др.

Снимки: Фондация "Гена Димитрова", operasz.bg
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Рита Брага без граници

Португалската певица и композитор Рита Брага е на турне в България, организирано от "Аларма Пънк Джаз". Вчера тя свири в Пловдив, а преди това подари на слушателите на предаването дълго интервю. Тази вечер неин концерт ще има във Велико Търново , а утре лайвът ѝ от бар "Сингълс" в София ще бъде излъчен на живо в предаването "Аларма"...

публикувано на 28.03.23 в 15:27

Музиката от ръкописа на мадам Теобон изпълнява Кристоф Русе

През последната година френският клавесинист и диригент Кристоф Русе издаде три компактдиска, като сред тях има един, посветен на операта "Ацис и Галатея" от Люли, и един с най-известните арии от репертоара на Полин Виардо. Но може би най-любопитният от тях се оказва солистичния му проект, в който клавесинистът представя музиката, поместена в..

публикувано на 28.03.23 в 09:25

Соня Йончева в "Норма" на Белини директно от Метрополитън опера

Съботната опера вечер (25 март) предлага поредна среща с голямото оперно изкуство. Творбата е "Норма" от Винченцо Белини, която предаваме директно от Метрополитън опера Ню Йорк. Стилът на Белини покорява с прекрасно познаване за човешкия глас и неговото пълноценно изполване чрез средствата на музиката. След "Медея" на Керубини, "Норма" е втората..

публикувано на 25.03.23 в 08:05
Георги Андреев

Рожден ден празнува българският композитор Георги Андреев

На 24 март композиторът Георги Андреев празнува рожден ден. Той получава и фолклорно, и класическо образование. Завършва Училището за народна музика в Широка лъка с гъдулка и Музикалната академия в София с композиция при проф. Александър Текелиев. Повечето от произведенията му са белязани от фолклора и звучат с много енергия, мащабно и..

публикувано на 24.03.23 в 12:30

Яна Бурова – младост, вдъхновение и талант

Една от представителките на новата генерация български музиканти – цигуларката Яна Бурова е активно концертиращ артист в соловата и камерна музика в България и Европа. Преподавател в "Emanuel School" и "Eltham Church of England", Лондон, тя е една от последните възпитанички на големия цигулков виртуоз Ифра Нийман и винаги търсеща нови хоризонти в..

публикувано на 24.03.23 в 09:30