Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Връбчев: Понякога животът е рокендрол и точно тогава е хубав

Авторът за своя сборник "Акорди"

Композиция от житейски акорди с либрето, странстващо в светове на трепет и изпитания, философски енигми, страст, предателства, пресъздава в "Акорди" Георги Връбчев. Сборникът е стилно напомняне, че понякога животът е рокендрол и точно тогава е хубав. Главните герои са момиче, което се бори с живота, въоръжено само със своето виолончело и воля за свобода, софийски мускетар, пренебрегнал себе си, за да спаси девойка, адвокат-мечтател, Любовта като трепет, като страдание, като чудовищна лудост, Тъгата, която може да ти вдъхне надежда, и Свободата, за която и най-тежките окови са слаби. 

Част от разказите на Георги Връбчев са наградени и с различни отличия от Италия и в Израел:

"При различните разкази е различно. Много обичам музиката, затова тя се усеща в моите разкази. Ритъмът и мелодията, докато пиша, на места се усещат и в разказа. Например в разказа "Тъгата" се представят саксофонът и пианото. Музиката или е фон, или е фокус, но тя присъства.“

Георги Връбчев нарича прозата си "деликатна и сурова, динамична и поетична" и търси баланса между състоянията. Георги пише нова книга – за историите на викингите – "Ерик“, която предстои да бъде издадена и представена на 16 юли.

Чуйте подробности от звуковия файл.

Снимки – личен архив
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Бронзов бюст на Ставри Калинов. Автор: Георги Чапкънов

Мощни естетически послания в картините и скулптурите на Ставри Калинов

В навечерието на Великден "Арт Клуб Дипломат" и галерия "Средец" откриха изложба с непоказвани творби в памет на големия художник и скулптор Ставри Калинов (1944 - 2023). Тя ще бъде отворена за посетители до 23 май в галерия "Средец" на Министерството на културата . "Ставри е вечен двигател в изкуството – естетически перпетуум мобиле!" – казва за..

публикувано на 07.05.24 в 17:21

Уникална книга за обредното богоугодие на малката домашна църква

"Господ няма да ми се сърди" – това заглавие е избрал за най-новата си книга дългогодишнният журналист и изследовател на обредния български фолклор Серги Гьошев. И както пише Румен Леонидов:  "Гьошев е смирил в едно цяло традиционната църковна подозрителност към народните лечителки с разкриването на молитвените им тайни и съпричастия. И в това небесно..

публикувано на 07.05.24 в 16:46

Войната в спомените на Георги и Владимир Вазови

Изданието "Братята генерали разказват" събира спомените на Георги и Владимир Вазови, които дават много лично усещане за големи събития от нашата история. Двамата военни достигат до генералски чин, ръководят някои от най-значимите военни операции на България по врече на войните за национално обединение (1912-1918). "Трудно е да говорим за цялата..

публикувано на 07.05.24 в 13:43

Културна вълна залива Бургас през летния сезон

"Бургас е магия и кауза", казва в "Нашият ден" директорът на Регионалната библиотека "Пейо Яворов" и Центъра за съвременно изкуство – Яна Кършийска . Предстоящото бургаско лято, изпълнено с изкуство и култура, потвърждава тези думи. Кършийска споделя, че съвместно с Община Бургас в Регионалната библиотека и културен център предстоят много..

публикувано на 07.05.24 в 10:13
Мария Гетова и Биляна Тодорова

Поезия за Севера

Две млади момичета решават да създадат фондацията "Литература над нулата". Това са Мария Гетова и Биляна Тодорова. Идеята да пътуват до различни по-малки градове в България са нарекли "Поезия за Севера". Искат там да говорят за поезия, да опознаят града и да се запознаят с нови хора, както и разбира се да представят дебютните си книги –..

публикувано на 06.05.24 в 08:24